Moim zdaniem powrot jedi to najlepszy film serii w koncu jest duzo mojego Ulubionego czarnego charakteru czyli Imperatora.
Powrót Jedi Arcydzieło 10/10. Film nie kuleje ani od strony fabularnej ani od strony efektów specjalnych. Epicki finał z doskonałym podejściem od strony psychologicznej postaci - zwłaszcza Vadera i Luke'a. Bitwa kosmiczna, która nie była pozbawiona dramaturgii, pościg ścigaczy na Endorze, walka na żaglowej Barce Jabby - najciekawsze sceny akcji w filmie robią na widzu wrażenie przy każdym kolejnym seansie. No i oczywiście ten niesamowity finałowy pojedynek na miecze świetlne z muzyką Johna Williamsa. "Skoro ty nie przejdziesz na ciemne stronę Mocy może zrobi to ona" <u-jedivader>
VI część serii jest fajna bo jest zrobiona z wielkim rozmachem. Mam na myśli to że mamy w tym filmie praktycznie wszystko to co znamy z poprzednich części. Pojawiają się niemal wszystkie postaci i pojawiają się nowe. Mamy tutaj nowe typy kosmitów, np. Ewoki albo Rancorn. Lucas nie pominął również pojazdów i sprzętu, które mogliśmy podziwiać w Nowej Nadziei i Imperium Kontratakuje.Mam na myśli X-wingi, Tie fightery czy chociażby At-At czy At-St. Poza tym same bitwy. W PowrocieJedi bitwa toczy się zarówno w przestrzeni kosmicznej jak i na planecie. I ta epicka scena zniszczenia drugiej gwiazdy śmierci, okraszona wspaniałą muzyką Williamsa;)