PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=809630}
8,2 250 tys. ocen
8,2 10 1 250184
7,2 101 krytyków
Green Book
powrót do forum filmu Green Book

Mahershala Ali zagrał bardzo dobrze (moim zdaniem lepiej niż w tak docenianym Moonlight), ale to Mortensen - jako Tony Vallelonga - daje prawdziwy popis!

Dobry humor + rewelacyjne aktorstwo = udany film.

sundayborn

Ten nowojorski akcent...

ocenił(a) film na 9
Justyna_0288

...ale że chwalisz czy krytykujesz? ;>

sundayborn

Chwalę : )Genialny był - Viggo i jego akcent

ocenił(a) film na 9
Justyna_0288

Aaaaa to ok, zgadzamy się :p Zagrał fenomenalnie, życzę mu Oscara z całego serca, chociaż wiem, że raczej nie ma szans.

ocenił(a) film na 8
sundayborn

Dlaczego nie ma szans?

ocenił(a) film na 9
Muwistar

Bo w jednym z wywiadów użył "słowa na n"...
Ale wciąż trzymam za niego kciuki.

ocenił(a) film na 10
Justyna_0288

Jego zachowanie żywcem przeniesione z "Chłopców z ferajny" - dał czadu! Udowodnił ze da sobie radę z każdą rolą. Moim zdaniem, on w tym filmie jest gwiazdą i jemu należy się Oscar :)

ocenił(a) film na 10
sundayborn

Ali jest tu lepszy niż w "Moonlight" z jednego prostego powodu: jest go tu więcej :)

ocenił(a) film na 9
Sqrchybyk

Ale nie jest to warunek wystarczający :D No i moim zdaniem nie tylko dlatego ;)

ocenił(a) film na 8
sundayborn

Pełna zgoda. Rola, która robi film. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
astro77

Oj, tak Viggo był genialny w tej roli, ale czy wygra z Balem? Nie wiem.

ocenił(a) film na 9
Monik79

Roli Bale'a jeszcze nie miałem okazji widzieć, ale do tego momentu kibicuję Mortensenowi, zwłaszcza, że Bale ma już statuetkę ;)

Monik79

Miałam okazję obejrzeć oba filmy i bardziej trzymam kciuki za Viggo. Dla mnie sprawiał wrażenie bardziej naturalnego.

ocenił(a) film na 8
Raven_86

To prawda. Vigo byl po prostu Tonym.

ocenił(a) film na 9
astro77

Dla samej roli warto obejrzeć film :)) Odpozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 8
sundayborn

Tak. Warto.

ocenił(a) film na 9
sundayborn

zgadzam się, genialny film, już dawno tak dobrego nie widziałem

ocenił(a) film na 7
sundayborn

co nie zmienia faktu, że w Moonlight był wspaniały.

ocenił(a) film na 9
sundayborn

Viggo wspiął się na wyżyny geniuszu. On tu nie gra, on po prostu „pożyczył”swoje ciało Toniemu Lip. I pozwolił mu z nim zrobić, co Tony tylko będzie chciał.

sundayborn

Mogę się pod tym podpisać. Film jest nie tylko udany. Dużo jest filmów dobrych, a nawet bardzo dobrych, które zwyczajnie nudzą. A Green Book? Wchodziłam na seans trochę zaspana, jak to zawsze gdy wstaję przed 4 rano i trochę się bałam, że usnę w fotelu. I co? A taka figa! Film wciąga od pierwszej chwili i ani przez chwilę nie nudzi. Za to mega szacun

ocenił(a) film na 10
Raven_86

Ja straciłem nadzieję na oryginalną historię opowiedzianą przez dzisiejsze kino. Ciągle sequele, remake'i i filmy komiksowe .Aż dziś poszedłem na "Green Book "; przyznam się, że nieco przez przypadek ponieważ nie ma już w repertuarze kina "Vice".Wiedziałem że Viggo to dobry aktor ale scenariusz, gra aktorów i reżyseria to po prostu zachwyt. Dlatego kochamy kino.Za takie historie jak ta.

ocenił(a) film na 5
bartimus

Że to jest oryginalna historia???? Yyyy co???

ocenił(a) film na 10
Lukasz_Broda

Przepraszam, mój błąd w treści.Historia jest oparta na faktach..Chodziło mi o to, że teraz panuje taki trend iż historie sfilmowane są filmowane ponownie, jak remake. Komiksowe historie też po raz kolejny widzimy w nowych odsłonach. Jakkolwiek nominację film ma w kategorii scenariusz oryginalny.

bartimus

"Inspirowana prawdziwą historią". To zdaje się, jeszcze mniej, niż "oparta na faktach".

bartimus

Sprawdzałeś Cinema City? U mnie, w Łodzi jest jeszcze jeden seans dziennie

ocenił(a) film na 7
bartimus

Przecież ten film to kopia "Nietykalnych" tylko bohaterowie zamienili się kolorami, no rzeczywiście oryginalne. Amerykańce często kopiują pomysły innych i sprzedają jako własne.

ocenił(a) film na 10
pingwin_z_Madagaskaru

Klasyczny przykład to filmy zerżnięte z Kurosawy lub "Infiltracja" Scorsese.

ocenił(a) film na 8
Raven_86

Ja jestem świeżo po seansie i też od 4.00 rano na nogach :-) . Nie zasnęłam i mimo późnej pory, wciąż nie jestem śpiąca. Film działa pobudzająco w pozytywnym, emocjonalnym znaczeniu.

Mila1505

Dokładnie. Jeden z tych, które chcesz mieć w swojej prywatnej filmotece na eksponowanym miejscu

sundayborn

oj tak. A najbardziej rozwaliła mnie scena w której Tony mówi do Doktora: "Pracowałem w nocnych klubach, widziałem różne skomplikowane sytuacje" (czy coś w tym stylu). Moment i sposób w jaki zrobił, sprawił że aż się wzruszyłam :).

ocenił(a) film na 8
sundayborn

Szkoda że to Baleowi dali globa:/

ocenił(a) film na 9
maciekb80

A nie zasłużył? Bo nie widziałem.

ocenił(a) film na 8
sundayborn

Za paplanie z tą jego dykcyjną manierą nie:/

ocenił(a) film na 4
sundayborn

A dla mnie nijak oddał włoską temperamentność...

ocenił(a) film na 9
sundayborn

Pełna zgoda. Vigo przebija M....

ocenił(a) film na 5
sundayborn

Bo rola w "Moonlight" była dużo bardziej subtelna i zniuansowana. Tu pojawia się w co drugiej scenie i wygłasza często monologi mające poruszyć widza więc oczywiście że taką rolę dużo łatwiej docenić.

ocenił(a) film na 9
sundayborn

Dlatego tym bardziej boli brak statuetki :(

ocenił(a) film na 9
la_belle_juliette

Bardzo :( chyba mu już nie dadzą statuetki...

ocenił(a) film na 9
sundayborn

Dokładnie mam takie same odczucia. Niestety Viggo w swojej karierze miał niewiele szans na naprawdę soczyste pierwszoplanowe role. Kibicowałam w tamtym roku przy Capitan Fantastic, kibicowałam w tym... i mocno wierzę, że jeszcze dostanie prawdziwą rolę z krwi i kości, bo jest genialnym aktorem.

ocenił(a) film na 9
la_belle_juliette

Ale skoro nie Akademia nie przyznała mu w tym roku przy tak przerysowanej roli Maleka...czy będzie mu skłonna dać w przyszłości?

ocenił(a) film na 7
sundayborn

Viggo powinien dostać Oscara, wygrał Ali bo czarny. Nagrodę za rolę pierwszoplanową zgarnął biały Malek, więc Akademia musiała się kierować rasowymi parytetami.

ocenił(a) film na 9
sebogothic

Ali też był bardzo dobry, tego nie mogę mu odmówić, ale Viggo żal :((

ocenił(a) film na 7
sundayborn

Mi sie jego postac do konca nie podobala. Byla trochę taka sztuczna. Po prostu grał on troche nienaturalnie w moim odczuciu.

ocenił(a) film na 9
nenyaaaa

Wcielanie się w prostego Włocha raczej nie jest naturalnym zachowaniem Mortensena, a wyszło mu to moim zdaniem świetnie. Ten akcent, typowo włoski temperament, energiczność! Wiadomo, wygląda nieco zaskakująco, jeśli znamy aktora z całkowicie innych ról, stąd odczucie nienaturalności. Tylko, że właśnie o to chodzi w aktorstwie, prawda? Dobry aktor potrafi wcielić się w postać całkowicie różną od niego samego, a Viggo poradził sobie z tym świetnie.

ocenił(a) film na 10
sundayborn

Zgadzam się w 100 procentaxh!! Swietny Vigo To rola zycia, zagrał fenomenalnie amam wrazenie jest niedoceniony:/

ocenił(a) film na 10
malina_4

Duzy zal ze nie dostal Oscara.. To byloby w pelni zasluzone

ocenił(a) film na 9
malina_4

Szkoda, oj szkoda, chociaż nie jest to niespodzianką.

ocenił(a) film na 10
sundayborn

Chciałbym takiego kumpla, jak Viggo.

ocenił(a) film na 9
sundayborn

Popieram w całej rozciągłości. Ten akcent, ruchy, charakteryzacja Viggo - to jest mistrzostwo. Za tę rolę powinien dostać Oscara.

sundayborn

Zasługiwał na Oscara jak mało kto, no ale bądźmy poważni, kto teraz traktuje Oscary na serio? Zazwyczaj wygra przedstawiciel jakieś mniejszości.