7,9 347 tys. ocen
7,9 10 1 346615
7,8 60 krytyków
Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja

no więc mam zamiar zabrać się za film , tylko nie wiem czy oglądać

4>>5>>6>>1>>2>>3

czy...

1>>2>>3>>4>>5>>6

czyli poprostu jak będzie lepiej?

ocenił(a) film na 10

To popularne pytanie :) Ale zdecydowanie w kolejności 4>5>6>1>2>3 Nawet nie próbuj inaczej, bo to wpłynie źle na twój odbiór filmu. Jeśli zaczniesz od nowej trylogii to pomijając fakt, że później ciężko ci się będzie przestawić na "gorszą" jakość efektów specjalnych to w nowej jest wiele odniesień do starej i niektórych rzeczy w nowej nie zrozumiesz nie oglądając starej. Peace.

Reven_4

Ja oglądałem w kolejności od 1 do 6 epizodu i nie żałuję. Oglądanie 'od środka' jest trochę głupie. Wszyscy tak piszą że stare epizody są takie świetne w porównaniu do nowych, więc jeśli tak jest to widz nie będzie miał problemu z odkryciem tego uroku oglądając wcześnie nowe epizody. Mi się udało.

ocenił(a) film na 8

Ja właśnie oglądam wszystkie części i zacząłem od tych nowszych epizodów (1, 2 i 3), zgodnie z chronologią fabuły.

ocenił(a) film na 10

najlepiej od najstarszej do najnowszej (wg. kolejności ukazania się), gdyby było inaczej wyprodukowano by je w innej kolejności.

ocenił(a) film na 10

Lucas specjalnie zrobił nowe epizody by oglądac 1, 2, 3, 4, 5, 6,.
Zawsze tak oglądam bo wtedy wszystko jest jasne. Obejrzysz najpierw 4, 5 ,6 spalenie Vadera, pojawienie się Lucka. Oglądając później 1 2 3 trzeba strasznie myślec by to ze sobą posplatac.

ocenił(a) film na 10
Jakebloom

Cóż, ja obejrzałam w pomieszanej kolejności - 1, 4, 5, 6, 2, 3 xD Po prostu zawiodłam się na "jedynce" => wszyscy tak chwalili SW, a ja nie wiedzialam, co cudownego jest w tym filmie. Obejrzałam starą trylogię... - i zakochałam się. Nowa jej nie pobije, ale "Zemsta Sithów" dorównuje starym częściom. Dlatego polecam 4, 5, 6, 1, 2, 3.

Vivasco

Stara nigdy nie pobije nowej :) Polecam oglądać 1, 2, 3, 4, 5, 6 :)

ocenił(a) film na 10
PrzemQ_3

Ha, ja sądzę, że na odwrót. Założyciel nie będzie miał łatwego wyboru... ;P
Niezależnie, kto woli które części SW, pozdrawiam wszystkich fanów :D

ocenił(a) film na 10
Vivasco

Dlaczego w takim razie nie wyprodukowano SW w tej kolejności jaką proponujesz?

ocenił(a) film na 10
_Rutek_

Mnie nie pytaj, Pytią nie jestem :D
Spytaj Lucasa.

ocenił(a) film na 10
Vivasco

To było pytanie retoryczne :D

_Rutek_

Odpowiedź jest bardzo prosta. W którymś z wywiadów Lucas powiedział, że u wczesna technologia filmowa/komputerowa (1977) nie pozwalała na nakręcenie Epizodów I-III. Tak więc, G.L. podzielił całość na 2-e sagi, zabrał się za robienie IV-VI, a pozostałem zostawił na później. I tyle.

ocenił(a) film na 10
PrzemQ_3

Co do kolejności oglądania możemy się sprzeczać, ale że stara nie pobije nowej to już herezja :)

ocenił(a) film na 10
Reven_4

Też tak uważam, ale każdy ma wlasne zdanie...

ocenił(a) film na 10
Vivasco

Zgadza się. Ale potrafię też docenić nową trylogię. Również jest świetna i właściwie jestem wdzięczy Lucasowi, że powstała. Ostatnio zastanawiałem się czy nie fajnie byłoby zobaczyć epizody VII,VIII,IX... Ale wydarzenia przedstawione w książkach po zniszczeniu Imperium odpadają, bo trzeba by obsadzić nowego Luka, Leie itd a tego sobie nie wyobrażam. Może jakiś inny okres w historii galaktyki. W końcu powstało tyle książek i historii znanych i mniej znanych...

Reven_4

Rozumiem że większość uważa starą trylogię za lepszą, ale ja jednak wolę nową, chociaż przyznaję że stara jest genialna. Pamiętam że za pierwszym razem gdy oglądałem to nowa trylogia zwaliła mnie z nóg, a stara trochę zawiodła. Ale jak obejrzałem wszystkie filmy po kilkanaście razy to przekonałem się do starej trylogii i zrozumiałem jak bardzo się co do niej myliłem. Jest świetna, chociaż jak dla mnie nadal gorsza od nowej.

Ja też z chęcią obejrzałbym dalsze losy bohaterów :) Możesz mi powiedzieć jakie tytuły mają książki przedstawiające epizody VII-IX? Tyle jest tych tytułów że połapać się nie mogę, a z chęcią bym je przeczytała :)

ocenił(a) film na 10
PrzemQ_3

Ja pewnie mam sentyment do starej, bo jak miałem pięć lat i zacząłem to oglądać to było dla mnie coś magicznego :)

Co do książek. Tu chyba masz wszystkie jakie powstały wraz z chronologią

http://www.gwiezdne-wojny.pl/tekst.php?nr=91

A co do przyszłych epizodów, to niestety na razie nie ma dobrych wiadomości. Podobno Lucas zapisał niejako "w testamencie", że nawet po jego śmierci zabrania robić epizodów VII-IX. Uwierzycie? Tu jest źródło http://www.gwiezdne-wojny.pl/news.php?nr=8967

Reven_4

Linki nie działają :D Listę książek mam, ale nie wiem które pozycje to ten o epizodach VII-IX :)

Co do nakręcenia nowych epizodów, to też słyszałem że Lucas nie chce aby powstały. Ale że zapisał to w testamencie - pierwsze słyszę.

ocenił(a) film na 10
PrzemQ_3

Rzeczywiście. Ale to tylko chwilowa awaria chyba, bo cały serwer http://www.gwiezdne-wojny.pl/ nie działał. Sprawdźcie je teraz. W tym linku są przedstawione wszystkie kolejno zgodnie z wydarzeniami :) Polecam ci tam zajrzeć jak już będzie działać, a tak z głowy to o wydarzeniach bezpośrednio po "Return of the Jedi" opowiada trylogia Thrawna (Dziedzic Imperium, Ciemna strona Mocy, Ostatni rozkaz)

Reven_4

Dzięki :)

ocenił(a) film na 10
PrzemQ_3

Drobiazg ;)

użytkownik usunięty

oglądałem w kolejności 4>>5>>6>>1>>2>>3... ;]

4/5/6 - 10/10
1/2/3 - 8.5/10

ocenił(a) film na 10

Długo zastanawiałam się nad pytanie, dlatego dopiero teraz na nie odpowiadam:D Zdecydowanie zacząć od Starej Trylogi (4-6) Oglądając od epizodu 6 ominie Cię wiele wspaniałych rzeczy takie jak, wielki szok w V epizodzie, Niezłe zdziwienie w VI i odkrywanie Mocy (epizod IV).

ocenił(a) film na 3

Bez różnicy. Ten cykl film jest jak papier toaletowy: można go rozwinąć obojętnie z której strony i będzie dobrze. :o)

ocenił(a) film na 10

Powiem tak:

Zaczynając od 4-5-6
uzyskasz lepsze wrażenie, Imperium, Darth Vadera i reszty ferajny.

Oglądając od ep. I,
Stracisz wiele "doznań" :(

Zobaczysz, ewolucję paru postaci i przestaną być tymi, których pokochaliśmy :(

Osobiście traktuję 1,2,3 jako osobną serię, swoisty dodatek, i staram się zapomnieć (poza świetnym pojedynkiem przy wulkanie Anakina z Obi-Wanem)
o tym kim był Anakin, kim był Palpatine.
Wizja Anakina, jako małego dobrotliwego chłopca a potem olbrzyma w czarnej zbroi jakoś psuje mi tu nastrój i odbiór Lorda Ciemnej Strony.

ps. na pohybel rebeliantom!

ocenił(a) film na 9

Ja proponuję 4>>5>>6 ... i na tym koniec. I to najlepiej w starej wersji, bez elektronicznych cudów. W sumie ... można gdzieś jeszcze taką kupić?