Jeżeli nie byłeś/byłaś jeszcze w kinie, to czytasz na własną odpowiedzialność.
1. Kim według Was był Snoke?
2. Czy Luke umiera przez to, że użył zbyt dużo mocy do walki na odległość?
3. Czy gwardia Snoke'a to rycerze Ren?
4. Kto był ostatnim Jedi?
Zapraszam do dyskusji.
1. No to czas nakręcić prequel...... :D
2. Raczej tak, był wyczerpany i zjednoczył się z mocą. Sam pomysł hologramu średni mi przypadł do gustu. Serio myślałem że zginął podczas tego nawalania maszyn, ale jak widać dopiero później jednoczy się na wyspie.
3. Pewnie ich olali jak historie Snoke'a.
4. Luke, Luke mówi, że teraz ostatnim jest Rey.
Jak zobaczyłem, że Luke trzyma miecz ojca podczas walki z Benem, to już zaczęło mi to coś "śmierdzieć"
Co do Snokea to liczyłem na ostra walkę, bądź chociaż wzmiankę kim on właściwie jest, a tu....
1. Jak się okazało: nikim ważnym - postać porównywalna do Dartha Maula czy Jar Jar Binska - w danej chwili była potrzebna, ale żadnej swojej historii nie wnosi.
2. Wątpię. W ogóle ten wątek bilokacji jakoś specjalnie mi nie leży - czemu Darth Sidious, czy Snoke nie korzystali nigdy z takiej formy komunikacji?
3. Nie. Wątek rycerzy Ren został totalnie olany, a szkoda, bo miało to fajny potencjał (podobnie jak postać Snoke'a czy Phasmy).
4. Rey. Tutaj chodziło o to, że Kylo myślał, że Luke jest ostatnim Jedi, ale ten, pomimo że początkowo odszedł od zawężania mocy tylko do Jedi (o czym wspominał Rey i czego symbolem była płonąca świątynia) to podczas tej pseudo walki z Kylo uwierzył, że Jedi jak forma czy religia ma moc i rację bytu - i nie są do tego niezbędne skodyfikowane czy spisane zasady - bo jak sam wcześniej wspominał: moc jest wszędzie, a Jedi są bardziej po to, aby ludzie tak myśleli, czuli się bezpieczniej. Na końcu dał temu wyraz - że Jedi jako formacja jest ważna.
Oh Phasma! Totalnie zapomniałem.. bohaterka, która w ostatnich dwóch częściach dostała po 2minuty na ekranie. A taki potencjał.
Snoke w VII nie dostał jakoś sporo więcej. Chodziło mi o to, że takie postaci wzbudzały zainteresowanie pod katem tego, że może nie są przypadkowe, ale okazało się inaczej.
1. Pewnie jeden z pierwszych uczniów Luke'a, ktory pomogl zalozyc mu nowy zakon Jedi
2. Luke mogl w koncu pojednac sie z moca, bo spelnił swoje zadanie. Jak Obi-Wan przy walce z Vaderem.
3. To nie byli rycerze Ren. Luke mowil, ze Snoke przekabacil kilku adeptów Jedi ( w tym Bena)
4. Chodziło o Rey.