PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547}

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983
8,1 303 tys. ocen
8,1 10 1 303125
7,9 67 krytyków
Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

kto widział powrót jedi na dvd??? i anakina obok yody i bena kenobiego?
wkelili nowego anakina! niesamowiete uczucie jak sie to oglada! lucas ma poczucie humoru!!!

ocenił(a) film na 10
007bond

No tak... po co krecic nowa trylogie tak by pasowala do starej skoro mozna przerobic stara tak by pasowala do nowej. Kolejny idiotyzm ze strony Lucasa. Mnie to nie smieszy, bo to juz naprawde nie jest nawet smieszne - po prostu profanacja starej trylogii.

____16

a ja sie ucieszyłem :D Hayden to swietny aktor i super wyszedł

____16

"No tak... po co krecic nowa trylogie tak by pasowala do starej skoro mozna przerobic stara tak by pasowala do nowej. Kolejny idiotyzm ze strony Lucasa. Mnie to nie smieszy, bo to juz naprawde nie jest nawet smieszne - po prostu profanacja starej trylogii." Jak nie wiesz dlaczego Lucas nakręcił najpierw 4,5,6 część do sie ucisz. A co do zmiany do mi sie też nie podoba.

ocenił(a) film na 10
Szajba

Naucz sie czytac ze zrozumieniem zamiast odpisywac takie glupoty. Nawet jesli Lucas od poczatku planowal zrobic nowa trylogie to mogl ja zrobic tak by pasowala do starej a nie odwrotnie, bo to chyba logiczne.

ocenił(a) film na 10
Szajba

Sam sie ucisz skoro nie potrafisz czytac ze zrozumieniem.

007bond

Fajnie to wyszło, i to świętowanie na różnych planetach. Super pomysł, teraz to już naprawdę obie trylogie się ze sobą wyraźnie łączą.

Veda12

Mi też się podobało, nawet lepiej, że tak zrobili :).

ocenił(a) film na 10
Borderline

Mi się stanowczo ta twarz Haydena w końcówce "ROTJ" nie podoba. Raz, że nie pasuje do towarzystwa old-boyów Obi-Wana i Yody, a dwa - gapi się w ziemię, jakby nie wiedział gdzie się znalazł, podczas gdy w starej wersji Sebastian Shaw wyraźnie spoglądał na Luke'a wzrokiem dumnego ojca. Ta zamiana była absolutnie niepotrzebna.

Kombi

Totalna porażka.Gdy to zobaczyłem to zdrętwiałem.Psuje całość.np.kilka scen wcześniej Luke zdejmuje maskę ojcu który wygląda na starego i zmęczonego itd itp,a póżniej widzimy Anakina młodziutkiego i rześkiego.Coś tu chyba jest nie tak.

007bond

Dobrze, że nie wkleił "nowego" Obi-Wana, czyli McGregora.

batman2k3

A mi się w sumie podobało- jak wkleiliby Vader'a to chyba nie bardzo by pasowało?
Podobał mi się Jar-Jar- "Nasza być wolna!!!"

Brownie

Anakin jest młody, bo to jego duch jest jak był Jedi - czyli przed transformacją w Sith. Tylko Jedi mogą być duchem - to takie logiczne.
Lukas ma plusa za wstawki w starej trylogii - wszystko jest ok. Nie wiem po co się czepiacie - nie podoba się to nie oglądajcie - tylko włączcie sobie na VHS porypaną starą trylogię bez poprawek.

ReMi_3

no i remi masz racje :)

fan_Brada_Pitta

powiedzcie mi jedną rzecz. Czy wy mówicie o wersji dvd która rok temu weszła na polski rynek a w stanach w 1997 (chyba) roku??? Bo coś tu chyba nie kumam. nie kojarze zmiany twarzy anakina na swoih dvd.

seraphin85_2

no obejrzałem to!!! Niesamowite wrażenie. Aż mnie ciary przeszły!!!!! Dlaczego wcześniej uwagi nie zwróciłem!!!! Ale ze mnie nie powiem kto. No naprawde super!

ocenił(a) film na 10
ReMi_3

Anakin w "Powrocie" przeszedl spowrotem na jasna strone Mocy, wiec umarl jako Jedi. I w takiej postaci, w jakiej umarl, powinien pojawiac sie jako cialo astralne.
Szkoda, ze Lucas popsul stara trylogie zeby sie zgadzala z nowa, ale juz jak krecil nowa to sie nie wysilil, aby zgadzala sie ona ze stara.

"Poprawiona" trylogie ogladam na DVD bo nie mam wyboru, ale wolalbym zeby na DVD wyszla "special edition" z 1997 roku, czyli bez Haydena i bez Jar-Jara.

Kombi

mi się podobało, ale troche niespójne... to mogli równie dobrze Ewana wkleić zamiast Guinessa i też byłoby super...eeee

ocenił(a) film na 10
lady_akira

Prawde mowiac powinni też wkleić Qui-Gona. W końcu z "Zemsty Sithów" wynika, że przez te wszystkie lata był on w ciągłym kontakcie z Obi-Wanem.

Ale dobrze że tego nie zrobili :)

Kombi

W takim razie dlaczego nie wkleic też Padme, mistrza Windu i całej Rady Jedi? Już by miejsca zabrakło:P

ocenił(a) film na 10
Brownie

Gdzie wy widzicie Jar-Jar'a? W mojej wersji mam Haydena, ale Jar-Jar'a nie zauważyłem nigdzie. Wskażcie mi moment w filmie, gdzie on jest, bo nie uwierzę.

ds_gangster

W jednej z końcowych scen pokazane jest Naboo i Gunganie. Może ktoś dopatrzył się tam Jar Jara. Swoją drogą, Hayden wstawiony w Powrocie Jedi wygląda tak jakoś dziwnie, jak by nie pasował do dwóch pozostałych Jedi :P

Rychoslaw

To znaczy Jar-Jara nie widać. Ale słychać jego głos i to jest juz chyba wystarczającą sensacją, prawda???

batman2k3

batman, co prawda to prawda :D
nie przyszło mu (Lucasowi) to na szczęście, podobnie jak mi do głowy ;)

007bond

Moim zdaniem posunięcie z zastąpieniem "starego" Anakina "nowym" w ostatnim epizodzie jest nie na miejscu. Zresztą niczego też nie wnosi. Lucas chyba naprawdę się nudzi :|

angalo

Oczywiście , że DOBRZE że wkleili do E VI Haydena
Pierwotnie Shaw pokazany jako Jedi (bez blizn itd. ) jest kompletnie niepodobny do Haydena , więc głupotą byłoby zostawienie go niezmienionego ( za 30 lat Hayden też nie będzie do niego podobny ) . Oba te jakże różne wizerunki kłóciłyby się ze sobą

ocenił(a) film na 9
sireMartin

Po pierwsze: sire Martinie, nie przesadzaj trochę są podobni.
Po drugie: ba, Hayden gabi się w kosmos sprawiając wrażenie jakby miał powiedzieć: Choroba, co ja tu robię?! Tylko to mi się w nim nie podoba. A jeszcze nie potrzebnie zmienili Jabbę w ANH. Prawie w ogóle nie podobny.

Jak wiadomo "Gwiezdne Wojny" to kura znosząca złote jaja, o czym świadczy nie dawno wydana kolejna odsłona ST, która nic nowego nie wnosi;i figurki z rodziną Lucasów z filmu.
http://gwiezdne-wojny.pl/news.php?nr=7593 [gwiezdne-wojny.pl/news. ...]

ocenił(a) film na 10
sireMartin

Jak dla mnie bardzo dobrze, że wkleili młodego Anakina. Mnie się tam podobało. Nie wiem, czego się wszyscy czepiacie. Mnie się w Gwiezdnych Wojnach podoba WSZYSTKO.

ocenił(a) film na 10
007bond

ok kocham ten film (gwiezdna sagę) mówcie co chcecie dla mnie I, II, III część też były świetne (oczywiście wkurwiałam sie w ataku klonów na to, ze tak "obficie" ukazali romans miedzy anakinem a padme, mogli by to skrócić i byłoby ekstra). jak dla mne Pani Prtman(czy jak jej tam) to bardzo dobra aktorka, ale...ale w SW zagrała anemicznie!!!!!!! a koles co zagrał Anakina ja pier.....wogóle ten człowiek nie jest aktorem!!! aktor to osoba któa wczówa sie w role a nie która gra role (nie wiem czy kumacie;p). wielka dla mnie pomyłka wogóle nie dobrali pary;p no a co do zakończenia sagi czyli powrót Jedi?? schrzanili, spierdolili i wogóle!!!!! dlaczego (biorąc pod uwage ze nie lubie aktora co grał anakina) to skoro dali młodego anakina to dlaczego nie młodego Obi-Wana??? skoro dali starego Obi-Wana to dlaczego nie zmasakrowanego;p Anakina;p wolałam dużo bardziej wersje ze starym anakinem starym palpatinem;] zapraszam do siebie;p