PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=520}

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
1999
7,2 286 tys. ocen
7,2 10 1 286133
5,4 67 krytyków
Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

czegoś nierozumiem

użytkownik usunięty

najpierw powstały 3 ostatnie części a póżniej 3 pierwsze jak to jest ?? może mi ktoś wytłumaczyć czy może są jakieś stare pierwsze części (I,II,III)

Tak, najpierw powstały epizody IV-VI, a później I-III.
Kolejność w jakiej powstawały filmy:

IV. Nowa Nadzieja
V. Imperium Kontratakuje
VI. Powrót Jedi
I. Mroczne Widmo
II. Atak Klonów
III. Zemsta Sithów

użytkownik usunięty
PrzemQ_3

ale dopiero później je ponumerowali tak ??

Z tego co wiem to po prostu części nazywały się "Nowa nadzieja", "Imperium kontratakuje" i "Powrót Jedi", a gdy powstały części I-III to nadano im numery. Ale pewien nie jestem.

ocenił(a) film na 7
PrzemQ_3

czyli jak lepiej oglądać? według kolejności epizodów czy kierując się rokiem powstania?

xxv

Ja oglądałem według części, czyli od I do VI i nie żałuję, polecam tak oglądać. Po co oglądać 'od środka'? :)

użytkownik usunięty
PrzemQ_3

"Po co oglądać 'od środka'?

A po to, żeby w pełni docenić OT. Zaczynając od prequelów, w starej trylogii mogą się nam nie spodobać słabsze efekty specjalne i mniej akcji(zwłaszcza "ANH). Chłopak się przyzwyczai do efektów specjalnych i będzie się nudził na klasycznej trylogii. Nie mówię, że musi tak być. Ja zaczynałem od "TPM", a jako ostatnią część obejrzałem "Zemstę Sithów" i nie wpłynęło to w żadnym stopniu na odbiór OT. Ja jednak polecałbym obejrzeć najpierw epizody IV-VI.

To samo można powiedzieć w druga stronę. Ktoś obejrzy najpierw epizody IV-VI, przyzwyczai się do ich klimatu i później nie spodobają mu się epizody I-III, tak jak większości osób które w ten sposób oglądały. Ja polecam oglądać od I do VI.

PrzemQ_3

Z tego co wiem, miały jeszcze powstać części od VII - IX.
A numerowane były od części pierwszej (czyli IV).

Looni

Niestety raczej nie ma szans na to aby te części powstały, a szkoda.

użytkownik usunięty
PrzemQ_3

Tyle, że ciężko byłoby wybrać temat na trzecią trylogię. W końcu EU jest bardzo duże.