Tą część oglądałem, ale dość dawno temu. Mam zamiar odświeżyć sobie całą sagę, lecz ze wszystkich części, nie mogłem zdobyć właśnie tej. Czy ktoś mógłby mi przypomnieć zarys fabuły i postacie, które się przewinęly przez ten film?
Możesz tutaj znaleśc opisy tego filmu. Powinny ci wyjaśnic conieco.
Ale z racji tego że nie wszystko w nich jest podam ci ogólny zarys fabuły:
Akcja filmu zaczyna się nad Tatooine, na której orbicie Imperialny niszzyciel z Darthem Vaderem atakują statek księzniczki Lei. Wpada ona w ręce imperium, ale plany gwiazdy śmierci, które posiadała zapisała w pamieci r2d2, którym wraz z c3po udało się uciec w kapsule i wylądowac na Tatoine. Roboty znajdują mali obcy - Jawowie. Zabierają je do swojego transportera (taki zajebiście wielki pojazd gąsiennicowy) aby sprzedac je mieszkajacym w okolicy farmerom. W ten sposób oba droidy trafiają w ręce Luke'a. W nocy r2d2 ucieka, szukajac Obi-Wana, do którego zaadresowana jest wiadomośc którą Leia umieściła w jego pamieci. Luke i c3p0 ruszając w pościg za małym robotem zostają zaatakowani przez Ludzi pustyni. Z opresji ratuje ich Obo-wan. W jego domu opowiada Luke'owi o przeszłosci jego ojca, i kłamie, ze został on zabity przez vadera (wtedy luke nie wie jeszcze że Vader to jego ojciec). r2d2 odtwarza całe nagranie od księzniczki Lei, i Obi-wan mówi, że muszą ją ratowac. Kiedy wszyscy razem wyruszają w droge powrotną odnajdują zabitych jawów wraz z ich unieruchomionym transporterem. Domyśłając się ze to sprawka Imperium, które szukało robotów, Luke wraca do wójostwa, ale okazuje się, ze już nie zyją. Razem z Obi-Wanem wyruszają do miasta Mos Esley, aby tam złapac statek lecący na Alderan (planetę na której mieszka ojciec ksiązniczki). Transport zapewnia im Han Solo na pokłądzie swojego statku "Sokoła". Uciekają nim z Mos Esley przed Imperium ale kiedy dolatują do Alderanu okazuje się, ze został on zniszczony przez Imperium (stało się tak dlatego, ze to rodzinna planeta Lei, która nie chciała wydac imperium lokacji rebelianckiej bazy). Statek zostaje przechwycony przz oribitujacą w pobliżu i bohaterowie trafiają na jej pokłąd. Obi-wan rusza samotnie aby wyłaczyc generator promienia ściągajacego, natomiast Han i Luke ratują ksiązniczkę z celi (bo tym jak podłączając się do teminala r2d2 odkrył, że jest ona trzymana na gwieżdzie śmierci. Okazuje się, ze dowódca gwiazdy - Moff Tarkin - rozkazał ją stracic za to, że go oszukała). Uciekajac przed szturmowcami trafiają do zgniatarki śmieci i ledwo udaje im się z niej uciec - w ostatniej chwili r2d2 wyłącza zgniatarkę. Vader w pojedynku z Obi-wanem zabija go, a trafiony mnieczem mistrz jedi rozpływa się w powietrzu. Reszta bohaterów ucieka i sokołem leci na Yavin 4, gdzie znajduje się baza rebeliantów. Dzięki nadajnikowi przypiętemu do sokoła, Imperium leci za nimi. Na Yavinie Han Solo postanawia uciec, gdyż nie chce walczyc i narazac się dla rebeliantów. Nad Yavinem rozgrywa się bitwa kosmiczna. Rebelianci próbują myśliwcami wstrzelic torpedy do wlotu kanału na gwieżdzie śmierci. Vader w swoim myśliwcu strąca wiele rebelianckich X-wingów i wyczuwa zaburzenia mocy, których źródłem jest jeden z pilotów. Już miał zestrzelic Luke'a, kiedy nagle Han wrócił i dzięki temu Vader został wyłączony z walki (jego myśliwiec został uderzony i wyrzucony poza obszar walki). Luke celnym strzałem trafia torpedą w otwór i po chwili gwiazda śmierci ekploduje i moff Tarkin ginie. Vader uszkodzonym myśliwcem oddala sie od yavina 4. Film kończy ceremonia wreczenia przez Lei'ę medali Luke'owi i Hanowi.
haha wiem ze to masło maslane, tekst brzmi jakby go pisał pieciolatek, ale nie miałem za bardzo czasu sie do tego przyłożyć :D Czas mnie goni :D Mam nadzieję, ze pomogłem