To chyba było tak, że nakręcili filmy 4, 5 i 6 i wtedy postanowili nakręcić wydarzenia sprzed pierwszej (czwartej) części, w filmach 1, 2 i 3...
Warto poczytać o tym na forum - http://www.filmweb.pl/film/Gwiezdne+Wojny+Cz%C4%99%C5%9B%C4%87+IV+-+Nowa+nadziej a-1977-759/discussion/CZemu+najpierw+nakr%C4%99cono+IV-VI+a+potem+I-III,1261946
bardzo dobrze że po kolei nie powstawały.nigdy części 4 5 6 nie zdobyły by takiej zasłużonej popularności
wtedy miałbyś wyebane na nie tak, jak masz wyebane na 1,2 i 3 dzisiaj, tłuczku. (ja pievdole, nie wiedziałem, ze takie tępiradła snują się po tej ziemi, szok)
Nie.Fabuła jest debilna w nowszych i niewiele by zmieniło,jakby były kręcone pierwsze.Pozdro gościu,nie wiedziałem że takie ameby ortograficzne i logiczne snują się po ziemi,szok
bo co, nie zacząłem z dużej literki, przychlaście? Lepiej naucz się stawiac przecinki i spacje po nich, matołku i wypier*alaj ze swoimi szczeniackimi elaboratami tam, gdzie cię jeszcze tolerują.
Nie wiem, jak bardzo smutny musisz być człowieku że używasz internetu do pisania takich kocopołów i tracisz na to czas, ale radzę ci czasami wyjść z domu, zabrać mamę albo koleżankę do kina, zrobić coś ogólnie ze swoim życiem, serio.
Wyjdz z forum, jak mozesz pisac cos co jedzie na kasie pierwowzoru i jest zrobione dla dzieci?
To był największy hit tamtego czasu. Ja też jestem młody ale uwielbiam 4,5,6. Ty musisz mieć serio z 12 lat że jak są dobre efekty to się podniecasz.
Mam 14 lat i nie podniecają mnie dobre efekty :). Fabuła i gra aktorska się liczy głównie fabuła :D.
No i co ci się nie podoba w 4 , 5 i 6. Fabuła i świat jest świetna. Aktorzy dobrzy. Gra aktorska może być.
No naprawdę nie pamiętam po oglądałem to chyba 6lat temu a to może wtedy się podniecałem efektami :D.
powód jest taki, że Lucasa nie było stać na te części i wybrał taki które można było zrobić w latach hmmm '70. Cała saga była napisana lecz części początkowe dzieją się na różnych planeta i mnóstwo w nich różnych ras, miejsce etc...
Reasumując powodem dla którego sięgnął po dalsze części były pieniądze.
Gdybyś się urodziła w latach '50-'60 bo to to pokolenie oglądało Gwiezdne wojny to zapewniam, że byś zupełnie inaczej patrzyła na te filmy :)
żyłem w latach '80 i wiem co i jak się kręciło Lucas przecież sam to mówił więc w czym masz problem ?
Bo tak jak ty to i ja mogę powiedzieć do ciebie oooo tutaj:
"twoja matka to kuwra" - podoba cie się ?
Normalnie? Tak jak Dziady sa od 3 czesci, tak samo tutaj pierwsza czescia jest srodek, takie dziwne?
Mam pytanie jak to najlepiej oglądać 4,5,6, część a potem 1,2,3 część ? według dat to wygląda w takiej kolejności
Chyba najlepiej 1,2,3,4,5,6 ;D.
"To chyba było tak, że nakręcili filmy 4, 5 i 6 i wtedy postanowili nakręcić wydarzenia sprzed pierwszej (czwartej) części, w filmach 1, 2 i 3..."
W latach 1977-1983 Lucas nakręcił trzy filmy które nazywały się odpowiednio Gwiezdne Wojny(z 1977), Imperium Kontratakuje( z 1980) i Powrót Jedi( z 1983).
Przez lata filmy te zgromadziły wokół siebie miliony fanów a poza tym niezależne od wytwórni Lucasa powstawało też wiele książek opisujących uniwersum GW więc to można rozumieć jako powód którym kierował się Lucas gdy postanowił nakręcić kolejną trylogię czyli filmy z lat 1999-2005.
Dlatego też w roku 1999 gdy pojawiło się Mroczne Widmo poprzednie filmy zostały ponumerowane i otrzymały podtytuły i teraz to wygląda tak:
Gwiezdne Wojny Część I - Mroczne Widmo (1999)
Gwiezdne Wojny Część II - Atak Klonów (2002)
Gwiezdne Wojny Część III - Zemsta Sithów (2005)
Gwiezdne Wojny Część IV - Nowa Nadzieja (1977)
Gwiezdne Wojny Część V - Imperium Kontratakuje (1980)
Gwiezdne Wojny Część VI - Powrót Jedi (1983)
Gwiezdne Wojny Część VII - premiera w przyszłym roku
A tym którzy twierdzą że części I-III są kiepskie powiem tyle że nie warto tak uważać tylko dla tego że nowe filmy wyglądają trochę inaczej niż stara trylogia.
Fakt, części I-III może i są przesycone efektami specjalnymi ale można patrzeć na to tak że nowa trylogia pokazuje galaktykę będącą w pokoju a w starej trylogii pokazano galaktykę zniszczoną wieloletnią wojną więc nie wszystko się tam błyszczy nowością.
Tak czy inaczej czekajmy na kolejną część i wtedy przekonamy się jak to wygląda.