7,9 347 tys. ocen
7,9 10 1 346615
7,8 60 krytyków
Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja

jakie wy macie wspomnienia ze Star Wars?? mnie miłością do sagi Lucasa zarazili rodzice:) mieli nagrane wszystkie stare części na vhs i puszczali mi zamiast durnych bajek czy filmów pokroju Kevin sam w domu... i jestem im za to wdzięczna. ten film zmienił moje nastawienie do kina. ostatnio po długiej przerwie obejrzałam sobie wszystkie trzy części i aż sie wzruszyłam:) coś pięknego, i te texty Hana Solo czy c3po, jeden z najważniejszych filmó w historii kina. i szkoda że nowe części nie powstały w duchu starej trylogii, wręcz zabiły tamtą atmosfere.

kurcze!! musicie przyznać że uśmiechacie sie na dźwięk słów -"dawno temu w odległej galaktyce"...

joana020

Ja się uśmiecham. I to bardzo ;)
Wspomnień dużo nie mam, bo zaczęłam się tym interesować niedawno. Niestety u mnie w domu, jak tylko oglądam SW, to słyszę komentarze typu : "Znowu to oglądasz?!" "Jak można marnować czas na takie durnoty?!". To ze strony taty. Moja mama na szczęście tylko się lekko uśmiecha, jak wspominam o SW.
Ja się wzruszam za każdym razem, jak oglądam OT :D Nowych części się nie czepiam, ale nie podobają mi się tak bardzo...
Żałuję, że w moim otoczeniu nie bardzo mam z kim pogadać na ten temat :(

ocenił(a) film na 8
Alice_Skywalker

Z pewnością masz tylko o tym nie wiesz :) Gwiezdne Wojny może nie są najlepszym filmem w histori, ale z pewnością są najbardziej lubianym i najpopularniejszym filmem w całej historii kina. Jestem pewien że w swoim otoczeniu jest mnóstwo osób które uwielbiają ten film. Zaręczam Ci to, na podstawie swojego własnego doświadczenia :)

Jedynym zgrzytem jest to że polacy często wstydzą się swojej pasji. W USA niczym dziwnym nie jest sytuacja w której facet buduje sobie X-Winga na podwórku. A w Polsce fani trochę się wstydza publcznie mówić o swoich zainteresowaniach. Dlatego mało kto się ujawnia.
Ale jestem prawie pewien, że powiedzmy gdybyś wybrała sobie z otoczenia 200 osób, conajmniej kilka z nich byłoby gotowych porozmawiać o wyższości X-winga nad Y-wingiem :P

JaszczurXP

To X-wingi były lepsze? Nawet nie wiedziałem :D
Mnie pasją ojciec zaraził! Cała trylogia wywarła na mnie ogromne wrażenie! Może dla tego, że dopatruje się tam wiele odzwierciedleń z realnego życia. Hmmm...^^'
Tak czy inaczej SW to film, który wywarł najwiekszy wpływ w historii! Zobaczcie chociażby na spis religii wyznawanych bodajże na Wyspach Brytyjskich! Hehe :D

użytkownik usunięty
joana020

taak...ten uśmiech widnieje również na mojej twarzy ... kiedy oglądam STAR WARS to po prostu się relaksuję i 'skokiem w nadprzestrzeń' przenoszę się do świata jednego z moich ulubionych filmów:) może teraz Gwiezdne Wojny nie kręcą mnie tak jak kiedyś,ale niekiedy chętnie puszczam jakiś epizod;) pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
joana020

Kurcze Star Wars'y to ja zawsze z ojcem oglądam i z chrzestnym.(dawno temu byli na tym w kinie a ja też oglądam.

ocenił(a) film na 8
joana020

A propos budowania X-Winga: kolekcjonuję polskie figurki Star Wars z lat 80, są najpiękniejsze na świecie :)

Może ktoś je posiada i chciałby odsprzedać? Czeka na nie miejsce na mojej stronce http://www.starwarsaw.pl