PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547}

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983
8,1 303 tys. ocen
8,1 10 1 302526
7,8 58 krytyków

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Przeciez jego dzieci były przed nim ukrywane! Skąd vader mógł o tym wiedziec? Wybaczcie ignorancje ale ja tylko pytam, a dawno nie ogladałem starej trylogii

mindcrasher

"Czuję obecnośc kogos, kogo dawno nie czułem..." heh;)
Na poważnie, ta ich MOC jest chyba zdolna do wszystkiego! No i Luke mil teoretycznie przypominac ojca...pozatym ( tez dawno nie widziałam) zdaje się że ktoś krzyknął za Lukiem "Skywalker!" .

Vampire_Nataliee

Heh , faktycznie , niezłe pytanie , ..oczywiście , ja nie z tych co to besztają , tylko zamierzam odpowiedzieć ... ano Darth Vader "musiał" wiedzieć ...przed mocą nic sie nie ukryło przecierz (od momentu gdy Luke wkroczył na ścieżke Jedi - imperator wiedział kim jest Luke) , a i nazwisko Skywalker , było juz słynne po zniszczeniu 1 gwiazdy smierci , (w scenie ataku , Vader jeszcze nie wie kim jest pilot przed nim , ale .."emanuje silną mocą" ) , Imperium Kontratakuje zaczyna sie słowami ze Darth Vader opętany jest myślą odnalezienia młodego Skywalkera , no i tekst "syn skywalkera nie moze zostać Jedi" , Imperator i sam Vader wiedzieli kim byl kiedyś Anakin , wiec nie ma chyba wielkiej tajemnicy na temat tego ze wiedziano kto jest kim .

dragodmw

Poprawka: "Moc jest w nim silna". Sorry za te poprawki, ale nie mogę się powtrzymać. :D

Sergi_van_Oli

Kurde Vader'owi ten Imperator to faktycznie pomieszał w głowie...sens jest ogólnie taki, że Vader zapomniał,że kiedys był tym dobrym i nazywał się Anakin Skywalker?Masakra.....

Vampire_Nataliee

Poprawka: "Czuję coś... obecność, której nie czulem od..."

mindcrasher

Odpowiedź jest prosta:

Darth Vader - What is thy bidding my master?
Imperator - We have a new enemy, the young rebel who destroyed the death star. I have no doubt this boy is the offspring of Anakin Skywalker.
Darth Vader - How is that possible?
Imperator - Search your feelings Lord Vader. You will know it to be true. He could destroy us.
Darth Vader - He’s just the boy…Obi-Wan can no longer help him
Imperator - The force is strong with him. The son of Skywalker must not become o Jedi.
Darth Vader - If he could be turned, he would become a powerful ally
Imperator- Yes…yes…he will be a great asset..can it be done ?
Darth Vader - He will join us or die my master

Tlumaczenie:
Darth Vader - Jakie rozkazy, mój mistrzu?
Imperator - Mamy nowego wroga, mlodego rebelianta, który zniszczyl Gwiazdę Śmierci. Nie mam wątpliwości, że ten chlopiec jest potomkiem Anakina Skywalkera.
Darth Vader - Jak to możliwe?
Imperator - Zawierz uczuciom, Lordzie Vader. Będziesz wiedzial, że to prawda. Móglby nas zniszczyć.
Darth Vader - To tylko chlopiec... Obi-Wan już mu nie pomoże.
Imperator: Moc jest silna w nim. Syn Skywalkera nie może zostać Jedi.
Darth Vader - Gdyby się dolączyl, bylby potężnym sprzymierzeńcem.
Imperator - Tak... tak... bylby świetnym nabytkiem. Czy to da się zrobić?
Darth Vader - Przylączy się do nas lub zginie, mój mistrzu.

Wszystko jasne?:-D

Sergi_van_Oli

Rozmowa, którą przytoczyłeś pochodzi z wersji DVD, w oryginale miała ona trochę inny przebieg - nie było mowy o potomku Anakina. Imperator też był grany przez innego aktora.

Hagan

Tak, tak jasne, wiem. Ja po prostu podałem aktualną wersję.
A wersja oryginalna brzmi:

Darth Vader - What is thy bidding my master?
Imperator - There is the great desturbance in the Force
Darth Vader - I have felt it
Imperator - We have a new enemy. Luke Skywalker.
Darth Vader - Yes my master
Imperator - He could destroy us.
Darth Vader - He?s just the boy?Obi-Wan can no longer help him
Imperator - The force is strong with him. The son of Skywalker must not become o Jedi.
Darth Vader - If he could be turned, he would become a powerful ally
Imperator- Yes?yes?he will be a great asset..can it be done ?
Darth Vader - He will join us or die my master

Tłumaczenie:

Darth Vader - Jakie są twoje rozkazy, mój mistrzu?
Imperator - Powstało wielkie zaburzenie Mocy.
Darth Vader - Wyczułem je.
Imperator - Mamy nowego wroga. Luke'a Skywalkera.
Darth Vader - Tak, mistrzu.
Imperator - Mógłby nas zniszczyć.
Darth Vader - To tylko chłopiec... Obi-Wan już mu nie pomoże.
Imperator: Moc jest silna w nim. Syn Skywalkera nie może zostać Jedi.
Darth Vader - Gdyby się dolączyl, bylby potężnym sprzymierzeńcem.
Imperator - Tak... tak... bylby świetnym nabytkiem. Czy to da się zrobić?
Darth Vader - Przylączy się do nas lub zginie, mój mistrzu.

mindcrasher

w "Nowej Nadziei" wyczul nie swojego syna - nie znal go wtedy , a swojego starego mistrza Kenobiego
w "Imperium Kontratakuje" dowiedzial sie od imperatora , ale sadze , ze i tak by sie niedlugo dowiedzial o tym (w koncu) , wiedzial , ze ma dziecko , ale nie wiedzial co sie z nim stalo (zalozyl pewnie , ze umarlo razem z mama) , ide o zaklad , ze ktoregos dnia uslyszal , ze koles co mu Gwiazde Smierci rozwalil to Skywalker i to w dodatku z Moca , pewnie wtedy zaczal sie zastanawiac , przypominac sobie przeszlosc , moze zakladal , ze to jakis krewny? ;) pewnie sobie tez myslal , dlaczego w jednym momencie niemalze spotkal Obi-Wana i kogos mlodego z nazwiskiem Skywalker ... "czy to mozeliwe, by byl to przypadek?" , "czy Kenobi wiedzial o tym , ze jestem ojcem? na boga , czy Padme jeszcze zyla?" ;) pewnie skojazyl sobie jeszcze moment w ktorym plany Gwiazdy Smierci trafily na Tatooin , planete na ktorej mieszkal jako dziecko , zbyt duzo pytan na raz , zbyt duzo skojazen z przeszloscia ;] Vader musial pewnie spedzic sporo nie przespanych nocy ;)

Litohoro_2

sprawdzilem , czy Vader mowil cos o Skywalkerze zanim pogadal z Imperatorem ... i mowil :) na niedlugo przed najazdem imperium na te lodowa planete

Litohoro_2

No, rzeczywiście! "To pewne. Rebelianci tam są. A Skywalker z nimi. Kurs na układ Hoth. Generale Veers! Szykuj oddziały!"

Sergi_van_Oli

Wynika z tego że posługując się mocą można dowiedzieć się wrzystkiego o pewnej osobie, określić imię, nazwisko, adres zamieszkania, wiek i imię jego psa. Nieźle. Ale faktycznie dobre pytanie bez konkretnej odpowiedzi.
Zapraszam do mnie. Można tam obejrzeć moje Filmiki i Rysunki a także wziąść udział w konkursiku!