Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261200
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Mój "pierwszy raz" z uniwersum Gwiezdnych Wojen na dużym ekranie szczęśliwie bezbolesny i choć muszę przyznać długo zwlekałem by zapoznać się z tym uniwersum to muszę przyznać, że to była i jest wciąż niesamowita przygoda z rycerzami Jedi.
Co do samego filmu jest klimat i jest MOC, można tylko trochę ponarzekać czemu tak krótko. Darth Vader, Luke, Obi Wan, Yoda, Han Solo, Księżniczka Leia, C-3PO, R2-D2 to kultowe postaci z uniwersum Gwiezdnych Wojen czy zatem Kylo Ren, Finn, Rey czy BB-8 wprowadzą pozytywny powiew świeżości i jakości do tego uniwersum? co prawda mi największą radość sprawiał Han Solo, ale to vhyba przez sentyment do "starej gwardii", mimo to "nowe twarze" dają radę zwłaszcza Daisy Ridley jako Rey i niewątpliwie myślę, że jest w stanie sprawić, że zżyje się z nią bo jest to ciekawie napisana i intrygująca bohaterka.
Kylo Ren również mnie pozytywnie zaskoczył jako młody wilczek próbujący na stałe przekonać do siebie całe "stado" i kto tu naprawdę rządzi, podoba mi się jkego wybuchowość i temperament i fakt, że nie próbuje klonować Vadera.
I design Snoke - coś wspaniałego!
Na koniec końcowa scena walki na miecze świetlne w urokliwej, klimatycznej śnieżnej scenerii lasu - tu muszę przyznać nie wiem jak to wygląda w Battlefront, ale dla takiej mapy kupiłbym season pass by poczuć jeszcze raz ten klimat Gwiezdnych Wojen, mam nadzieję, że EA DICE też już wpadło na ten pomysł.
Podsumowując - jak sama nazwa mówi jest to przebudzenie mocy i klimat dopiero się rozkręca, ale to co dzisiaj zobaczyłem w kinie jest warte płyty dvd/blu-ray na półce i biletu na jeszcze jeden raz...