PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547}

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983
8,1 304 tys. ocen
8,1 10 1 303744
8,0 69 krytyków
Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Śmierć Jedi

ocenił(a) film na 10

Od kilku dni dręczy mnie ciągle jedno pytanie związane ze śmiercią Jedi. Yoda i Obi-Wan po śmierci zwyczajnie wyparowali, a Qui-Gonn i Anakin(Vader)Skywalker zostali spaleni na stosach pogrzebowych. To jak ci Jedi w końcu umierali? Jedni znikali, a drugich palono?

ocenił(a) film na 9
Altair9

Palili tylko ciało, ale oni już wcześniej sobie "wyparowali". Tak naprawdę chyba każdy Jedi który znał tajniki wiecznego życia po śmierci łączył się z mocą. To czy zginął w walce czy jak Yoda pozostawało raczej kwestią wyboru.

Altair9

Był młody Anakin. Akurat fajnie, bo tej wersji nie widziałem.
Chyba jeszcze poprawili tego potworka w lochu, bo pamietam ze byl on wykonany tragicznie :)
Wg mnie to Lucas powinien usunac to cale Muppet Show w filmu (niebieskie sloniki i inne durne stworki z plasteliny). To straszna tandeta.

danielp

Na tym polega urok starych części własnie.. na tej 'tandecie'.. Mimo dosc prymitywnych efektow specjalnych, film broni sie sam swoja ponadczasowoscia i do dzis pozostaje unikatowy, nawet poprzez te stwory.

danielp

chyba nie w tym temacie ten post:)

Digital

tutaj macie pokazane zmiany z nowszych wersji http://www.gwiezdne-wojny.pl/tekst.php?nr=1127

ocenił(a) film na 9
hornet

włąsnie pod koniec seansu rzuciło mi się w oczy młody Anakin jak "duch" widać w ten sposób chcieli połączyć wszystkie cześci ze sobą;d

ocenił(a) film na 10
hanstomek89

4 z 6 odpowiedzi nie są związane z tym tematem.

ocenił(a) film na 9
Altair9

Qui-Gon nie "wyparował", bo jeszcze nikt wtedy tego nie umiał. Po prostu się umierało i tyle. A pod koniec "Zemsty Sithów" Yoda mówi, że Qui-Gon nauczył się kontaktować z żywymi w postaci "ducha" lub głosu z zaświatów. Yoda wtedy też mówi, że powie Obi-Wanowi jak się skontaktować z Qui-Gonem.
Tak więc podczas swojej samotni na Tatooine i Dagobah starzy mistrzowie rozmawiali z Qui-Gonem i zgłębiali wiedzę nt. "wiecznego życia". Dlatego później Ben podczas pojedynku mówi do Vadera "Jeśli mnie pokonasz, stanę się potężniejszy niż to potrafisz sobie wyobrazić".
A jako że Vader tej wiedzy nie posiadał, to umarł po staremu.
Notabene palenie ciał Jedi było tradycyjnym obrządkiem.

ocenił(a) film na 9
Sergi_van_Oli

Zgadzam się z tym. To wyczerpująca odpowiedź.

Reven_4

To wyczerpująca wypowiedź jeżeli chodzi o nieśmiertelność ducha Yody i Obi-Wana, ale założyciel tematu pytał chyba dlaczego ciało Obi-Wana i Yody 'wyparowało' gdy zmarli i stali się nieśmiertelni, a Vadera nie, a też został nieśmiertelny.