7,9 347 tys. ocen
7,9 10 1 346615
7,8 60 krytyków
Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja

Nie oglądałem żadnej części, ale przymierzam się... Od której najlepiej zacząć? Czy od nowszej części pierwszej, czy rocznikowo?

dominik_wrona

Jak zaczniesz od mrocznego widma to od 4 mało co cię zaskoczy bo będziesz wiedział kto jest kim z kolei jak zaczniesz od 4 epizodu to to również mało co cię zaskoczy bo będziesz wiedział jak to się skończy.

dominik_wrona

obojętne szczerze muwiąc

ocenił(a) film na 9
dominik_wrona

Najlepiej oglądaj w takiej kolejności: Stara Trylogia (IV,V,VI), a dopiero później nowa (I,II,III). Według mnie jest to najlepsza kolejność.

ocenił(a) film na 6
dominik_wrona

Nowych nawet nie ogladaj, bo zobczysz kto jest kim i Darth Vader nie będzie dla ciebie mrocznym złym facetem, tylko... szkoda gadać, nawet po obejrzeniu wpierw starych potem nowych, darth vader nie będzie już taki wypasiony:). Ja załuję, że ogladałem prequele, bo teraz zupełnie inaczej patrze na stare części, na darth vadera który był najbardziej tajemniczą postacią w filmie co dodawało niezłego klimatu.

ocenił(a) film na 10
Tysma

Dokładnie, gdy obejrzy się pierw nową trylogię to dojdzie się do wniosku, że Vader to pipa :-D Dlatego po zemście zalecam przerwę, by mózg miał czas na wyparcie tego złego obrazu ;-)

AJ_adrenalina

najlepiej od początku zacząć..... czyli od mrocznego widma :P

ocenił(a) film na 10
dominik_wrona

Najlepiej w ogóle nie oglądaj nowszych części, bo są do ...

użytkownik usunięty
skrpionka

Bo są do..? Nie doradzaj źle. Epizody I-III nie są może najwyższych lotów (za wyjątkiem III), ale są również NIEODŁĄCZNĄ częścią Uniwersum Gwiezdnych Wojen. Nie można odrzucać czegoś tylko dlatego, że jest gorsze.

ocenił(a) film na 10

Najlepiej chyba od Nowej Nadziei, czyli najpierw stare części a potem nowe. Tak jak powstawały....

użytkownik usunięty
reesee

To zależy. Fan SW może tak powiedzieć, ale osoba, która zaczyna "od zera", powinna obejrzeć całą historię od początku, czyli od epizodu I.

ocenił(a) film na 10

może i tak... tylko, że jak obejrzy od ep. 1 to pozbawi się kilku niespodzianek.... :)

użytkownik usunięty
reesee

Jeśli Gwiezdne Wojny ogląda się dla kilku niespodzianek... Ja dla niespodzianek kupuję kota w worku lub Kinder Surprise :P

użytkownik usunięty
dominik_wrona

Może od tego?
http://www.youtube.com/watch?v=hnSoMzROo2g&feature=related
;-D