PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=520}

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
1999
7,2 287 tys. ocen
7,2 10 1 286713
5,5 76 krytyków
Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Wicekról

ocenił(a) film na 4

Czy znalazł ktoś informację, dlaczego wicekról musiał siedzieć na Naboo ?

ocenił(a) film na 8
Muad92dib

Ponieważ to on dowodził inwazją

ocenił(a) film na 8
Muad92dib

W ogóle to zastanawia mnie mnie jedno: Gunray był WICEkrólem Federacji, czyli zastępcą króla. To w takim razie kto był królem?? Sidious?

ocenił(a) film na 4
Muad92dib

Nie jestem pewny (niech mnie ktoś poprawi jeśli się się mylę), ale chyba Wielki Kanclerz. W końcu to on był jego zwierzchnikiem, ponieważ Federacja, przynajmniej teoretycznie, była częścią Republiki. Nazywani byli potem separatystami nie? Tylko jeżeli to prawda to trochę im się tytulatura porąbała.

ocenił(a) film na 9
Muad92dib

Tak w ogóle - Palpatine osiągnął swój cel dlatego, że Padme przybyła na Coruscant i zgłosiło votum nieufności. To dlaczego tak nalegał, żeby ją zatrzymać na Naboo i aż wysłał za nimi Maula, żeby ją sprowadził?

Gunray nie był całą Federacją - to dlatego cały czas w trakcie Wojen Klonów miała miejsce w senacie i legalnie handlowała - nawet zachowała wpływy. Jak to uzasadnił senator Federacji, Lott Dott(pozostający w bezpośrednim kontakcie z Dooku): "Gunray to ekstremista, a jego poglądy nie odzwierciedlają poglądów Federacji. Jesteśmy neutralni. Kłamstwo grubymi nićmi szyte, ale się nabrali. W każdym razie chodzi mi tu o to, że Gunray był bezpośrednim przywódcą Federacji i narzucał swoją wolę innym.

Bezpośrednio przed wydarzeniami z Mrocznego Widma, Gunray był jednym z przywódców Federacji - wicekrólem. Chcąc przejąć władzę w Federacji, poprosił o pomoc Dartha Sidiousa. Ten w spisku zlecił wymordowanie pozostałych przywódców i Gunray stał się prezesem Federacji, z zachowaniem tytułu wicekróla, bo zachował całą władzę dla siebie. Ten jego czarny kompan w Mrocznym Widmie to Rune Haako, dowódca armii Federacji. Oprócz tego był właśnie Lott Dod, senator. Obaj mianowani przez Gunraya.

Mam nadzieję, że ci wyjaśniłem co nieco:)

Ryloth

Co do pierwszego akapitu: Podejrzewam że Palpatine nie chciał wzbudzać podejrzeń, napędzał swój teatrzyk, dawał Gunrayowi pozorną władzę i kontrolę nad sytuacją ale dobrze wiedział co się stanie w senacie gdy Amidala tam przyleci. Dlatego mimo wszystko inwazja Naboo miała wyglądać groźnie i prawdziwie. Polecam "Maskę Kłąmstw" i "Dartha Pleagieusa" Jamesa Luceno, tam zapewne są wytłumaczone wszystkie ten konteksty (jednak po przeczytaniu pozostałych akapitów widzę, że chyba jednak czytałeś :D )

ocenił(a) film na 9
JonBon

Ale jemu bardzo zależało na tym, żeby Amidala wróciła na Naboo - nie rozumiem tego.

Czytałem Maskę Kłamstw, ale Dartha Plagueisa nie ;p Kupię niedługo.