Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
1999
7,2 288 tys. ocen
7,2 10 1 287632
5,4 57 krytyków
Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

hej od dzisiaj chcę pooglądać gwiezdne wojny.. tylko mam pytanie skoro pierwsza została
wydana o wiele później niż czwarta więć od której mam zacząć trzeciej?

filmowy_laufer

Na pewno nie od trzeciej. Albo od 1 do 6 pokolei jak są, albo 4,5,6 i potem 1,2,3, ciężko określić, która kombinacja z tych dwóch jest lepsza, bo różni ludzie różnie radzą. Ja osobiście bym jednak chyba wybrał tą drugą opcje czyli 4,5,6,1,2,3

ocenił(a) film na 10
filmowy_laufer

A ja bym doradziła od początku aby poznać prawdziwą historię Anakina.

ocenił(a) film na 7
aniusiunia_gw

napewno?

ocenił(a) film na 10
filmowy_laufer

ja tez byłabym za tym 123456 chronologicznie to chyba logiczne co nie
chociaz troszke dziwnie bedzie najpierw nowsza grafika i efekty a potem przerzut na starsza
ja tez zaczynam przygode i lece wszystkie czesci po kolei
czy faktycznie historia anakina i postacie z tych trzech czesci pokrywaja sie z historią luka i wogule całoscia?maja powiazanie logiczne

ocenił(a) film na 10
filmowy_laufer

Najlepiej oglądać zgodnie z powstawaniem: IV, V, VI, I, II, III.
Więcej zabawy, więcej zaskoczeń, lepiej się ogląda tak niż chronologicznie I-VI (przynajmniej za pierwszym razem).

ocenił(a) film na 7
Apophis_

zaczałem od 1 pierwszej

ocenił(a) film na 7
filmowy_laufer

to źle :) nie zaciekawi cię, zgadzam się z Apophis_

ocenił(a) film na 7
Alexa1694

jednak dziękuje osobom które doradziły mi chronologicznie wtedy by wszystko było (wg mnie) dziwne

ocenił(a) film na 7
filmowy_laufer

zapewniam- nie byłoby dziwnie. 2 pokolenia amerykanów tak to oglądały i myślę, że jakoś to znieśli ;-)

ocenił(a) film na 8
filmowy_laufer

ja też zaczne od pierwszej, myślałam nad tym, ale bez sensu zaczynać od środka akcji

ocenił(a) film na 7
Klaudias

oglądaj ja już zacząłem 5 i szczęście że oglądam chr. bo od razu nie dowiesz o Anakinie.

ocenił(a) film na 7
Klaudias

Ja radzę od IV-VI potem I-III bo fajnej się ogląda i wszystko jest pokręcone i potem się dowiadujemy wszystkiego kto jest Vaderem i skąd Luke i Leia itd. polecam tą kolejność tak jak była nakręcona

ocenił(a) film na 6
Alexa1694

Jedyna słuszna kolejność to :
1. Stara Trylogia
2. Nowa Trylogia.

Z tego prostego powodu, że Stara Trylogia powstała jako pierwsza. Wszystkie wątki które przez tyle lat były oglądane (do czasu powstania nowej trylogii) wystarczały na opowiedzenie historii. Oglądało się to tym bardziej ciekawie, że pewne wątki w filmach zostawały odkrywane, i zaskakiwały.
Jeśli obejrzy się w innej kolejnośći to cała historia jest podana na tacy, nie będzie tej tajemniczości, która nadała Gwiezdnym wojnom klimatu.

Osobiście uważam, że nowa trylogia nie dorasta do pięt starej. jest zbyt infantylna i przeładowana postaciami, efektami itd. Gdzieś pomiędzy zginął duch Gwiezdnych wojen oraz cała baśniowość świata. Wszystko podane na tacy, bez miejsca na wyobraźnię. Jest efekciarska, ale fabularnie kuleje.

Polecam starą trylogię jako pierwsze zetknięcie ze światem GW, aby naprawdę docenić całą historię i poprostu wczuć się w tę baśń.

ocenił(a) film na 7
posith

niektórzy mnie zaczynają mnie (...). No bo dlaczego od nowej trylogii poznajesz jak było naprawdę a nie zaczynasz od połowy. aha i (...) wiecie wstydzić a (...). I dziwki tak mówią do suki

ocenił(a) film na 5
filmowy_laufer

Bo Stara Trylogia była nakręcona jako pierwsza. PIERWSZA. Nowa Trylogia jest zaś NOWA, czyli nakręcona niedawno. Ludzie oglądali najpierw częśći IV,V,VI i zachwycali się niesamowitym klimatem etc., a wątki fabularne pozostawiały wiele wyobraźni widzów. Później TRACH, Lucas kręci części I,II,III i pakuje tam tyle laserów i mieczy świetlnych ile się da, zatraca klimat i tą niezwykłość Gwieznych Wojen, przez którą pokochało ten film wiele osób na calym świecie. Dlatego najpierw się ogląda Starą Trylogię, potem Nową ewentualnie, ale to wcale nie jest konieczne.

ocenił(a) film na 7
Tyrut

moja siostra oglądała najpierw starą trylogie, a potem dowiedziała się że jest nowa, ale zapomniała i dotąd wyobraża sobie kto jak wyglądał

posith

dzięki za tą wypowiedź. Wśród tych wszystkich postów Twój najbardziej mnie przekonał i tak też będę oglądał :) pozdro

ocenił(a) film na 9
filmowy_laufer

Każdemu, kto wpadnie na ten temat, a nigdy nie oglądał żadnej części Gwiezdnych Wojen, polecam oglądanie w kolejności IV, V, VI i później Nowa Trylogia: I, II, III. Część III bardzo wiele wyjaśnia i nie ma właściwie żadnej tajemnicy w Starej Trylogii.

Kiedyś Starą już widziałam, teraz postanowiłam obejrzeć wszystkie części i zastanawiałam się w jakiej kolejności. Wybrałam kolejność I, II, III, IV, V, VI i to był chyba błąd. Pomimo tego, że parę dobrych lat temu widziałam już starsze części i wiem, co się w nich dzieje (mniej więcej, pamięć trochę jednak zawodzi), oglądanie ich na świeżo, wiedząc dokładnie kto jest kim, skąd się wziął, dlaczego jest taki, jaki jest, co robił wcześniej, po co itd jest dość... hm, dziwne. Dużo lepiej jest oglądać w kolejności, w jakiej powstawały. Więcej sekretów, zagadek, tajemniczości, zaskoczeń.

ottak

Dzięki, najbardziej przekonująca wypowiedź. Tak też obejrzę.

ocenił(a) film na 9
ottak

Całkowicie się zgadzam ;)

ocenił(a) film na 5
ottak

ja najbardziej lubię oglądać najpierw starą, potem nową. Tak widziałam pierwszy raz i tak wydaje mi się najlepiej ;)

ocenił(a) film na 10
filmowy_laufer

A ja w zeszłym tygodniu zacząłem oglądać całą trylogie zaczynając od Mroczne Widmo kończąc na Powrót Jedi.....

ocenił(a) film na 10
ralera

http://www.youtube.com/watch?v=BReswKd9CGI