PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671051}

Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 260 tys. ocen
7,2 10 1 259954
7,3 84 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Ostatnia scena

ocenił(a) film na 3

Co to kurde, Władca Pierścieni miał być? xDDDDD Gdyby nie miecz w łapie Rej to w zycium bym po screenie nie poznał, że to GW

ocenił(a) film na 8
Daroo_3

o co ci chodzi?

ocenił(a) film na 3
Eldeyerli

o statnia scene, czytac nie umiesz???????????

ocenił(a) film na 7
Daroo_3

A ty nie umiesz pisać. Widzę, że z logiką też masz duży problem.

elrond123

Pisze gorzej niż Az. ;D

ocenił(a) film na 3
elrond123

aha ok

ocenił(a) film na 8
Daroo_3

chyba nie grałeś w Jedi Academy? Ta scena jest jak najbardziej w klimacie star wars, te kamienne budynki i świątynie są wręcz jakby wyjęte z tej gry.

ocenił(a) film na 3
Eldeyerli

ta gra nie jest kanoniczna, wiec co mnie to obchodzi???????????

ocenił(a) film na 8
Daroo_3

no i co z tego ale klimatem pasuje. Twoim tokiem myślenia: coś czego wcześniej nie było nie ma prawa mieć miejsca i w ogóle nie pasuje? To tylko 6 filmów, możemy jeszcze nie wiedzieć NIC o tym świecie, jak wygląda ta galaktyka.

ocenił(a) film na 3
Eldeyerli

no i co z tego ale klimatem pasuje... to weźmy sobie jeszcze star treka, bo klimatem tez pasuje lol
widzieliśmy już dużo planet w tych 6 filmach i przestawione planety w tym filmie to masakra. gdybym oglądał od tej części to bym się zastanawiał czemu to się nazywa gwiezdne wojny, przecież to wszystko jest kręcone w europie :P

ocenił(a) film na 8
Daroo_3

nie pasuje, star trek to sci-fi, star wars to fantasy.
Bo naprawdę wszystko jest kręcone gdzieś np w europie :D Dlatego ta część jest najładniejsza. Sceny na pustyni nakręcili na prawdziwej gdzieś w Abu-Dhabi. To są praktyczne efekty specjalne, nie ma sztuczności cgi, wszystko jest ładne, "prawdziwe". Polecam obejrzeć wersję blue ray 1080p 12gb to zobaczysz o czym mówię :)

ocenił(a) film na 3
Eldeyerli

star wars to fantasy o kurde skisłem xDDDDDDDD

ocenił(a) film na 8
Daroo_3

a co niby?

ocenił(a) film na 3
Eldeyerli

SF? XD

ocenił(a) film na 8
Daroo_3

to fantasy, "dawno temu w odległej galaktyce", cały ten świat otacza mistyczna moc, istnieje coś takiego jak przeznaczenie, rycerze, księżniczki, walka dobra ze złem. Są tylko elementy sf ale tylko statki bronie - technologia, która jest tylko dodatkiem (to że akcja dzieje się w kosmosie nie znaczy że to sf)

ocenił(a) film na 9
Daroo_3

Jakieś konkrety może?

ocenił(a) film na 9
Daroo_3

Bo?

ocenił(a) film na 3
Himiteshu

bo nie pasowala. gdzie niby byly takie ruiny? czemu nie ma jakiejs kosmicznej flory i fauny tylko europejska sceneria? cala kase wydali na efekty specjalnie i nic nie zostalo na scenografie? xd

ocenił(a) film na 9
Daroo_3

Jesteś taki głupi...

ocenił(a) film na 3
Himiteshu

bo? nie masz zadnmych argumentow wiec jedyne co umiesz napisac to obraze? gratuluje dziecko, jak skonczysz podbaze to wtedy udzielaj sie w internecie

ocenił(a) film na 9
Daroo_3

Mam 27 lat geniuszu

ocenił(a) film na 3
Himiteshu

może na dowodzie, bo twoje wypowiedzi o tym nie świadczą

ocenił(a) film na 9
Daroo_3

do czego ta scena nie pasowała? Nie było takich ruin a co musiały być we wcześniejszych częściach? Tak wygląda ta planeta, nie było dotąd takiej, nie rozumiem z czym masz problem.

użytkownik usunięty
Gregor4567

Galaktyka jest gigantyczna i jest w niej miejsce na niemal wszystko.

ocenił(a) film na 3
Gregor4567

wszystkie plany z tej części wyglądały na ziemskie. pokaż mi scene gdzie była jakaś flora która NIE wyglądała na typowo europejską. A fauna? Ok mieliśmy JEDNO stworzenie (to przy wodopoju). wow szaleństwo...

ocenił(a) film na 3
Daroo_3

planety*

ocenił(a) film na 9
Daroo_3

aa , to dlatego że wszystko kręcą na dworze a nie green-screenie w studiu. Jakoś nie przepadam za brzydkim tłem cgi z avatara czy strażników galaktyki, już nie mówiąc o prequelach. Za to tutaj wszystko jest namacalne, pustynia czy planeta u Maz -scena z sokołem i prawdziwym lasem w tle - miodzio. CGI chyba nigdy nie dorówna prawdziwym plenerom więc nie można tego pogodzić, albo green screen i brzydkie ale za to fikuśne fioletowe planety albo ładne zdjęcia ale ziemskie zwyczjne krajobrazy.

użytkownik usunięty
Gregor4567

To niech postarają się o to, by takie Coruscant czy Nar Shaddaa były namacalne. Tu natomiast inwencja twórcza żadna - nie sztuka pojechać w plener i pieprzyć "it's so reeeaal...". W przypadku ataku na Starkiller Base już nie tak miodnie i namacalnie to wszystko wygląda.

ocenił(a) film na 9

No mogli się bardziej postarać jak w star treku https://www.youtube.com/watch?v=JDZDClhiEaI
ale Ahch-To mi się podoba. Jeśli bym się czepiał to bardziej tej planety bazy ruchu oporu.

ocenił(a) film na 3
Gregor4567

Jeśli chcieli mieć planetę śnieżną, która jest większym niszczycielem, niż DeathStar (już nawet nie komentujmy powrotu do koncepcji kuli niszczącej światy...) to można było np. wybrać Hoth. Plener był? Był.

Nawet byłby to ciekawy twist, takie lustrzane odbicie, że za czasów Imperium, Hoth było kryjówką rebelii, a teraz najwyższego porządku. Przy okazji, nie było by trzeciej planety ( !!! ) z rzędu w filmie, która wygląda jak Ziemia, z łakami, lasami, krzaczkami itd.... Tyle krzaków, ile widziałem na ekranie podczas seansu TFA, nie widziałem nawet w "boskim chilloucie'. Byłby więc plener, bez stumilowego lasu. Zjedlibyśmy więc ciastko, i mieli ciastko.

ocenił(a) film na 3

W sumie zgadza się. Przy LOTR plenery wypadały świetnie, bo akcja dzieje się na ziemi. Ale nie każde sci-fi czy fantasy powinno na tym polegać. Star Wars z całym swoim potencjałem ogranicza się do kręcenia nudnej łąki. Każda planeta wg kanonu chu*jowego Disney'a ma teraz wyglądać jak bieszczady albo mazury? Żenada. Wszystko to wina lamentu, że za dużo efektów w prequelach... To jak ma się kręcić film o odległej galaktyce, w której każdy bzdet, od statków kosmicznych, po nawet kubek z niebieskim mlekiem czy planetami na których się nawalają bohaterowie, w konecpcji został wykreowany od zera???? Za czasów Lucafilm SW faktycznie były jak wymiar do innej galaktyki. Teraz Disney robi coś takiego, że ma się wrażenie, że SW to tylko kręcony zlot fanów na konwencie.

Teraz wpakował się Disney, i robi szajs, ale w plenerze, i oczekuje że teraz dzięki temu (lub przez to) klękną przed nimi narody. Bo uniwersum które nawet w naszej galaktyce się nie dzieje, sprowadzili do poziomu fan-produkcji.

ocenił(a) film na 3
sznapsiarz

100% racji!

ocenił(a) film na 3
Gregor4567

przecież można łączyć efekty specjalne z praktycznymi. czy to taki wielki problem byloby dowalenie jakies ciekawej fauny w tle? czy to taki wielki problem zeby ruiny swiatyni jedi wygladaly na cos 'starozynie nowoczesnego', a nie jak kupka kamieni gdzieś w irlandii? czy to taki problem, żeby flora różniła się chociażby kształtem i kolorami? wystarczja lekkie modyfikacje, nie musi byc full green screen

użytkownik usunięty
Daroo_3

Ja jestem tylko ciekaw czy ta cała pierwsza "świątynia" Jedi to ten skromny kamienny klasztorek...

ocenił(a) film na 9

No raczej, bo co innego to miałoby być, domek Luke'a? Mieszka tam sobie na wyspie i łowi ryby xd

użytkownik usunięty
Gregor4567

Za wysoko jak na łowienie ryb? A co innego miałby tam robić jak nie mieszkać? Pozostaje już chyba tylko stanie obok wielkiego głazu i wpatrywanie się w panoramę.

ocenił(a) film na 9

Mieszka w świątyni. Wolałbym coś w stylu tej z końcówki 2 sezonu "Rebels" ale taka też może być, klimat jest.

użytkownik usunięty
Gregor4567

Klimat czego?

ocenił(a) film na 9

Klimat starej trylogii, tamta bardziej nowej, ale to świątynia sithów

użytkownik usunięty
Gregor4567

W bardzo małym stopniu, o ile w ogóle, bo nawet w Nowej Nadziei taką bazę rebeliantów na Yavinie 4 (świątynię Massassi) można była nazwać ŚWIĄTYNIĄ, a to w TFA to ledwo schodki i parę niedużych kamiennych cel w kształcie ula.

ocenił(a) film na 9

Nom ale może dlatego że to pierwsza :D Jak był jeden albo tylko kilku Jedi xd I co z tego że skromne, takie miejsce mocy może być małe, niepozorne-jak ta jaskinia na Dagobah gdzie Luke miał wizję. Chociaż ja bym wolał coś w stylu takiej https://www.youtube.com/watch?v=sbmVCLEfNJo

użytkownik usunięty
Gregor4567

Jaskinia mocy wynikła z tego, że dawniej umarł tam Sith.

ocenił(a) film na 8
Gregor4567

a propos tej sceny - zielony miecz Kylo Rena? :D

ocenił(a) film na 9
Eldeyerli

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/6b/ab/c8/6babc8436a041c8fd3988a4505b6e 7b2.jpg