PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525}

Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
1980
8,1 312 tys. ocen
8,1 10 1 311580
8,7 71 krytyków
Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Jak kolejnościowo...

użytkownik usunięty

...należałoby oglądnąć tę sagę?

Gwiezdne Wojny - Epizod 4: Nowa nadzieja (1977)
Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (2005)
Gwiezdne Wojny - Epizod 6: Powrót Jedi (1983)
Gwiezdne Wojny - Epizod 2: Atak Klonów (2002)
Gwiezdne Wojny - Epizod 1: Mroczne Widmo (1999)

Wg epizodów, czy dat ich premier? Sam za bardzo nie rozumiem o co chodzi, ale raczej oczywiste staje się, że daty premier to prawidłowe uporządkowanie serii. Tak więc skąd te epizody? Bardzo proszę o odpowiedź, ostatnio zainteresowałem się tą serią, z którą nie miałem wcześniej styczności (poza jedną częścią, choć i tak nie wiem którą).

ocenił(a) film na 10

Najpierw części od IV-VI (tak będzie lepiej:).. potem części od I-III.
Problemów być nie powinno bo są ponumerowane :D

ja oglądała po kolei zaczynając od I a kończąc na VI i nie narzekam :P

ocenił(a) film na 9
katie_17

Dokładnie - też ostatnio przerobiłem całość od I do VI i miałem niezłą zabawę.
Ale dawno, dawno temu ;) oglądałem III-VI a później I i II (po premierze II) i też dało radę - lepiej czujesz klimat starszych części.

Lemur78

Najlepiej według dat premier czyli: 4-6,1-3. Wtedy świat SW będzie miał dużo tajemnic

darthbergi

Dla mnie oczywiście też od 4-6 apotem resztę.Ale młodsze pokolenie o tak zaczęło oglądać od 1-6 .Ja też zaczynałam oglądać od I i co się okazało że moja I zaraz stała się 4 ,więc można pewno od I lub od IV według chęci albo chcę się mięć ogląd tego co najpierw nakręcono albo mięć wszystko po kolei.W prologu do książki wydanej w 77r łącznie z premierą filmu w USA.George Lucas napisał wszystko co było wcześniej więc zasadniczo on znał
początek i to co było wcześniej.Prawdopodobnie miał zamiar to nakręcić to dużo wcześniej.Więc na pewno można obejrzeć od początku,Jedyną wadą takiej kolejności mogą być tylko techniczne możliwości starszych filmów ponieważ technika nie była jeszcze na takim wysokim poziomie,To był dopiero początek.Z tego powodu niektóre sceny nogą śmieszyć pomimo nowej obróbki komputerowej.Decyzja niech należy do widza.