Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Star Wars: The Last Jedi
2017
6,8 153 tys. ocen
6,8 10 1 153376
6,9 66 krytyków
Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Po kilkukrotnym obejrzeniu zwiastuna stwierdzam, że wyciek fabuły z początku tego roku może być bardzo prawdopodobny.
Zwiastun daje wiele pytań i niuansów, a przy tym jest bardzo ciekawym kolażem scen tak ułożonych aby wprowadzić widzów w błąd, ale po wnikliwym obejrzeniu da się co nieco poukładać. Ogólnie wygląda to na mix TESB z ROTJ.
Pierwsze co uderza to (niestety) kalka z TESB w ujęciu wędrujących na bazę Ruchu Oporu AT-AT XXL. To niemal kopiuj wklej. W olbrzymich drzwiach stoi Leia która obserwuje wędrujące maszyny z zatroskaną miną (czyżby wrażenie deja vu ją dopadło? W końcu 30 lat temu też dostali w dupę od tych czworonożnych robotów, a historia lubi się powtarzać). Mimo wszystko te "lodowe pieski" wyglądają całkiem fajnie. W międzyczasie mamy jeszcze kilka ujęć uciekającego Sokoła wśród czerwonych stalaktytów, zapewne tez pochodzących z tej bitwy.

Dalej mamy Kylo Rena na czele szturmowców wchodzącego pewnym krokiem, jak się wydaje do "drzewnej jaskini", a może pierwszej świątyni Jedi. Zapewne ma to miejsce przed, po, lub w trakcie jego ataku na Achn-To o którym się wielokrotnie rozpisywano. Podejrzewam, że zrobią tam niezłą zadymę i spalą świątynie. Scena z Kylo wysuwającym rękę pochodzi właśnie po tym ataku. Pytanie do kogo ją wyciąga. Być może do Rey, być może Luke'a, chociaż bardziej prawdopodobna jest tu Rey, którą Kylo zabierze do Snoke'a.
Scena z Kylo odbierającym miecz jest albo retrospoekcją, albo sceną ukończenia szkolenia zapowiadaną w końcówce TFA. Kylo stanie sie mistrzem Ren.

O kim mówi Luke? Zapewne o Vaderze. W końcu jego i jego potęgi się nie bał, a teraz się boi. Dlaczego? Bo Rey jest niekontrolowana, robi rzeczy które go zaskakują (pękająca skała?), a więc nieprzewidywalna. To porównanie potwierdza teorię "reinkarnacji" tej siły którą posiadał Anakin do Rey, a wyklucza teorię klona-siostry Lukea. W każdym razie potęga Rey przerazi Luke'a do tego stopnia, że wystraszy się i odmówi szkolenia (kolejne potwierdzenie plotek). Wtedy Rey po prosi go aby pomógł się jej odnaleźć w tym wszystkim (ostatnia migawka zwiastuna).

Scena z płonącym budynkiem w tle. Retrospekcja? Mam coraz więcej wątpliwości, czy Rey w swojej wizji nie widziała przyszłości. Właśnie Luke klękający obok R2 może patrzeć na dzieło zniszczenia Kylo Rena. W końcu R2 przyleciał na Anh-To razem z Rey. Scena z ręką wyłaniającą się z gruzów i zgliszczy to mechaniczna ręka Luke'a. Niewykluczone, że Kylo po ataku będzie przeświadczony, że zabił Luke'a, a ten przeżyje.

Migawki z kosmicznej bitwy są bardzo interesujące. Ewidentnie dzieje się ona nad jakąś planetą i nie jest to Crait. Jest zielona, coś w stylu Endora. W każdym razie wygląda na konfrontację z siłami Snoke'a w stylu wszystko na jedną kartę (coś jak koniec Powrotu Jedi). Albo więc będą dwa ataki na bazy Ruchu Oporu, albo Snoke zrobi coś ala Palpatine, wystawi się do strzału. Lub też Ruch przypuści zmasowany atak na planetę-siedzibę Najwyższego Porządku, a Snoke wyjdzie im na spotkanie.

W każdym razie, Kylo Ren po ataku na Anh-To uprowadzi Rey (albo ta pójdzie z nim dobrowolnie przekonana, że Luke nie żyje). Polecą razem na dreadnote Snoke'a i tam być może Snoke będzie chciał unicestwić, albo przekabacić Rey. Być może Rey będzie chciała stanąć z nim do walki. W każdym razie, gdy Snoke zobaczy Rey i pozna jej potęgę oleje Kylo Rena. Jego rola w pewien sposób okaże się skończona, gdyż Snoke będzie miał nową pupilkę. Kylo Ren niszczący swoją maskę, to Kylo Ren nawrócony, niszczy swoje dawne ja. Takie mam wrażenie. Jego walka w myśliwcu wcale nie musi oznaczać, walki przeciwko Ruchowi Oporu. Warto zwrócić uwagę na fakt, że w tych dwóch scenach - niszczenia maski oraz lataniu w myśliwcu Kylo ma tę dziwną tasiemkę na bliźnie, podczas gdy w pozostałych scenach (z poprzedniego zwiastuna i w ostatniej scenie tego) nie ma zakrytej blizny. Może to też symbol jakiejś przemiany.

Niemniej jednak, Snoke bedzie chciał dorwać Luke'a, albo też okaże się zgodnie z jedną z teorii "pasożytem Mocy" i będzie chciał pochłonąć potęgę Rey. Jednocześnie sprawiając jej ból (celowo lub nie) sprowadzi do siebie Luke'a który odbije Rey i ucieknie wraz z nią z dreadnote'a Snoke'a ewentualnie zginie z ręki Snoke'a, albo z ręki kogoś najbliższego....

No właśnie.
Sceny szkolenia Rey w deszczu wśród skał są bardzo mroczne. Rey powstaje z klęczków, ma zupełnie inną fryzurę (tę bardziej w stylu Jedi), a całe miejsce wydaje się być dość specjalne. Zdaje się, że Rey może przejść jakąś przemianę w tamtych skałach. Być może to jej ostateczny test lub próba przed swoimi słabościami. A może po porażce u Snoke'a Luke i Rey zdecydują się na coś czego będą wystrzegać się cały film - zadzierania z Ciemną Stroną. Może chcąc wprowadzić nową doktrynę, Rey podda się próbie która skończy się fatalnie. \ Luke mówi, że to nie musi się skończyć w "ten sposób". Kto wie być może Rey zgubi jej siła i potęga i rzuci wyzwanie samemu Luke'owi którego ostatecznie zabije i tak skończy się ten film..

Możliwości jest wiele, w każdy razie zapowiada się z jednej strony mrocznie i bardzo dramatycznie, z drugiej zaś infantylnie (no walka Finna i Phasmy, i ten kwiczący porg). Wizualnie fajnie, ale zdecydowanie w kierunku CGI i kupy efektów komputerowych zamiast praktycznych. No cóż, co reżyser to inna metoda.

Zwiastun zachęcający póki co.

darek_sith

Snoke raczej nie zginie z ręki Snok'a :P A co do Twojej analizy to jest to wielce możliwe co piszesz jednakże nie sądzę aby Supreme zginął w tym filmie. Ewentualnie w IX części. No chyba , że Rey go zabije stając się tą złą po ciemnej stronie mocy a w IX na którą awizowany jest Luke dojdzie to ich pojedynku , który albo Skywaler zginie albo oboje zginą.

ocenił(a) film na 8
Zartanxxx

Ups. Miało być, że to Luke ewentualnie zginie z ręki Snoke'a. Snoke raczej na pewno przeżyje, bo to główny bad ass nowej trylogii. Luke może zginać, a w IX pojawiać się jako duch.

darek_sith

Mi się wydaję , że między Lukiem a Snokiem dojdzie do pojedynku o ile ten znajdzie się również na jego niszczycielu i będzie chciał odbić Rey. No nie wiem ale pojedynek tych dwóch Panów zapowiadałby się rewelacyjnie.

ocenił(a) film na 8
Zartanxxx

No byłoby to ciekawe. Póki co nie wiadomo jak traktować Snoke'a, czy jest Sithem, użytkownikiem, czy pasożytem Mocy.

darek_sith

Albo Ezra Bridger :P

ocenił(a) film na 8
Zartanxxx

Wolałbym nie. Ezra jest chyba najgorszą postacią Rebels. Wolałbym aby pozostał w tym serialu i jego wątek definitywnie się tam zakończył.

darek_sith

To był taki żarcik. Ja też nie chce aby to był Ezra. Ponoć Snoke to całkowicie nowa postać więc ciekawe kim on się okaże.

ocenił(a) film na 8
Zartanxxx

Mógłby być kimś zupełnie nowym, a jeśli już miałby okazać się kimś znaczącym z przeszłości, to chciałbym żeby to był Plaegius (czy jak to się pisze). To zapewni ciągłość fabuły.

Co do wizji Rey z Przebudzenia i scen klękającego Luke'a na tle płonącej budowli to na 99% teraźniejszość. W teaserze mamy Kylo Rena w zbliżeniu na tle płomieni i widoczna jest blizna, więc Rey widziała przyszłość w swojej wizji.

darek_sith

Też chciałbym aby to był Plaegius. Ale Riam stwierdził stanowczo iż to nowa postać w kanonie. Myślisz , że to teraźniejszość ? Ja jednak myślę , że będzie to wizja. Wizja z momentu w którym Kylo wybił wszystkich adeptów i chciał zabić i Luka. Takie mam wrażenie. A co do ostatniej sceny w trailera gdy młody Solo wyciąga rękę obstawiam iż wyciąga ją do Lei. Skoro ma odejść to myślę , że w sposób łagodny i wrażliwy czyli może jakimś pogodzeniem z synem i wybaczeniem mu tego co zrobił.

ocenił(a) film na 8
Zartanxxx

Gdzieś czytałem, że Leia nie zginie w tej części tylko oficjalnie w ep. IX. Abrams podobno rozważa kilka jej migawek CGI chociaż się zarzekali na początku roku, że tego nie zrobią.