PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547}

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983
8,1 304 tys. ocen
8,1 10 1 303744
8,0 69 krytyków
Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

oglądnęłam właśnie ostatnią część i bardzo się zdziwiłam gdyż na końcu filmu gdy wszyscy się cieszą, a Lukowi ukazują się Yoda, Obi Wan i jego ojciec Anakin w roli Anakina ujrzałam Haydena Christensena z "nowej trylogii." Jest to niemożliwe żeby wtedy mógł zagrać w tym filmie, więc chyba ktoś po prostu po powstaniu "nowej trylogii" chyba go tam "zmontował." Nie powiem, ciekawy pomysł :)

ocenił(a) film na 10
myszyszuniaa

Oglądałeś odrestaurowaną, odświeżoną cyfrowo wersję DVD, która wyszła kilka lat temu

ocenił(a) film na 8
kokon_mw

Jak w takim razie wcześniej wyglądało to zakończenie?

ocenił(a) film na 8
ShadowDrake

Już sam sobie odpowiedziałem na to pytanie:
-stare zakończenie
http://www.youtube.com/watch?v=M5XG1nSlxuI
- i moim zdaniem zdecydowanie lepsze nowe zakończenie
http://www.youtube.com/watch?v=HfHX3mAbyrs
-

ShadowDrake

Mnie osobiście też się to nowsze zakończenie podoba, ale kurcze to taki trochę brak szacunku dla Sebastian Shaw, który jakby nie patrzeć zagrał tą role w oryginale i nie powinni zastępować go w końcówce :| To raczej nie było by dla niego miłe gdyby jeszcze żył :( No ale cóż takie mamy czasy, że nieważne jak, byle by się sprzedało...

ocenił(a) film na 8
myszyszuniaa

Bardziej istotne są dla ciebie odczucia aktora czy efekt końcowy? Po tym jak powstała nowa trylogia, postać w pełni uleczonego starca nie bardzo tam pasowała, skoro wiemy już że Anakin nigdy nie dożył sędziwego wieku w tej postaci. Poza tym jakoś przyjemniej się patrzy na dobrze znany wizerunek dawnego Skywalker'a, takiego jakim był jeszcze zanim przeszedł na ciemną stronę niż na aktora, którego nie każdy od razu skojarzy z Darth Vaderem.

ocenił(a) film na 8
ShadowDrake

Wydawało mi się że jeśli chodzi o muzykę, komentarz jest zbędny, ale z tego co czytam w komentarzach, masa ludzi o dziwo uważa tą głupią pioseneczkę w starym zakończeniu za lepszą niż piękny i klimatyczny utwór z nowej wersji. Widać przyzwyczajenie robi swoje.

ocenił(a) film na 9
ShadowDrake

Ta nowa muzyka jest o wiele lepsza niż ta starsza a reszta to klasyka, więc nie ma o czym mówić...

ocenił(a) film na 9
ShadowDrake

owszem, nowsza wersja o wieele lepiej sie prezentuje!

ocenił(a) film na 8
ShadowDrake

TO czemu zamiast McGregora jest stary Obi ? :>

ShadowDrake

Jeśli ja miałbym wybierać najlepsze zakończenie, to wersję z 1997 roku - Była już nowa, cudowna muzyka. Poza tym, tą wersję jako pierwszą poznałem, więc mam do niej sentyment :) A Sebastian Shaw jakoś lepiej wypadł jako Anakin o wiele lepiej od Christensena.

użytkownik usunięty
Keodred

mi się podobało zakończenie z christensenem - taki pomost między OT a NT...

ocenił(a) film na 9
myszyszuniaa

Witam,
mnie oczywiście podoba się to odnowione zakończenie. Myślę, że pokazanie
różnych miast oraz wsadzenie "nowego" Anakina świetnie pasuje. Również
muzyka nadaje niesamowity klimat (taka nostalgia się robi, że to już koniec
historii). Jeżeli miałbym kiedyś wybierać to zdecydowanie wolę nowsze
zakończenie.

Pozdrawiam

komar1111

a ja się wkurzyłam na zakończeniu, ponieważ Luke nie przekazał swojej siostrze tego, o co prosił go ojciec.

ocenił(a) film na 10
fretka_03

Nie mogli przeciągać zakończenia nie wiadomo ile. A motyw Lei i jej bycie córka Vadera jest wykorzystane w książkach Pakt na Bakurze i zjawa z Tatooine. W tej pierwszej pojawia sie też duch Vadera.

ocenił(a) film na 10
fretka_03

jest gdzieś film na youtube, gdzie Leia mówi Hanowi, że Luke to jej brat. W tym momencie Han robi zniesmaczoną minę, bo przypomniał sobie, jak Leia pocałowała brata w Imperium kontratakuje (conajmniej nie jak brata) :D