PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10014818}
6,8 22 tys. ocen
6,8 10 1 22101
5,8 36 krytyków
Gran Turismo
powrót do forum filmu Gran Turismo

Film jak dla mnie rewelacja. Montaż, efekty, dźwięk, piękne samochody i brak komputerowego widoku scen akcji - wszystko na najwyższym poziomie. Fabuła wiadomo - prosta, ale na faktach, więc ogląda się inaczej. Nikt nie powie, że to bajeczka dla dzieci. Aktorzy jak najbardziej się spisali.

Rozśmieszyła mnie tylko scena po wyścigu kwalifikacyjnym ze sprawdzaniem kto wygrał, patrząc w zwolnieniu na linię mety zamiast na cyfrową tabelę... :D no bez jaj, to chyba nie te czasy co dawniej...

Oglądałem film w 4DX. Wrażenia super, lecz nie wiem kto ustawia fotele pod dane sceny, ale widocznie ktoś kto nie rozumie fizyki jazdy samochodem... to samo było w "Szybkich i Wściekłych X"... poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale chyba jeżeli auto skręca w prawo, to fotel powinien rzucić mnie na lewo i odwrotnie, a gdy jest przyspieszenie to powinno mnie w niego wciskać a każdą zmianę biegu powinienem odczuwać szarpnięciem, a nie obracaniem się i samym trzęsieniem... to mi się akurat nie podobało, nijak mają się efekty fotela do danej sceny filmu i to nie pierwszy raz. Ktoś jest do zwolnienia. Jeżeli chodzi o pozostałe efekty 4DX to bez zastrzeżeń, dodaje frajdy z oglądania.

Każdemu fanowi simracingu i wyścgiów, serdecznie polecam ten film!

dejvofficial

Akurat większość scen akcji jest komputerowa - może nie z gry, ale dobre CGI (szczególnie nakładki wizualnego toru jazdy - też na modele komputerowe, a nie prawdziwe auta) ;)

ocenił(a) film na 9
ak_center

Nie zgodzę się z tą opinią, warto sprawdzić zanim się napisze coś takiego, masę pracochłonnych scen z zamontowanymi kamerami w samochodach podczas jazdy. Polecam obejrzeć na YT Gran Turismo Behind the Scenes. Akcje wyścigów kręcone na stylizowane z gry żeby pokazać jak daleko GT 7 realizmem i grafiką zbliżyło się do prawdziwych wyścigów, prawie się to zaciera

F7719

Owszem, ale są to nieliczne sceny. Te szczególnie LM24 są w znacznej większości komputerowe. Poza tym BTS nie mówi o liczbie scen ale pokazuje urywki... w całości filmu jest tego mniej ;)

ocenił(a) film na 9
ak_center

Odsyłam jeszcze raz do materiału GT Behind the scenes np 6:50 (pożar po wypadku w 24H z kaskaderem i asekuracją), to jest CGI? Kolejny fragment od 3:33 w tym samym materiale i ilość oraz sposób montażu kamer przy wywiadzie z Tomem Wilkinsonem operatorem.

F7719

Brzniesz nie w tę uliczkę. Nie neguję, ale przy cąłym filmie nadal jest to niewielka liczba scen z całości ujęć, która była realizowana w taki sposób. Rozkładający się bolid, jazda w kokpicie na miejscu (bez ruchu), sceny z nałożonym torem jazdy... proporcjonalnie w filmie jest więcej CGI niż scen faktycznie realnych. Spróbuj zrozumieć o czym mówię, a będzie łatwiej.