PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547}

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983
8,1 304 tys. ocen
8,1 10 1 303744
8,0 69 krytyków
Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

"Gwiezdne wojny" można śmiało równać z "Władcą pierścieni" !!!

użytkownik usunięty
deppowa

Śmiało równać?;)
Nie wiem, może jestem stronniczy, bo sie wychowałem na Star Wars... ale według mnie Władca Pierścieni nie dorasta jej do pięt.
Ale to oczywiście bardzo subiektywne odczucia wynikające z sentymentu;)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8

Nie ma porównania. Star Wars są o niebo lepsze, to jedna z najlepszych filmowych serii. Natomiast Władca mimo popularności pozostaje w tyle.

użytkownik usunięty
Goro_Gondo

Zgadzam się.

użytkownik usunięty
deppowa

Ja się z tobą zgadzam , choć tematyki są całkowicie różne , klimat inny - w obu filmach niesamowity - emocji dostarcza podobnych i jest pamietany długo , te dwa filmy to zdecydowanie dla mnie najlepsze jakie widzialem

ocenił(a) film na 10

Zgadzam się w 100%-ach z deppowa i Zdzichem 111 obydwa filmy są dla mnie najlepsze na świecie pomimo, że są to różne gatunki.

ringos

Ja również podpisuje się , dwa moje ulubione filmy.Najlepsze jakie w życiu oglądałam.

AleksandraXx

Zgadzam sie i popieram. Pozdrawiam ;)

ringos

Zgadzam sie, dla mnie tez obie sagi, to 10/10. Choc dodalbym jescze pare innych filmow do moich ulubionych... Pozdrawiam ;)

użytkownik usunięty
deppowa

Nie zgodzę się! Najlepsza saga to Zmierzch!

ocenił(a) film na 10

Uwierz, zmienisz to zdanie za parę lat. ;/
Przedtem lubiłam zmierzch, ale teraz jak patrzę teraz na to od tej strony, to uważam że to nadzwyczajne romansidło z czaymś w rodzaju wampira. Według mnie najlepsze to Star Wars!! I mogłabym to oglądać praktycznie ciągle. :D Zmierzch, uwierz. Za rok możliwe że ci się nadzwyczajnie znudzi. Będziesz na to inaczej już patrzyła.

użytkownik usunięty

mam znajome, które oglądają te całe 'pamiętniki wampirów'. staram się je zrozumieć, ale jakoś nie potrafię. Jedi są o niebo lepi od jakich średniowiecznych wampirów. patrzmy na świat i film p r z y s z ł o ś c i o w o ;) A, no i tutaj jest akcja, Jedi, Ewoki, Han Solo i Vader - tam nie. :D

ocenił(a) film na 9
deppowa

Jak już coś to raczej na odwrót.

ocenił(a) film na 10
deppowa

Ty chyba nie jesteś w pełni świadomy tego co napisałeś.

ocenił(a) film na 9
deppowa

chyba "Władcę Pierścieni" można równać z "Gwiezdnymi Wojnami" w oparciu o tą drugą sagę powstała nawet religia: Jedianizm

ocenił(a) film na 10
LEGOMAN10540

Niezłe ;P hehe. Faktycznie, nowa religia ;3

ocenił(a) film na 9
LastDay

ta religia została zarejestrowana parę lat temu i jest oficjalnie jedną ze światowych religi.

ocenił(a) film na 10
deppowa

Taak, Star Warsy są lepsze niż Władca Pierścieni, chociażby z tego powodu, że wyraźnie widać, że dobro walczy ze złem, a nie pitu-pitu.
Jestem megafanką SW, nie są adaptacją książki.
Składam wielki hołd Lucasowi, włożył w tą sagę wiele chęci i czasu. Jak na tamte czasy, to najlepszy film S-F zeszłego wieku (wg. mnie ^>^)

ocenił(a) film na 8
deppowa

Jak można równać dwa filmy, które są zupełnie o czymś innym... bez sensu a jeszcze bardziej bez sensu jest wdawanie się w bój GW vs WP jeden i drugi ma swoich zwolenników, a porównywanie ich to dla mnie obraza i na pewno nie tylko ja to tak przyjęłam.

ocenił(a) film na 10
deppowa

Lubię obie serie, ciężko wybrać, ale minimalnie dla mnie lepsze są Gwiezdne Wojny. Lubię nowe części jak i stare.

deppowa

Władca Pierścieni nie dorasta do pięt Gwiezdnym Wojnom. WP to trochę taka bajeczka. Po prostu za dużo rzeczy idzie po myśli głównych bohaterów. Nie czuć tego zagrożenia ze strony przeciwnika.

użytkownik usunięty
conti01

w Gwiezdnych wojnach tez nie za bardzo czuć to zagrożenie, dlaczego najlepsza jest seria Terminatora albo Obcego

Ale o wiele wyraźniej niż w WP. We Władcy brakowało mi uczucia tej walki dobra ze złem. Za dużo momentów w których niby wydaje się, że zło może wygrać, ale w ostatnim momencie ktoś ratuje sytuacje. W GW też są takie momenty, ale przynajmniej pokazują, że da się pokonać "tych dobrych" co dosyć dobitnie pokazano w Zemście Sithów. Tak czy siak obie serie są świetne, ale na GW właściwie się wychowałem i pomimo tylu lat to nadal jest moja ulubiona seria.

użytkownik usunięty
conti01

No, od to Władcy zdecydowanie wyraźniej

deppowa

Tak, choc to troche inne klimaty...

deppowa

Oba to Arcydzieła.