oglądnęłam właśnie ostatnią część i bardzo się zdziwiłam gdyż na końcu filmu gdy wszyscy się cieszą, a Lukowi ukazują się Yoda, Obi Wan i jego ojciec Anakin w roli Anakina ujrzałam Haydena Christensena z "nowej trylogii." Jest to niemożliwe żeby wtedy mógł zagrać w tym filmie, więc chyba ktoś po prostu po powstaniu "nowej trylogii" chyba go tam "zmontował." Nie powiem, ciekawy pomysł :)
Oglądałeś odrestaurowaną, odświeżoną cyfrowo wersję DVD, która wyszła kilka lat temu
Już sam sobie odpowiedziałem na to pytanie:
-stare zakończenie
http://www.youtube.com/watch?v=M5XG1nSlxuI
- i moim zdaniem zdecydowanie lepsze nowe zakończenie
http://www.youtube.com/watch?v=HfHX3mAbyrs
-
Mnie osobiście też się to nowsze zakończenie podoba, ale kurcze to taki trochę brak szacunku dla Sebastian Shaw, który jakby nie patrzeć zagrał tą role w oryginale i nie powinni zastępować go w końcówce :| To raczej nie było by dla niego miłe gdyby jeszcze żył :( No ale cóż takie mamy czasy, że nieważne jak, byle by się sprzedało...
Bardziej istotne są dla ciebie odczucia aktora czy efekt końcowy? Po tym jak powstała nowa trylogia, postać w pełni uleczonego starca nie bardzo tam pasowała, skoro wiemy już że Anakin nigdy nie dożył sędziwego wieku w tej postaci. Poza tym jakoś przyjemniej się patrzy na dobrze znany wizerunek dawnego Skywalker'a, takiego jakim był jeszcze zanim przeszedł na ciemną stronę niż na aktora, którego nie każdy od razu skojarzy z Darth Vaderem.
Wydawało mi się że jeśli chodzi o muzykę, komentarz jest zbędny, ale z tego co czytam w komentarzach, masa ludzi o dziwo uważa tą głupią pioseneczkę w starym zakończeniu za lepszą niż piękny i klimatyczny utwór z nowej wersji. Widać przyzwyczajenie robi swoje.
Ta nowa muzyka jest o wiele lepsza niż ta starsza a reszta to klasyka, więc nie ma o czym mówić...
Jeśli ja miałbym wybierać najlepsze zakończenie, to wersję z 1997 roku - Była już nowa, cudowna muzyka. Poza tym, tą wersję jako pierwszą poznałem, więc mam do niej sentyment :) A Sebastian Shaw jakoś lepiej wypadł jako Anakin o wiele lepiej od Christensena.
Witam,
mnie oczywiście podoba się to odnowione zakończenie. Myślę, że pokazanie
różnych miast oraz wsadzenie "nowego" Anakina świetnie pasuje. Również
muzyka nadaje niesamowity klimat (taka nostalgia się robi, że to już koniec
historii). Jeżeli miałbym kiedyś wybierać to zdecydowanie wolę nowsze
zakończenie.
Pozdrawiam
a ja się wkurzyłam na zakończeniu, ponieważ Luke nie przekazał swojej siostrze tego, o co prosił go ojciec.
Nie mogli przeciągać zakończenia nie wiadomo ile. A motyw Lei i jej bycie córka Vadera jest wykorzystane w książkach Pakt na Bakurze i zjawa z Tatooine. W tej pierwszej pojawia sie też duch Vadera.