PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=520}

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
1999
7,2 286 tys. ocen
7,2 10 1 286114
5,4 67 krytyków
Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

najlepszy...

ocenił(a) film na 9

"Star Wars: Episode I - The Phantom Menace" - opowiada historię, która wydarzyła się na długo przed zniszczeniem Gwiazdy Śmierci
Anakin Skywalker ma dopiero 9 lat i nie przeczuwa nawet, że kiedyś przyjdzie mu stanąć po ciemnej stronie Mocy a Obi-Wan Kenobi jest młodym i obiecującym rycerzem Jedi
Akcja "The Phantom Menace" rozgrywa się na pustynnej planecie Tatooine, w stolicy galaktyki Coruscant i w zielonym świecie Naboo i opowiada o podróży Anakina, podczas której będzie on musiał stawić czoła swoim koszmarom i lękom
Dodatkową ciekawostką jest fakt, iż "The Phantom Menace" jest pierwszym filmem wyreżyserowanym po 20 latach przez twórcę cyklu George'a Lucasa.
Kiedy będzie druga część już jej chcem...hihi...

ocenił(a) film na 10
Condor

Re: Najlepszy
Stary chyba słabo znasz ten film, a już nie mówiąc o książkowych (i nie tylko) apokryfach. Tu przynajmniej mogę się przyczepić do pewnych błędów z opisu filmu, który solidnie skopiowałeś.
1) Anakin może nie przeczuwa, że stanie po WŁAŚCIWEJ STRONIE MOCY, ale dręczą go sny (scena wycięta), więc tworzysz bełkot, gdyż wpisujesz dwie przeciwstawne rzeczy.
2) Anakin nie jest główną postacią tego filmu. Jest ważną, ale to przede wszystkim film o Qui-Gon Jinnie, to on jest pierwszoplanową postacią.
3) Anakin nie jest nawet tytułową postacią (przynajmniej w oryginale), gdyż nią jest Lord Sidious.
4) Chyba nie umiesz odejmować. Ile jest 1999 - 1977. Wg mnie 22. I tyle właśnie lat Lucas nic nie reżyserował.
5) tekst który dopisałeś osobiście ma błąd ortograficzny, Od kiedy to piszeszmy "chcem" zamiast "chcę"? I co mają znaczyć te hihi? Każdy wie, że kopiujesz teksty.
6) Czytaj NEWSY. W USA film na dzień dzisziejszy ma wejść 23 Maja 2002. W Polsce ok. 24 sierpnia 2002. Jak będzie zobaczymy.