...to wielkie plusy filmu - bardzo mi się oboje podobali - i podobają niezmiennie do dziś:)
Mnie też, poza tym to był jedyna walka na miecze w której przeciwnicy ani słowem się nie odezwali. jedyny minus to rozstrzygnięcie tej walki. Maul mógł spokojnie ściąć Obi-wana jak ten wyskakiwał, a on stał jak ciołek i czekał aż go Obi przepołowi.
To jest OGROMNY MINUS ! Gdyby Maul nie wykazał się refleksem i zamachnął na Kenobiego o jedną sekundę za późno, kiedy ten robi mu salto nad głową, wyszłoby realniej, bo w ten sposób mielibyśmy usprawiedliwienie, czemu poległ w walce z Padawanem Qui-gon Jinna. A tak przegrał, bo zgubiła go własna pycha i niedocenieni przeciwnika, który tylko pozornie był na straconej pozycji.
Ja dzięki nowym częściom Star Wars zakochałem się w Natalie Portman :D
Dla mnie największym plusem tej części bez wątpienia jest relacja na linii Obi Wan - Qui-gon Jinn. Naprawdę się wzruszyłem gdy przez cały film mistrz Qui-Gon tak karcił swojego padawana ale na końcu mógł być dumny bo Obi-Wan pokazał klasę.Dodatkowo Ewan McGregor oraz Liam Nesson którzy są super aktorami
świetnymi aktorami:)
natomiast ja od pierwszego wejrzenia polubiłam tego Maula - wielki potencjał i siła ale niewolnicze wręcz przywiązanie do znienawidzonego przeze mnie Sidiousa którego tak nie lubię jak Sarumana we Władcy Pierścieni choć role i konstrukcja postaci jest na poziomie:)
co do Natalie - dla mnie objawieniem jest jej suknia ślubna - nie widziałam lepszej filmowej - :)
Czy ja wiem Maul i Kenobi... Kenobi to tutaj wyszedł średnio, ale jako padawan ok. Ale niestety Maul wyszedł słabo, za słabo. Jak mam być szczery wypowiedział może 2 słowa. Słaba rozbudowana postać w filmie, na szczęście książki rozbudowują jego postać. Jeżeli uważacie że w filmie jest on extra to przeczytajcie "Darth Plagueis", tam jest dobrze pokazany. Trochę jego przeszłości i takie tam. No i przy okazji Plagueis który moim zdaniem powinien wystąpić w tej części, w końcu jeszcze żył i miał sporo wspólnego z tą intrygą.
generalnie mam sympatię do Maula - czytałam''Plagueisa'' - prawda - ''Łowca z mroku'' tez niezły - nie wiem,coś mi się w nim podoba - aq w filmie istotnie słabo rozbudowany a jednak zwróciłam na niego uwagę....