PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547}

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983
8,1 304 tys. ocen
8,1 10 1 303744
8,0 69 krytyków
Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Ostatnio patrząc na youtubie tą właśnie scenkę, natknąłem się na komentarz. Przeanalizowałem go i obejrzałem sobie ten fragment na dvd a później spowolniłem tępo. Teraz zapoznam was z tą ciekawostką:
Każdy zapewne pamięta tekst Vadera: "skoro ty nie przejdziesz na ciemną stronę, może zrobi to ona". Po tych słowach Luke wpadł w gniew i zaatakował Vadera. Ale kto by się spodziewał, że jego broń znajdowała się w pierw w ręce mrocznego lorda, a następnie Luke ją przyciągną? W pewnym momencie widać jak Vader mówiąc te słowa trzyma miecz luke'a! Można też zauważyć, że Luke chwyta ten miecz w następnym ujęciu, a nie po prostu zapala go (to akurat zauważyłem zwalniając tępo).
Dla ułatwienia dam link:

http://www.youtube.com/watch?v=V8Ynajjjzlw&feature=related#movie_player

2:03, 2:08 ( w tym momęcie można dostrzec w lewej ręce Vadera miecz Lukea )
2:09 ( peleryna lorda odchyla się, jakby coś z pod niej wylatywało - miecz)
2:10 ( i tu najlepiej było by spowolnić tępo. Można by dostrzec, że miecz Lukea jakby się przed chwilą u niego znalazł)

Lepiej jednak obejrzyjcie to w wersji na DVD (jeśli posiadacie), bo tu słabo widać
Ciekawi mnie więc, czemu to tak słabo na filmie widać? A jeżeli to tylko mi się ta scenka tak wydaje, to przepraszam za zamieszanie