PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547}

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983
8,1 303 tys. ocen
8,1 10 1 303101
7,9 67 krytyków
Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Chociaż jestem osobą, której narodziny nastąpiły wiele lat po premierze VI części, to jestem wielkim miłośnikiem Klasycznej Trylogii. Część VI, po raz pierwszy oglądana w telewizji, a potem na DVD, po prostu rozłożyła mnie na łopatki. Jest to wzruszający i budujący film. Urzeka mnie szlachetność i dobroć Luke'a. Niesamowita jest jego wiara w resztki człowieczeństwa, jakie jeszcze zostały w Vaderze i czułość, z jaką odnosi się do siostry. Widać, że kochał swoich przyjaciół, siostrę, i ojca. Nie mogę opanować wzruszenia, kiedy Luke rozmawia z Vaderem przed pojedynkiem i mówi (nie przytoczę dokładnie): "Wiem, że nie wydasz mnie Imperatorowi." Co o tym myślicie?

ocenił(a) film na 10
RaiderRex

Ten film jest zajebisty ! Nigdy żaden dramat nie potrafił pokazać czym jest przebaczenie i chęć odkupienia swoich win z przeszłości jak Powrót Jedi. Już końcówka "Imperium Kontratakuje" zwiastowała zupełnie inny film w odbiorze, kiedy Vader dusił wszystkich po kolei, jak wpadał w gniew, a po spotkaniu z synem nie był w stanie odreagować złości w standardowy dla niego sposób, gdy Sokół Millenium wskoczył w nadprzestrzeń, co wywołało spore zdziwienie imperialnych oficerów, a jedynie odszedł w milczeniu, co było pierwszym zwiastunem chęci naprawienia błędów z sprzed lat i porzucenia Ciemnej strony.