PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547}

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983
8,1 304 tys. ocen
8,1 10 1 303744
8,0 69 krytyków
Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Tytuł mówi sam za siebie. Ale tylko pozornie. Wszyscy myślą, że będzie tu kolejna krytyka tych stworów. Nie koniecznie! A to dlaczego? Zapraszam do przeczytania.

Większość fanów mówi tak: "Ewoki to porażka! Kamyczkami rozwalają imperium"
Inni "mniejszość" mówi tak: "Och, słodkie ewoki"
Jeszcze inni patrzą na to bez emocji.

Faktem jest to, że nie jest satysfakcjonujące należeć do jednej z pierwszych dwóch grup, choć sam należałem jeszcze niedawno do pierwszej. Ale ewoki to przecież część SW! Co do mówienia że ewoki są kochane, z tym się nie zgadzam. Upokarza to trochę imperium. Ostatnio spojrzałem na ewoki innym okiem, i wypiszę ich plusy i minusy, oraz średnie punkty.

Plusy (+)
+ część świata SW,
+ pokazują, że liczy się serce, nie siła (wygrana z imperium),
+ mają przemyślane pułapki, które trafiają w słabe punkty imperium,
+ dobrze grają po bitwie na rogu XD

Minusy (-)
- czasem głupie odgłosy wydają (np po zobaczeniu C-3PO),
- pod koniec, jak jeden gra na rogu, widać stopę pluszową,
- niekiedy muzyka im towarzysząca sprawia wrażenie infantylnej jak i czasem całe ewoki,
- z łuków rozwalają opancerzonych szturmowców,
- głupie z nimi niekiedy sceny (np. jak Wicket walnął się kamieniem)

Średnie (=)
= pokonały imperium (niby głupie i dziecinne, ale... walczyły na swoim terenie, z zaskoczenia, imperium goniąc je wpadały w płapki)
= wygląd (może i trochę infantylne, ale i przyjemne oraz klimatem takie, "indiańskie", co pokazuje że niektóre istoty galaktyki słabo się rozwinęły i walczą wykorzystując teren)

To by było na tyle. Mam nadzieję że teraz niektórzy inaczej spojrzą na Ewoki. Nie robiłem tego dla dobra tych istot, ale dla fanów filmu, aby nie psuli sobie przez te miśki spojrzenia na film.

darthbergi

Kiedyś dodam w "Nowej Nadzieji" podobny temat o szturmowcach, więc zachęcam do zaglądania tam od czasu do czasu.
Niech moc będzie z wami w roku 2010!

ocenił(a) film na 10
darthbergi

+ jest jeszcze jeden - gdyby to Wookie rozwaliły imperium na Endorze troszkę zmniejszyło by to nam universum. Tzn. tak poznaliśmy nową rasę, a tak po stronie rebelii opowiedziały by się tylko trzy (głównie) - Wookie, Ludzie i Kalamarianie, co mało prawdopodobne biorąc pod uwagę rasistowskie podejście Imperium.

O ile ewoki przedstawione są troszkę zbyt dziecinnie i można to uznać za ich minus, to poza tym są spoko ;)

Czerny

masz rację! nie zwróciłem na to uwagi

<za krótki>