Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261200
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Tak patrze na nowe Gwiezdne Wojny i ostatnie Star Treki i się zastanawiam co się stało. Mam wrażenie jakby nowe Gwiezdne Wojny były robione wedle tej samej formuły co nowe Star Treki - nie kończący się ukłon do fanów będący niczym innym jak powielaniem schematów do znudzenia: Jak dobrze, że nową super broń dało się wlecieć w powietrze tak samo jak Gwiazdę Śmierci, jaka szkoda, że znowu ktoś musiał dać się napromieniować żeby uratować Enterprise'a....Trochę mi to wyglądało jakby robienie filmów zgodnie z checklistą - pewne elementy muszą być. Nie lubię takiego pójścia na łatwiznę. Jeszcze parę lat temu patrzyłem z wielką fascynacją na J. J. Abramsa i na rzeczy za które się zabierał, ale mam wrażenie, że to co robi zmierza w złą stronę...

IMQ

słusznie prawisz. Masz wrażenie. Każdy film, każdy element życia codziennego jest tak naprawdę kalką tego co było i następstwem tego co będzie. Wydaje mi się że takie podejście do twórczości bardzo przeszkadza w życiu codziennym. Poszukiwanie ciągle czegoś nowego nie biorąc pod uwage jak trudno takie coś stworzyć. Ukłon w stronę fanów nie musi być równy pójściu na łatwizne. Jest to zbytnie uproszczenie i zbyt duże wymaganie

użytkownik usunięty
aallen

Widziałem inne filmy w wykonaniu jjabramsa np Star Trek , i tutaj też sie z tym zgodzę .

IMQ

Niestety podobnie jest też z Jurassic World i Terminator: Genisys. Zdaje się, że powstał nowy gatunek kina.