PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=520}

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
1999
7,2 286 tys. ocen
7,2 10 1 286114
5,4 67 krytyków
Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Jak to możliwe że 4i5 część była zrobiona przed 1,2,3 o_O.

GreenArrow2

To chyba było tak, że nakręcili filmy 4, 5 i 6 i wtedy postanowili nakręcić wydarzenia sprzed pierwszej (czwartej) części, w filmach 1, 2 i 3...

kinomaniak97

Warto poczytać o tym na forum - http://www.filmweb.pl/film/Gwiezdne+Wojny+Cz%C4%99%C5%9B%C4%87+IV+-+Nowa+nadziej a-1977-759/discussion/CZemu+najpierw+nakr%C4%99cono+IV-VI+a+potem+I-III,1261946

kinomaniak97

dzięki . Mi 4,5,6 się nie podobały tylko 1,2,3.

GreenArrow2

bardzo dobrze że po kolei nie powstawały.nigdy części 4 5 6 nie zdobyły by takiej zasłużonej popularności

hhhhggh

wtedy miałbyś wyebane na nie tak, jak masz wyebane na 1,2 i 3 dzisiaj, tłuczku. (ja pievdole, nie wiedziałem, ze takie tępiradła snują się po tej ziemi, szok)

SemiPsychoticMix

Nie.Fabuła jest debilna w nowszych i niewiele by zmieniło,jakby były kręcone pierwsze.Pozdro gościu,nie wiedziałem że takie ameby ortograficzne i logiczne snują się po ziemi,szok

hhhhggh

bo co, nie zacząłem z dużej literki, przychlaście? Lepiej naucz się stawiac przecinki i spacje po nich, matołku i wypier*alaj ze swoimi szczeniackimi elaboratami tam, gdzie cię jeszcze tolerują.

SemiPsychoticMix

Nie wiem, jak bardzo smutny musisz być człowieku że używasz internetu do pisania takich kocopołów i tracisz na to czas, ale radzę ci czasami wyjść z domu, zabrać mamę albo koleżankę do kina, zrobić coś ogólnie ze swoim życiem, serio.

użytkownik usunięty
GreenArrow2

to niezle, mi sie zadna czesc nie podobala

Bajka lepsza Gwiezdne wojny wojny klonów :D

użytkownik usunięty
GreenArrow2

nie znam

gwiezdne wojny wojny klonów / Star Wars: The Clone Wars :)

użytkownik usunięty
GreenArrow2

w sensie nie obejrzałam jeszcze, ale nie ciągnie mnie

aha ;D ale naprawdę fajna :)

GreenArrow2

a co Ci się w starych nie podobało?pytam z ciekawości

hhhhggh

już nie pamiętam ale wiem że 1-3 były lepsze :D

ocenił(a) film na 10
GreenArrow2

Wyjdz z forum, jak mozesz pisac cos co jedzie na kasie pierwowzoru i jest zrobione dla dzieci?

może masz za mało latek. Bo w latach '77 gdybyś oglądała jako 15 latka to by ci się podobało :D

ocenił(a) film na 8
GreenArrow2

To był największy hit tamtego czasu. Ja też jestem młody ale uwielbiam 4,5,6. Ty musisz mieć serio z 12 lat że jak są dobre efekty to się podniecasz.

Pielat1999

Mam 14 lat i nie podniecają mnie dobre efekty :). Fabuła i gra aktorska się liczy głównie fabuła :D.

ocenił(a) film na 8
GreenArrow2

No i co ci się nie podoba w 4 , 5 i 6. Fabuła i świat jest świetna. Aktorzy dobrzy. Gra aktorska może być.

Pielat1999

No naprawdę nie pamiętam po oglądałem to chyba 6lat temu a to może wtedy się podniecałem efektami :D.

ocenił(a) film na 10
GreenArrow2

No tak, tym bardziej jest lepsza niż kiedyś

ocenił(a) film na 10
GreenArrow2

Grzeszysz

ocenił(a) film na 10
GreenArrow2

Wyjdz, szkoda mi ludzi ktorzy nie wychowali sie na oryginalnej trylogii

GreenArrow2

powód jest taki, że Lucasa nie było stać na te części i wybrał taki które można było zrobić w latach hmmm '70. Cała saga była napisana lecz części początkowe dzieją się na różnych planeta i mnóstwo w nich różnych ras, miejsce etc...

Reasumując powodem dla którego sięgnął po dalsze części były pieniądze.

Gdybyś się urodziła w latach '50-'60 bo to to pokolenie oglądało Gwiezdne wojny to zapewniam, że byś zupełnie inaczej patrzyła na te filmy :)

markin

pewnie tak ;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
SemiPsychoticMix

żyłem w latach '80 i wiem co i jak się kręciło Lucas przecież sam to mówił więc w czym masz problem ?
Bo tak jak ty to i ja mogę powiedzieć do ciebie oooo tutaj:
"twoja matka to kuwra" - podoba cie się ?

ocenił(a) film na 10
GreenArrow2

Normalnie? Tak jak Dziady sa od 3 czesci, tak samo tutaj pierwsza czescia jest srodek, takie dziwne?

Himiteshu

Tak dziwne.

ocenił(a) film na 7
GreenArrow2

Mam pytanie jak to najlepiej oglądać 4,5,6, część a potem 1,2,3 część ? według dat to wygląda w takiej kolejności

roland_roland

Chyba najlepiej 1,2,3,4,5,6 ;D.
"To chyba było tak, że nakręcili filmy 4, 5 i 6 i wtedy postanowili nakręcić wydarzenia sprzed pierwszej (czwartej) części, w filmach 1, 2 i 3..."

GreenArrow2

W latach 1977-1983 Lucas nakręcił trzy filmy które nazywały się odpowiednio Gwiezdne Wojny(z 1977), Imperium Kontratakuje( z 1980) i Powrót Jedi( z 1983).

Przez lata filmy te zgromadziły wokół siebie miliony fanów a poza tym niezależne od wytwórni Lucasa powstawało też wiele książek opisujących uniwersum GW więc to można rozumieć jako powód którym kierował się Lucas gdy postanowił nakręcić kolejną trylogię czyli filmy z lat 1999-2005.

Dlatego też w roku 1999 gdy pojawiło się Mroczne Widmo poprzednie filmy zostały ponumerowane i otrzymały podtytuły i teraz to wygląda tak:

Gwiezdne Wojny Część I - Mroczne Widmo (1999)
Gwiezdne Wojny Część II - Atak Klonów (2002)
Gwiezdne Wojny Część III - Zemsta Sithów (2005)
Gwiezdne Wojny Część IV - Nowa Nadzieja (1977)
Gwiezdne Wojny Część V - Imperium Kontratakuje (1980)
Gwiezdne Wojny Część VI - Powrót Jedi (1983)
Gwiezdne Wojny Część VII - premiera w przyszłym roku

A tym którzy twierdzą że części I-III są kiepskie powiem tyle że nie warto tak uważać tylko dla tego że nowe filmy wyglądają trochę inaczej niż stara trylogia.
Fakt, części I-III może i są przesycone efektami specjalnymi ale można patrzeć na to tak że nowa trylogia pokazuje galaktykę będącą w pokoju a w starej trylogii pokazano galaktykę zniszczoną wieloletnią wojną więc nie wszystko się tam błyszczy nowością.

Tak czy inaczej czekajmy na kolejną część i wtedy przekonamy się jak to wygląda.