7,9 347 tys. ocen
7,9 10 1 346615
7,8 60 krytyków
Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja

Chcę obejrzeć całą sagę Gwiezdnych wojen, ale w jakiej kolejności powinnam je obejrzeć, pytam bo zwykle oglądam według daty produkcji, ale tutaj to mi się z nr epizodów nie pokrywa, proszę kogoś kompetentnego:) o pomoc;)

ocenił(a) film na 10
Anula_22

Obejrzyj najpierw Starą Trylogię, czyli części 4,5 i 6, a dopiero potem 1,2 i 3. Tak wygląda dużo ciekawiej i jest lepszy klimat tych filmów.

ocenił(a) film na 10
Anula_22

Doikładnie, i nie zapomnij potem zagłosować.

ocenił(a) film na 10
_Andrzej_

Z tym głosowaniem to daj spokój. Wiem, że gusta ludzi są różne i trzeba to uszanować, ale takie oceny jakie mają niektóre filmy na filmwebie nie pasują wogóle do tych filmów.

videokyle

sagę powinno się oglądać poczawszy od pierwszej części a skończywszy na szóstej wtedy jest bardziej ciekawie i chronologicznie

Beliar

Wtedy niektore 'mysteries' z oryginalnej trylogii beda ... no nie bada. Trzeba obejrzec w kolejnosci krecenia, czyli IV -> V -> VI.. a czesci I, II, III to mozesz z ciekawosci. Chociaz osobiscie nie polecam ;).

użytkownik usunięty
Anula_22

Obejrzyj trzy "stare" części. Dokrętkę, czyli "nowe"-sobie daruj. Szkoda czasu i szkoda utraty magii starych części. Co do ciągłości fabuły - lepiej mieć ja w sferze własnej fantazji, niż obejrzeć bełkot w dokręconych nowych częściach .Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Anula_22

Jedyna sluszna kolejnosc to: najpierw stara trylogia (4, 5, 6), potem 1, 2, potem CALE 2 serie Clone Wars, a potem 3. Uwierzcie mi, ktokolwiek nie jest jeszcze pewny.

ocenił(a) film na 10
szaman_13

Oczywiście najpierw 4, 5, 6, następnie 1, 2, 3. Inaczej oglądać tego się nie da. ;]

ocenił(a) film na 10
Anula_22

Zacznij oglądać od Nowej Nadziei, czyli od IV, potem V i VI. Dopiero na koniec I, II, i III. W przypadku oglądania chrologicznego, będziesz znał zbyt dużo "tajemnic" i nie będzie zaskoczeń i ciekawych momentów.

ocenił(a) film na 10
arek15

Wychowałam się na tych filmach i chociaż ja oglądałam najpierw cz.VI "Powrót Jedi", to Tobie polecam obejrzeć od cz. IV , czyli starą sagę. W ten sposób zrozumiesz fabułę i domyślisz się o czym są trzy wcześniejsze... Ostrzegam jednak, że te nowe mogą Cię rozczarować, bo pomimo lepszej techniki i efektów specjalnych nie maja tego gwiezdnego klimatu co stare...

ocenił(a) film na 10
kaylah7

Obejzyj w kolejnosci I-III a potem IV-VI
Nie bez powodu ktos je ponumerowal nie;/

SzOpMaN

To tak jakby obejrzec najpierw Hanibal: Rising, a pozniej pokolei Czerwonego Smoka, Milczenie i Hannibala.

Albo Ringu 0: Baasudei, Ringu, Ringu 2
Czy moze.. Zycie Carlito: Poczatek, Zycie Carlito

Czyli bez sensu! Powinno sie ogladac wedlug kolejnosci krecenia, a nie numerkow.

Nie mieszaj ludzia w glowie ;P!

ocenił(a) film na 10
moh

Wdlug mnie Gwiezdne wojny oglda sie od czesci I do czesci VI
przynajmniej jatak ogladam zawsze
Tak samo ogladam Aliena Pierw Alien vs redator potem alieny od 1-4 (ewentualnei j ka bede mial AvP 2 to bede go ogladal miedzy AvP i czesciami 1-4)
Wiem ze pierw wyszly czesci 4-6 w GW I DLATEGO DUZO OSOB WIDZIALO NAJPIERW STARA POTEM NOWA TRYLOGIE. Alew George Lucas nie b ez powodu je ponumerowal.

ocenił(a) film na 10
SzOpMaN

A tak ropo batmana ogladam tez zaczynajac od Batman:Poczatek

SzOpMaN

Moze dlatego mam latwiej, ogladam tylko 4-6, a Alien 1-3 (czaasami 4). ;)

Tak z czystej ciekawosci - gdzie jest miejsce dla filmu Predator zakladajac, ze rzeczywiscie AvP mozna zaliczyc do serii.

I ostatnie pytanie - Czy AvP jest dla Ciebie dobrym filmem?

ocenił(a) film na 10
moh

Saga to saga
Nie odswiezamnigdy sagi predatora ale gdybym mial go obejzec to ogladal bym pierw predator,predator 2 i potem avp

SzOpMaN

Saga sagą, ale komercyjny szajs dla nastolatkow to zupelnie inna sprawa i takich rzeczy naprawde nie powinno sie wliczac w np. Alien'a. To przeciez wielka profanacja. Gwiezdne Wojny I-III jeszcze przebolec mozna (Ale te Jar-jar'y.. ). Rzadko kiedy zdaza sie, ze jakis sequel, prequel krecony po latach jest dobry i powinno sie nie ogladac takich rzeczy, zeby nie psuc opinni na temat filmu -

Park Jurajski byl dobry tylko za sprawa Spielberg'a
American Psycho.. DRUGA CEESC?!

Nie chce mi sie wymieniac teraz tego wszystkiego, ale wiesz chyba o co mi chodzi.

Anula_22

obejrzę sobie najpierw stare potem nowe;)