7,9 347 tys. ocen
7,9 10 1 346615
7,8 60 krytyków
Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja

No właśnie, bitw w tej części (bodajrze o Endor ale mogę się mylić bo nie mam do tgo głowy)
wyznacza przedział czasowy. Tak więc liczy się lata od tej bitwy wzwyż. Pytanie brzmi jak liczono
lata przed tą bitwą. Za ewentualne odpowiedzi będę wdzięczny.

pionas666

Epizod IV i zawarte w nim wydarzenia dzieją się w roku 0 .Czas w uniwersum SW liczy się od Bitwy o Yavin - przed bitwą o Yavin BBY i po bitwie o Yavin - ABY). Czyli np. u nas 100 lat p.n.e w SW wyglądałoby 100 BBY.

Nexov

I od razu człowiek staje się mądrzejszy. ;-)

Sam_Worthington

Dziękuję ale chodzi mi o to jak ludzie żyjący powiedzmy w 100 BBY liczyli lata. Oni nie mogli wiedzieć że za sto lat młody Skywalker rozpieprzy pierwszą Gwiazdę Śmierci w trakcie rzeczonje bitwy. Za ewentualne odpowiedzi dzięks.

ocenił(a) film na 10
pionas666

Cytat z ossusa: "Dopiero w Timeline 1: Treaty of Coruscant pojawiły się pierwsze informacje o datowaniu wewnętrznym. Za rok zerowy przyjęto podpisany w 3653 BBY traktat na Coruscant. Wszystkie wydarzenia przed nim określa się jako BTC (Before Treaty of Coruscant), a późniejsze jako ATC (After Treaty of Coruscant). Zgodnie z tym bitwa o Yavin rozegrała się w roku 3653 ATC. Nie wiadomo jednak, czy w późniejszym okresie system datowania nie uległ zmianie."

ocenił(a) film na 9
pionas666

chcesz się dowiedzieć ,,coś'' więcej ;) o SW ? najlepiej odwiedź Polski Bastion Fanów Star Wars.. tam znajdziesz tematy i odpowiedzi na wszystko... jak i ciekawostki, zapowiedzi i konkursy ;p .. tak tylko na przyszłość polecam jak byś coś jeszcze potrzebował ^^. lub zajrzyj do Biblioteki Ossus :) pozdrawiam ;p