PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=520}

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
1999
7,2 286 tys. ocen
7,2 10 1 286114
5,4 67 krytyków
Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

A nasz kochany Georgie dalej to samo. Każdy epizod w 3D, najpierw kina, później BLU, następnie rozszerzone wydania 3D, 4D, 5D itd... .

użytkownik usunięty
bartas28

W wersji 7D widz ginie razem z Qui- Gonem..

O kurcze..

użytkownik usunięty
Aragreacht

Czemu tropisz roboty? Mówiłam już, że jestem 3CPO.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7

Kto wie, może Aragreacht to tak naprawdę R2D2 chcący zadbać o twoją szczelność, he ,he, he.

ocenił(a) film na 8

Bosko, idę do kina... Dwa razy :D

bartas28

nie chcesz - nie ogladaj :)

ocenił(a) film na 10
bartas28

No, i pójdę na wszystkie - na 4D, na 5D, na 8D i na wersję w której na końcu zabijają Twoją mamę :) Nie chcesz - spadaj, nikt Cię nie zmusza do oglądania.

Apophis_

Niech moc będzie z tobą!

użytkownik usunięty
bartas28

McGregor jak go tak pozdrawiali na ulicy - pukal się w czoło x-D

użytkownik usunięty
Qlczas

Ten film się ogląda ze względu na modernistyczne, ciekawe technicznie rozwiązania graficzne. Sama historia - cóż jeśli chodzi o pierwsze części - moim zdaniem i tak są ciekawsze niż te od Nowej Nadziei. Poważne sprawy polityczne - nie jest tak bajeczkowato - więc niektorzy twierdzą, ze nudno. Mnie nudza tylko te walki na miecze, ale z Zemsty Sithów - pojedynek A. z Obi wanem jest żałosnie patetyczny - straszny. Anakin wykonuje jakieś cyrkowe ewolucje, skacze na pięc metrów - lepiej niż Lara Croft ;-)- zero naturalności! Tak samo w czasie innych walk - zbyt duża ilość jednostajnych scen nudzi widza. Świetny jest za to pojedynek z tym Dartem jakims tam ;-) Obi-wana (właśnie w epiz. 1) - tu są naturalne, piękne ruchy - miałam to na blogu dopóki pewna nielubiąca mnie moderatorka z INNE mi go nie wywaliła, ale jeszcze tam wstawię.

ocenił(a) film na 7

Przepraszam, ze względu na _JAKIE_ rozwiązania?! :D Zatem zakładam, że film oceniasz bardzo pozytywistycznie? ;> You've made my day. Dzięki ;]

użytkownik usunięty
gharou

Pozytywizm to kierunek w literaturze ;-)
Chodzi mi o grafikę komputerową.

ocenił(a) film na 7

Owszem, owszem. Kierunek i zarazem nazwa epoki, nie tylko w literaturze. I jednakowoż modernizm :) A taka drobna uszczypliwość naszła mnie na fali niedawnej, wesołej twórczości miłościwie panujących nam polityków ;] Wybacz - zwykle nie bywam złośliwy ;]

ocenił(a) film na 8

Ja też jestem fanką Nowej Trylogii. Może ze względu na mój młody wiek, ale raczej w to wątpię - efekty komputerowe nie są tym, czego oczekuję po filmie i na czym opieram moją ocenę. W nowych częściach bardziej przemawiają do mnie bohaterowie i ich motywacje, intryga oraz świat. Wydaje mi się, że większość hejterów Mrocznego Widma to ludzie przesadnie przywiązani do Starej Trylogii, gloryfikujący i wynoszący ją pod niebiosa... A we wszystkim trzeba mieć umiar ;) Obie trylogie mają swoje plusy i minusy.

użytkownik usunięty
Kimi_Sama

No po wersji 3d daję nawet wyższą ocenę - na 8/10. Wprawdzie N. w scenie tuż przed bitwą - gra tak jakby miała ze trzy promile x-DDD
Ale ogólnie wrażenie bardzo dobre.

ocenił(a) film na 8
Apophis_

Ja dokładnie tak samo, zwłaszcza że młoda rzesza fanów niekoniecznie miała okazję zobaczyć SW w kinie :)

ocenił(a) film na 5
bartas28

Następna będzie wersja bluray 3D a potem pozostaje czekać na wersję na holodeka. Przecież jest kryzy$ i trzeba dorobić.

ocenił(a) film na 10
black_hole_1981

Hej, odczep się. Jako konsument cieszę się, że mogłem dać zarobić Lucasowi jeszcze raz, bo dostarczył mi produkt, którego oczekiwałem od dawna. Mój ulubiony film ponownie na dużym ekranie, tym razem w efektami 3D.

ocenił(a) film na 7
bartas28

Ale w czym problem...?

ocenił(a) film na 7
GrzelaSOAT

No właśnie. Ja nigdy nie byłam w kinie na żadnej części SW. Świetna okazja, żeby zobaczyć kultową sagę na dużym ekranie.
A że Lucas chce zarobić? Ma do tego prawo. Stworzył coś, co jest ważnym elementem popkultury i historii kina zarazem.

GrzelaSOAT

...yyy... Jaki problem? ACTA chyba jeszcze nie zabrania pisania o własnych odczuciach. Tak sobie pomyślałem, nikogo nie namawiam do nie pójścia do kina, nie zaniżam specjalnie ocen tych filmów więc ludzie, po co się tak spinacie?

ocenił(a) film na 7
bartas28

Tu nie chodzi o nienamawianie :) Chodzi o to, że godzisz w pewien kult, a jego wyznawcy gotowi spalić Cię na stosie na innowierstwo ;] Wiesz - to Gwiezdne Wojny. A jeśli nic się nie zmieniło przez ostatnie 10 lat, to jeśli wymówisz słowa Star Trek... :D

ocenił(a) film na 8
gharou

co jak co ale zrobienie tego filmu w 3d - jest moim zdaniem jak najbardziej na miejscu. Tymbardziej że nie zrobili go 10 lat temu.