Nie jestem fanem tego filmu, ale czy łaskawie ktoś mógłby mi wytłumaczyć jakim cudem zostały nakręcone pierwsze części IV, V, VI, a dalej od '99 części I,II,III. Nurtujące pytanie.
Ponieważ jest stara i nowa trylogia. Kiedyś były to filmy od I do III ale potem Lucas nakręcił prequel i od tej pory zmieniła się numeracja. Niech ktoś Ci to lepiej wytłumaczy bo ja nie znam dokładnie historii SW. Nowa Nadzieja jest ode mnie starsza o 11 i nie wiem czy to zabieg celowy był czy nie
Pierwszy film nazywał się po prostu Star Wars. Po sukcesie jaki odniósł dodano do niego część 4: Nowa nadzieja. Lucas miał pomysł, aby pokazać co było wcześniej, dlatego zrobił z tego 4 część.
po prostu w takiej kolejności Lucas to nakręcił.. cała sagę podzielił na 6 części i zaczął od IV nie wiedząc jeszcze, czy sam pomysł takiego kina się przyjmie.. zaczął od IV, nakręcił później V i VI kończąc w ten sposób wątek Luka i Lei.. a dopiero po latach, kiedy stwierdził, że jest gotów podjąć się znowu spędzić kilka lat nad "pierwszymi" trzema częściami cofnął się w chronologii i opisał dzieje Anakina i Padme
Po prostu w tamtych czasach (koniec lat 70-tych) Lucas uznał że nie jest możliwe stworzenie modelu ogromnego miasta z dużą ilością drapaczy chmur (Coruscant), a w takim mieście działa się duża część akcji prequeli. Oczywiście był w błędzie, ponieważ Austriak Fritz Lang stworzył takie miasto już w 1927 roku (słynne Metropolis).