7,9 347 tys. ocen
7,9 10 1 346615
7,8 60 krytyków
Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja

- ponad dwieście powieści, będących preqelami bądź kontynuacjami historii filmowej;
- ponad czterdzieści komiksów TYLKO wydanych w Polsce;
- 56 gier komputerowych;
- 5 telewizyjnych serialów animowanych
- 3 niezależne filmy animowane i 3 niezależne fabularne;
- 34 lata niesłabnącego kultu
- miliony (miliardy?) fanów na całym świecie.

Ta saga to nie są filmy. Ta saga to jest czysty K U L T.

PS. Pozdrowienia dla fanów.

użytkownik usunięty
B_janek

Nie wspomniałeś o jeszcze jednym: o religii, tzw. jediizm (http://pl.wikipedia.org/wiki/Jediizm <--- tak w skrócie, musiałabym podawać za dużo pojedynczych linków).
Przyznam szczerze, że sama zasiliłabym szeregi...

B_janek

Dzięki że jeszcze nie każdy o tym zapomniał, aha, taki gostek na tym forum napisał że ten film nie ma fabuły, pociśnijcie go

ocenił(a) film na 10
B_janek

5 seriali? Dwa wojny klonów i...?
jakie niezależne filmy animowane i fabularne?

użytkownik usunięty
Zakrza

Niezależne filmy fabularne: "Przygoda wśród Ewoków" i "Ewoki: bitwa o Endor" oraz animowany "Ewoki" :)

ocenił(a) film na 10

Ale 3 miały być fabularne i 3 animowane.

użytkownik usunięty
Zakrza

Mamma Mia! Podałam Ci tylko przykłady a Google nie gryzą :/

ocenił(a) film na 10

Gryzą.

ocenił(a) film na 8
Zakrza

W 1985 powstał animowany serial Droidy, a w 1984 i 1986 filmy o Ewoks. To też spin off Gwiezdnych wojen.

ocenił(a) film na 8
Rahabiel

Są jeszcze krótkometrażowe symulatory Star Tours i Star Tours II w parkach Disneya. Nara.

ocenił(a) film na 10
Rahabiel

spin-off? A to nie jest czasem non-canon?

ocenił(a) film na 8
Zakrza

Zależy jak na to patrzeć, non canon to ( nie kanoniczne ), a spin off ( to produkt uboczny, w filmie drugoplanowy ). Myślę że oba stwierdzenia pasują. Ewoks nie są częścią kanonu żadnej trylogii, a jednak przedstawiają przygody drugoplanowych misiaków z Powrotu Jedi. Sytuacja podobna jak w Królu skorpionie który nie jest częścią żadnej Mumii a jednak przedstawia przygody gościa z środkowej części serii. Tak samo przedstawia sie sprawa Wolwerina itp.

ocenił(a) film na 10
Rahabiel

Ale Wolverine jest w kanonie. A przynajmniej miał być.

ocenił(a) film na 8
Zakrza

W kanonie X-men ?

ocenił(a) film na 8
Rahabiel

Jeżeli Wolwerin nie był spin offem X-menów to był na pewno ich rebootem, lecz tak jak mówisz, chyba w oficjalnym kanonie. Jestem natomiast pewień że Deathpool będzie spin offem Wolwerina.

ocenił(a) film na 8
Rahabiel

Zakrza jak lubisz efekty specjalne to możesz zagłosować w rankingu efektów który prowadzę w jednym z tematów pod Gwiezdne wojny - Nowa nadzieja. Nara.

ocenił(a) film na 10
Rahabiel

No w kanonie X-Men. Przecie nie Star wars.

ocenił(a) film na 8
B_janek

Jeszcze dwie świetne parodie

ocenił(a) film na 8
matimat17

Ja znam tylko Kosmiczne jaja. Było coś jeszcze równie dobrego ?

ocenił(a) film na 8
Rahabiel

Gwiezdne jaja: Część I - Zemsta Świrów

matimat17

I jeszcze żenujący film Tureckie gwiezdne wojny - ale jego nie warto wymieniać.

ocenił(a) film na 10
B_janek

To cały świat (wszechświat?), u podstaw którego leżą filmy stworzone przez Lucasa.
To obiekt uwielbienia milionów ludzi!
To prawdziwy fenomen kulturowy!

A co do parodii to polecam Robot Chicken: Star Wars (2007).

ocenił(a) film na 10
B_janek

Mówcie co chcecie, ja mam na punckie Gwiezdnych Wojen niesamowitego bzika, oglądałam już milion razy i nigdy mi się nie nudzą. Najbardziej kocham te najstarsze. Nowsze wersje jak dla mnie nie są ani w 1% tak dobre - widać, że już bardziej komercyjne, robione dla marketingu. Jedyne co mnie martwi to to, że mają tak mało fanów wśród młodych osób, w każdym razie ja nie spotkałam się, aby ktokolwiek z moich znajomych lubił te filmy (a taka bardzo młoda to już nie jestem). No nic, pozostaje mi oglądać SW razem z moim tatą, hahahha :p

ocenił(a) film na 10
wilddreamer

Masz trochę racji.
Ja mam dwadzieścia-kilka lat. Filmy uwielbiam i dobrze znam (mam nadzieję). Z książkami jest nieco gorzej, ale też się orientuję.
Udało mi się "zarazić" GW swoją mamę i przyjaciela. Niemniej spotkałam się parę razy z co najmniej zdziwieniem ze strony moich rówieśników.

użytkownik usunięty
B_janek

Szczerze powiedziawszy, preferuję wyłącznie filmy, ewentualnie gry w wydaniu LEGO. :>
Nie mniej, pozdrawiam fanów uniwersum Lucasa na wszelkich płaszczyznach!

użytkownik usunięty

Szkoda :) Wieeele tracisz :)
A za pozdrowienia dziękuję i pozdrawiam również :)

ocenił(a) film na 10
B_janek

Ciekawe czy jest ktoś, kto to wszystko ogarnął :-D Ja sam oprócz filmów miałem styczność tylko z KotOR 1, Yoda series i Empire at War 1, ale to lata temu. Teraz, jedynie do filmów chętnie wracam.

ocenił(a) film na 10
B_janek

Ja oprócz filmów i dwóch seriali oraz jednym filmie o Wojnach Klonów czytam też książki: Pakt na Bakurze, Moc Wyzwolona, Narodziny Vadera, Całą serię Dziedzictwo Mocy oraz wersje książkowe epizodów III i IV.

użytkownik usunięty
Zakrza

Ogarnęliśmy (i ogarniamy nadal) z chłopakiem wszystkie filmy (plus te dodatkowe), książki (trochę to potrwa - niektóre czytamy w oryginale - wiadomo, nie przetłumaczono wszystkich), gry (wraz z wersjami lego).