Czy znalazł ktoś informację, dlaczego wicekról musiał siedzieć na Naboo ?
W ogóle to zastanawia mnie mnie jedno: Gunray był WICEkrólem Federacji, czyli zastępcą króla. To w takim razie kto był królem?? Sidious?
Nie jestem pewny (niech mnie ktoś poprawi jeśli się się mylę), ale chyba Wielki Kanclerz. W końcu to on był jego zwierzchnikiem, ponieważ Federacja, przynajmniej teoretycznie, była częścią Republiki. Nazywani byli potem separatystami nie? Tylko jeżeli to prawda to trochę im się tytulatura porąbała.
Tak w ogóle - Palpatine osiągnął swój cel dlatego, że Padme przybyła na Coruscant i zgłosiło votum nieufności. To dlaczego tak nalegał, żeby ją zatrzymać na Naboo i aż wysłał za nimi Maula, żeby ją sprowadził?
Gunray nie był całą Federacją - to dlatego cały czas w trakcie Wojen Klonów miała miejsce w senacie i legalnie handlowała - nawet zachowała wpływy. Jak to uzasadnił senator Federacji, Lott Dott(pozostający w bezpośrednim kontakcie z Dooku): "Gunray to ekstremista, a jego poglądy nie odzwierciedlają poglądów Federacji. Jesteśmy neutralni. Kłamstwo grubymi nićmi szyte, ale się nabrali. W każdym razie chodzi mi tu o to, że Gunray był bezpośrednim przywódcą Federacji i narzucał swoją wolę innym.
Bezpośrednio przed wydarzeniami z Mrocznego Widma, Gunray był jednym z przywódców Federacji - wicekrólem. Chcąc przejąć władzę w Federacji, poprosił o pomoc Dartha Sidiousa. Ten w spisku zlecił wymordowanie pozostałych przywódców i Gunray stał się prezesem Federacji, z zachowaniem tytułu wicekróla, bo zachował całą władzę dla siebie. Ten jego czarny kompan w Mrocznym Widmie to Rune Haako, dowódca armii Federacji. Oprócz tego był właśnie Lott Dod, senator. Obaj mianowani przez Gunraya.
Mam nadzieję, że ci wyjaśniłem co nieco:)
Co do pierwszego akapitu: Podejrzewam że Palpatine nie chciał wzbudzać podejrzeń, napędzał swój teatrzyk, dawał Gunrayowi pozorną władzę i kontrolę nad sytuacją ale dobrze wiedział co się stanie w senacie gdy Amidala tam przyleci. Dlatego mimo wszystko inwazja Naboo miała wyglądać groźnie i prawdziwie. Polecam "Maskę Kłąmstw" i "Dartha Pleagieusa" Jamesa Luceno, tam zapewne są wytłumaczone wszystkie ten konteksty (jednak po przeczytaniu pozostałych akapitów widzę, że chyba jednak czytałeś :D )