PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547}

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983
8,1 303 tys. ocen
8,1 10 1 303231
8,0 69 krytyków
Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Miecz świetlny

ocenił(a) film na 8

Szkoda że kolor miecza świetlnego to zielony w tej części, a nie tradycyjny niebieski (mój
ulubiony). Film sam w sobie jest bardzo fajny. Mówię to jednak jako fan SW

ocenił(a) film na 10
Voodo0

No zielony należał do Mistrzów, a niebieski do padawanów, podobno.
Dziwi mnie jedno, skoro Anakin w Zemście Sithów walczył niebieskim mieczem który Obi-Wan ze sobą wziął, a po 20 latach oddał go Lukowi, dlaczego zmienił kolor na zielony ? xd

ocenił(a) film na 8
nillvo

Słuszna uwaga kolego :D Wynika to z niedoskonałości Prequel Sagi, bo przecież kręcąc sagę od środka zawsze umkną jakieś szczegóły. Niemniej jednak są to takie szczegóły, które mi nie przeszkadzają :D Co do koloru.. może sfermentował xd

ocenił(a) film na 8
Voodo0

Sprostowanie. Sam się już pogubiłem. Przecież ten miecz ma kolor zielony, bo LUK sam go sobie złożył, po tym jak utracił niebieski w walce z Vaderem.

ocenił(a) film na 10
nillvo

Nie zmienił kolor koledzy tylko Luke go sobie sam wybudował pomiędzy częścią V a VI, jest to pokazane w komiksach Dark Horse. Moc z wami ;)

ocenił(a) film na 10
Himiteshu

w wyciętej scenie na Blu-Ray jest pokazane jak go składa na Tatooine tuż przed wysłaniem robotów do Jabby ; ) peace ;d

ocenił(a) film na 10
SzOpMaN

Nawet Vader chwali go za wykonanie własnego miecza świetlnego.

ocenił(a) film na 10
ringos

Ah tak broń Jedi podobna do ojcowskiej

ocenił(a) film na 9
umcyk25

Broń Jedi ale podobna do broni Kenobiego. Praktycznie duplikat miecza jego mistrza nie ojca.

ocenił(a) film na 10
reese

Wiem, ale cytuje imperatora :D

ocenił(a) film na 9
umcyk25

Aha nie skleiłem ;P

ocenił(a) film na 10
nillvo

Btw kolor miecza nie mial nic do rangi.
Jedi nosili zielone i niebieskie (no Mace Windu mial filoletowy xd) a Sithowie czerwone. i tyle.

SzOpMaN

Właśnie. Kolor nie zależy od rangi, ale od czego? Ot takie urozmaicenie, aby widz się nie zanudził? Chyba tak :). Gdzieś czytałem, że Samuel L. Jackson chciał być oryginalny i stąd ów kolor miecza.

ocenił(a) film na 8
darthbergi

W miecz wbudowywano kryształ, który uprzednio trzeba było znaleść na jakieś planecie podczas szkolenia Jedi. Najczęstszym był kryształ koloru niebieskiego lub zielonego stąd prawie wszyscy mieli taki kolor. Kryształ mógł mieć dowolny kolor oprócz oczywiście czarnego. :P

ocenił(a) film na 9
darthbergi

W sieci jest taki film, w którym Lucas o tym opowiada. Na początku miał być tylko niebieski dla Jedi i czerwony dla Sithów. Ale jak zaczęli kręcić 6 epizod to im niebieski słabo wyglądał na tle piasku dlatego dla kontrastu zrobili zielony. A Mace Windu ma fioletowy tak jak mówisz zapytał Lucasa czy może taki mieć i dostał. Książki za to wprowadziły jeszcze bodajże żółty, brązowy, srebrny i pewnie jeszcze jakieś wariacje o których nie słyszałem.

Swoją drogą w pierwszym zwiastunie 6 epizodu kiedy Luce walczy z ludźmi Jabby nad jamą Sarlaca ma właśnie niebieski miecz. Dopiero później to zmieniono. Podaję link do tego trailera. Luke z niebieskim mieczem 1:04.
http://www.youtube.com/watch?v=t1_ZZ7OcPV8

reese

A właśnie, kiedy zmienili na zielony? Przed pierwszym wejściem do kin, czy w wersji specjalnej??

ocenił(a) film na 9
darthbergi

Już w pre produkcji. Do kin wszedł z zielonym mieczem bo w czasie montażu im się niebieski za bardzo z piaskiem zlewał i był słabo widoczny. W scenach wyciętych kiedy Luke składa swój miecz i aktywuje go na próbę jest już zielony a te scenki wycinają na samym końcu żeby film nie był za długi.

reese

Widziałem tą scenę. Wg mnie powinna ona znaleźć się w filmie.

ocenił(a) film na 9
darthbergi

Też jestem tego zdania. Lubię długie filmy i te sceny dodatkowe powinny się w nich znajdować albo chociaż być dodawane w wersji DVD.

reese

Tym bardziej że ta scena to dobre przejście z Gwiazdy Śmierci na pustynną planetę Tatooine, poza tym nadaje filmowi bardziej epickiego wydźwięku.

nillvo

Obi-Wan dał Luke'owi niebieski miecz świetlny należący do Anakina, który mu zabrał po walce w III części. Luke szkoląc się na Jedi musiał (Jak każdy Rycerz Jedi) zbudować swój własny miecz, więc zbudował go z zielonego kryształu, kiedy stracił niebieski w walce z Vaderem.

ocenił(a) film na 9
Lilliane

W Powrocie Jedi jest scena w której Vader ogląda miecz świetlny Luke i chwali go że dobrze go zbudował. Tak że masz rację.