PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547}

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983
8,1 303 tys. ocen
8,1 10 1 303161
7,9 67 krytyków
Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Pierwsze III Epizody, które powstały w latach 1977-1983 są według mnie najlepsze. Dzisiejszy "masowy widz" może się ze mną nie zgodzić, jako że nastawiony jest głównie na efekty specjalne, wartką akcję i pokazowe walki. Jest to normalne w obecnym świecie filmu.
Jednakże te "starsze" wersje Gwiezdnych Wojen mają w sobie "to coś", czego tak bardzo brakuje w nowych częściach. Jest to w dużej mierze spowodowane tym, iż w tamtych czasach zabawy grafiką komputerową były ograniczone (wielkie statki kosmiczne były malowane na szkle), a efekty specjalne zamykały się na poziomie świetlnego miecza. Wszystkie postacie, stroje, bronie, otoczenie, cała aranżacja i wystrój, były robione z wielką pasją i zaangażowaniem. Twórcy filmu wkładali całe swoje serce w stworzenie czegoś niezwykłego, innego, oryginalnego. Stworzyli całkiem nowy świat i wymyślili kosmiczne technologie i rasy. Tego wszystkiego dokonali bez pomocy komputerów.

Mr__Grain_2

Mam dopiero 14 lat (od dzisiaj :D), więc nie mam prawa pamiętać czasów IV, V i VI. Jednak też uważam, że są one lepsze od "nowej" trylogii. Jak wspominasz, jest w nich "to coś" co sprawia, że mogę codziennie oglądać "Nową Nadzieję", "Imprerium Kontratakuje" lub "Powrót Jedi". Nie wiem co sądzisz o wprowadzeniu zmian w tych filmach, ale mnie to nieco denerwuje. Wczoraj obejrzałam pierwszy raz zmieniony "Powrót Jedi" i trochę mnie ten film zdziwił, myślałam, że już mi tak pamięć nawala (przez ostatni rok lub dłużej nie miałam okazji obejrzeć VI), bo początek wydawał mi się o wiele dłuższy niż pamiętałam, niektórych scen w ogóle nie widziałam. Wszystko się wyjaśniło, jak zobaczyłam Anakina z III części na końcu. Uważam, że powinni już to zostawić takim jak było, a nie wprowadzać zmian. No, ale jak się chce to można zdobyc jeszcze tą starą wersję :) W każdym razie głowne założenie mojej odpowiedzi jest to, że niektórzy dzisiejsi "masowi widzowie" również wolą starą trylogię, nawet jeśli nie ma w niej mnóstwa efektów specjalnych. I tak myślę, że jak na tamte czasy to filmy są b. nowoczesne :D