PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547}

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983
8,1 303 tys. ocen
8,1 10 1 303119
7,9 67 krytyków
Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

mały bląd

ocenił(a) film na 10

tak mnie jedno zastanawia, bo ja obejrzalam Powrót Jedi to Luke pytal Leię czy ona pamięta swoją matke, prawdziwą matke ???Leia odpowiedziala ze pamieta jak była ona bardzo smutna itp!A w nowej cześci Zemsta Sithów matka Luke'a i Lei, Padme umiera!nie rozumiem za bardzo o co chodzi??czyzby to była pomylka Lucasa???

ocenił(a) film na 10
karcia145

Ale z tego co pamiętam Lea była zaadoptowana przez jakąś kobiete i faceta, którzy to rządzili na pewnej planecie. A dla przypomnienia w IV epizodzie planeta ta zostaje zniszczona przez Gwiazde Śmierci. Kurde uwielbiam ten film, a nie pamiętam tylu szczegółów jak imiona tej pary xP. Więc dobrze byłoby gdyby ktoś mnie poprawił.

ocenił(a) film na 9
Osiol

Ta para to senator Bail Organa i jego żona, której imię nie jest znane.

ocenił(a) film na 9
Sergi_van_Oli

Żona Baila Organy miała na imię Breha. To tak dla scisłości.

karcia145

Też zauważyłam tą nieścisłość Lucasa, jeśli chodzi o Leię i to że pamięta matkę :)

ocenił(a) film na 10
melian

No właśnie właśnie to głupi błąd. Leia chyba wiedziała że jest adoptowana prawda? Więc znaczyłoby to że w rozmowie z bratem mówi o Padme. W sumie to dziwne. Taka głupota nie została zauważona?

ocenił(a) film na 9
Indrid_Cold_84

No właśnie nie wiedziała. Wiem, że to trochę dziwne, ale możliwe, że zapamiętała te swoje pierwsze chwile. Choć trochę.

karcia145

Jeśli Leia faktycznie zapamiętała matkę to się nie dziwie, że powiedziała że była smutna...Gdyby Lucas był normalnym człowiekiem to nakręcił by całą sage po kolei i wtedy już nie było by takich nie ścisłości np w starej trologi nie ma nic o miłości Vader'a do Padme mimo, że ta cała afera z Vaderem bierze się z tej ,,wielkiej" miłosci...

ocenił(a) film na 8
karcia145

mnie sie na przykład nie podoba błąd, gdy Obi-Wan w 4 części stwierdza, że nigdy nie miał robota (chodzi o R2-D2), że niby R2 tak twierdzi, że był jego robotem. Obi-Wan tewierdzi, że nie zna tego robota...:/

ocenił(a) film na 8
Ade_Er

Sorki, że nadużywam słowa "twierdzi", ale tu pisze ten post, tu gadam na gg a tu patrze na Godzille ... :D

Ade_Er

Lei nie wiedziala ze jest adoptowana ! kiedy Luke pytal ja o matke ona miala na mysli swoja przybrana....

ocenił(a) film na 10
fan_Brada_Pitta

napewno miała na myśli swoją prawdziwą matke bo zadał jej pytanie "Do you remember your mother, your real mother" czyli "czy pamiętasz swoją matke, swoją prawdziwą matke" z podkreśleniem słowa PRAWDZIWĄ ;] więc wiadomo o co chodzi, jednak w takie "błędy" bym się nie zagłębiał zbyt bardzo a to z uwagi na to że po pierwsze to nie istotne a po drugie zawsze coś takiego można wytłumaczyć, np. że leia faktycznie zapamiętała obrazy matki/uczucia chociaż wudziała ją tylko przy narodzinach, albo poprostu te obrazy które pamiętała to były obrazy lei które posiadali jej przybrani rodzice...i można tak w kółko ... nie wiem jak wy ale wole skupić uwage na innych rzeczach zawartych w filmie :) pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) film na 10
karcia145

weźmy pod uwagę, że Leia również miała dużo Midichlorianów i mogła widziec matke w snach ponieważ oni widzieli nie tylko przyszełość ale i teraźniejszość!!;p ogólnie jest "wiele błędów" np Obi-Wan mówi w "imperium kontratakuje", ze jego mistrzem był Yoda, ba nawet jak ze sobą rozmawiają (yoda z benem)to mói pamiętasz jak mnie uczyłęs tez byłem niepokorny (czy jakoś tak;p) i wiele wiele innych;p