7,9 347 tys. ocen
7,9 10 1 346615
7,8 60 krytyków
Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja

Film oglądałem. Rzeczywiście jest w tym obrazie jakiś błysk i sprawnie opowiedziana, baśniowa historia. Dobrze się to ogląda. Nie rozumiem jednak tego wielkiego HALO, że to takie niewiadomo co. Film był rewolucją kilkadziesiąt lat temu. Muzyka pozostaje wyjątkowa i zapadająca w ucho, fajne są laserowe miecze i moc Jedi, ale zamieszanie wokół filmu dla młodego widza jest niezrozumiałym anachronizmem. Osobiście uważam SW za dobry, może bardzo dobry film, ale nie za rewelacje.

ocenił(a) film na 8
Xenomorph84

chyba chodzi o to,że ludzie potrzebują takiej prostej "baśniowości": z rycerzami, uwięzioną księżniczką i walką dobra ze złem:D A poza tym tam są świetnie zarysowane charakterologicznie postacie no i wątek miłosny- po prostu cudo:D

użytkownik usunięty
Xenomorph84

kolego a jaki film twoim zdaniem jest prawdziwą rewelacją???
Bo moim zdaniem ŻADEN..dlaczego??? Bo żaden film nie trafi w ewentualne
gusta innych widzów. Za to jak najbardziej o filmie można napisać że
jest dobry (tak jak ty napisałeś o STAR WARS) A jak jest dobry,...TO PO
JAKĄ CHOLERĘ SIĘ CZEPIASZ I PISZESZ TAKIE GŁUPOTY???

Chodzi mi o powstawanie fanklubów, jakiś "stowarzyszeń ryerzy jedi",pisania książek w tym świecie, fanatyzm jaki przejwiają niektórzy zwolennicy tego filmu. Uważam, że film jest dobry, ale wcale nie zasługuje na takie szaleństwo.

ocenił(a) film na 10
Xenomorph84

Nie rozumiesz tego bo nie jesteś fanem i tyle.
Nie rozumiesz tego wielkiego HALO?? Wypowiadasz sie w samych suerplatywach o tym filmie i ok , ale czego ty jeszcze się doszukujesz?? W tym sęk , że nie masz czego się doczepić bo film jest idealny , pod każdym względem , a przede wszystkim posiada ten nie powtarzalny klimat, dlatego jest FENOMENEM i dlatego właśnie ludzie pokochali to uniwersum (like me) i dlatego jest to wielkie HALO.

ocenił(a) film na 10
Xenomorph84

Chyba nie rozumiesz... Tu nie chodzi tylko o te kilkadziesiąt minut filmu, ale o to co powstało razem z filmem. Komiksy, książki, seriale, figurki, soundtracki, plakaty, nawet potrawy w MacDonaldzie :) Może teraz to już nie jest tak odczuwalne, ale tak kilkanaście lat temu na pewno było... A dlaczego tak się stało ? Na pewno film był wyjątkowy, działał na wyobraźnie no i był zrobiony z rozmachem (Co dziwne przy ograniczonym budżecie i czasie - Dlaczego jest tak, że najlepsze rzeczy powstają poza planami ?) Problem w tym, że chyba wszystko dotyka ząb czasu. Ale ludzie powinni zdać sobie sprawę, że film powstał 32 lata temu zanim rozpoczną krytykę, bo wiadomo, że jeśli chodzi o efekty to ciężko go zestawić z najnowszymi produkcjami. Chociaż moim zdaniem efekty specjalne filmu biorąc pod uwagę czas jaki upłynął zachowały się bardzo dobrze I wiem o drobnych poprawkach komputerowych w edycji specjalnej :) A tak generalnie czy komuś się to podoba czy nie to bardziej kwestia tego, czy ktoś lubi fantastykę i takie klimaty. Jak wiesz są ludzie którzy nienawidzą tego filmu i tacy co go kochają :)

ocenił(a) film na 10
Reven_4

Nie jestem fanem, nie jestem stary, a uważam ten film za dzieło sztuki w swoim gatunku. Najlepsza seria sci-fi w historii kina (3 pierwsze, czyli 3 ostatnie :)).

I szczerze mówiąc... każdy kto myśli inaczej nie zna się na kinie i niech spierdala po 3 kroć. ;)

ocenił(a) film na 10
bansuj_

Autorze tematu: rozumiem, nie każdemu się podoba, ale zauważmy, że to rewelacja sama w sobie, kamień milowy w historii kina (szczególnie w obrębie gatunku). Jesli nie czujesz klimatu, nie wczuwasz się w poszczególne postaci, nie bawią Cię dialogi, przewidujesz wszystko i nie masz niepodzianek, nie siedzisz w napięciu i nie myślisz: "niech im się uda", nawet jeśli znasz zakończenie - to żal mi Ciebie, bo nigdy nie będziesz miał prawdziwej przyjemności z oglądania filmu. Nie zrozumiesz nas fanów, a my nie zrozumiemy Ciebie. Proste.

Vivasco

Jeśli nie jesteś fanem Star Wars, to nigdy nie poczujesz tego czegoś, nie zrozumiesz dlaczego ludzie tak wariują na punkcie Star Wars.