Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261250
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Sporo osób miało wiele obaw związanych z nowym epizodem SW. Cóż moim zdaniem reżyser i ogólnie cała ekipa poradziła sobie znakomicie. Miło powrócić do tego świata. Główna bohaterka została naprawdę dobrze wykreowana. Silna i rezolutna ale nie samowystarczalna. Szturmowiec Finn... na samym początku był jednym wielkim nieogarniętym facetem, jednak z czasem można się do niego przyzwyczaić,a a wręcz polubić. Trochę irytujące były te jego maślane oczka w kierunku Rey, aczkolwiek nie było tak źle. Powracają nasi starzy znajomi Han, Wooki oraz Leia. Miły akcent. Co do postaci Kylo Rena.... widać, że jego ambicja i chęć dorównania umiejętnościami dziadkowi pomieszała mu w głowie. Jednak mimo tego iż jest on po Ciemnej stronie mocy... widać iż "jasne światło" jest w nim o wiele wyraźniejsze niż było w Vaderze. Nie jest jeszcze zupełnie stracony, choć po jednym z jego czynów można przypuszczać, że nie ma dla niego nadziei. Wbrew pozorom mały słodki BB8 nie jest aż tak niedorzeczny podobnie jak nowy miecz świetlny :D

Co do samej konstrukcji filmu i akcji. Już od samego początku zostajemy wrzuceni na głęboką wodę. Akcja stopniowo się rozkręca momentami dając chwilę wytchnienia. Jak zawsze motywy muzyczne niesamowite. Piękne krajobrazy oraz ujęcia. No i oczywiście EFEKTY SPECJALNE.... Polecam seans a 3D.... to co dzieje się na ekranie jest nie do opisania. Mamy świetnie dopracowane i przemyślane efekty bardzo realistyczne. Jak dla mnie majstersztyk.

Cóż ogólne wrażenia bardzo pozytywne i jestem mile zaskoczona. Film sprostał wysokim wymaganiom. Mamy troszkę humoru troszkę powagi. Bardzo dużo akcji. Z pewnością wybiorę się na niego jeszcze raz.

sentia

Mi też się bardzo podobał. A efekty świetne. Cóż Ren nie dorównuje Vaderowi, ale jest ok :D

HellDeath

A byłeś na 3D czy na zwykłym 2D?

sentia

3D... Już same początkowe napisy robiły wrażenie

HellDeath

Ogólnie fajnie to zrobili. Przez cały seans siedziałam jak zahipnotyzowana :D Jakbym sama była w samym sercu wydarzeń

użytkownik usunięty
HellDeath

czyli tak jak spekulowano najlepszy film tego roku? :) ja jutro będę wiedział ale pytam czy serio najlepszy ?

Jeden z lepszych... Na naprawdę dobrym poziomie... Lekki, ale w klimacie starych GW. Moim zdaniem nie będziesz rozczarowany.

użytkownik usunięty
HellDeath

na bank :) nie będę jestem fanem Star Wars :) kurczę do jutra trzeba wytrzymać ale tak szczerze dorównuje bardziej Nowej Nadziei czy Imperium Kontratakuje? :)

Jak dla mnie na równi z Nową Nadzieją.

użytkownik usunięty
HellDeath

No i doskonale teraz mogę iść ze spokojem do kina moja druga ulubiona część SW :)

Zdaj później relację

użytkownik usunięty
HellDeath

zdam :)

użytkownik usunięty
HellDeath

SZCZERZE? NIE SPODZIEWAŁEM SIĘ TAK MOCNEGO POWROTU DO TEJ SAGI :D hah emocje cały czas emocje, muzyka Williamsa <3 , efekty genialne, i dla nich planuję powtórkę w 3D byłem na 2D bo chciałem się skupić na fabule najpierw. No miazga, a Rey już skradła moje serce :D czekam z niecierpliwością na spin of i epizod VIII :) meega :) i co ważniejsze nie było nerdów podczas seansu kultura na sali.

Wiedziałem, że tak będzie hehe

użytkownik usunięty
HellDeath

nie mogło być inaczej :)

użytkownik usunięty
HellDeath

moje ulubione sceny

śmierć Hana Solo najważniejsza scena w filmie wzruszyłem się ;( przeżywam ją do teraz
spotkanie Hana z Leią piękna scena
Pojedynek Finn/Rey-Ren

:) zdecydowanie moje ulubione

użytkownik usunięty
sentia

no przyznam że opinia zachęcająca :) ja jutro obejrzę :D i już nie mogę się doczekać. Seans 3D no właśnie poszedłbym ale boli mnie głowa jeśli efekty są przesadzone, choć czasem nie jak efekty są na poziomie, ostatnio po 3D jakim mnie głowa nie bolała to był Harry Potter i Insygnia Śmierci część 2, ale do rzeczy czy efekty są rzeczywiście tak dobre by zobaczyć je w 3D?

te efekty są naprawdę świetne... Tak jak pisze Hell Już same napisy na początku są dobre... Mi osobiście najbardziej jeśli chodzi o Efekty w sensie... "wychodzenie z ekranu" to podobał mi się moment w którym jest ujęcie na statek na którym znajduje się Kylo Ren i ten statek leci tak powoli prosto na widza... No wtedy trój wymiar jest świetny.

użytkownik usunięty
sentia

no to skoro tak pomyślę na 3D :) a soundtrack jak wypada John Williams w formie? mój ulubiony kompozytor :)

Dobrze... lekko przerobiony motyw Vadera :D

użytkownik usunięty
sentia

czyli motyw Vadera jest ? ufff no i dobrze :) to chyba będzie najlepszy seans w kinie tego roku cóż więcej powiedzieć byle do jutra :D ale z jednym mi się udało wytrzymałem bez spoilerów Star Wars :) ogólnie 32 tematy w powiadomieniach aż boje się kliknąć :D

NO TO MASZ SZCZĘŚCIE... Nie klikaj na nie bo ci zaraz wszystko zdradzą i nie będziesz miał niespodzianki

użytkownik usunięty
sentia

wiem, ani nie klikam no ale dzisiaj przychodzę do domu a tu 32 powiadomień jedynie, na co wszedłem myślałem że spoiler ale natknąłem się na trolling jak zwykle, 1/10 masakra :) no ale się tym nie przejmuje zaskoczyła mnie średnia :) ciekawe czy będzie jeszcze wyższa :)

Pewnie będzie.Ciekawa jestem ile ten film zarobi....

użytkownik usunięty
sentia

hah ciekawy jestem czy pewna osoba już widziała tą średnią :D według mnie dużo, może pobije avatara :) mam taką nadzieję

No wydaje mi się że 2mld pykną na bank.

użytkownik usunięty
sentia

też obstawiam taką sumę :)

1,5 będzie na bank. Z palcem w ...... no wiadomo gdzie

użytkownik usunięty
HellDeath

no 1,5 na pewno
2 mld na 90% :)
a 2,5-3 według mnie na 50 :)

No bardzo możliwe.

100 mln w USA w dniu otwarcia... jest MOC

użytkownik usunięty
sentia

Wydaje mi się, że nawet z 3mld może być. Zwłaszcza, że podobno już ma 130mln na koncie.

No to nieźle :D

użytkownik usunięty
sentia

Swoją drogą film bije każde rekordy, wiec wydaje mi się ze rekord w pobiciu Avatara również jest bardzo możliwy :P. Marketing zrobił swoje.

Oj PR mają świetny

ocenił(a) film na 9

Ja byłam na 2D (również zwykle głowa mnie boli po 3D) i efekty robiły wrażenie, wiadomo pewnie w 3D byłoby jeszcze większe wow, ale ja na 2D nie czułam się zawiedziona wszystko wyglądało fantastycznie, a w kilku momentach piękno niektórych ujęć zapierało dech w piersiach (naprawdę niesamowite krajobrazy). Pozdrawiam :)

użytkownik usunięty
Vanad25

jeśli efekty są dobre to mnie głowa po 3D nie boli :) właśnie na seanse 3D chodzę rzadko... spróbowałem na Hobbita w 3D i żałowałem, dostałem takiej migreny od plastikowych efektów że jak przyszedłem z seansu poszedłem spać :P

Vanad25

Mi aż serce zamarło podczas ostatniej sceny... Kiedy Rey udaje się dotrzeć na sam szczyt tej góry/świątyni. Piękne ujęcia tam był

użytkownik usunięty
sentia

Kino nowej nadziei, pokrzepiające serca. Fajnie było spotkać znowu Harrisona Forda jako Solo, taki sam zawadiacki uśmiech i łebskie poczucie humoru jak za starych dobrych lat. Reszta aktorów bardzo dobrze się spisała, świetnie nakreślili swoje role szczególnie Daisy Ridley jako zdeterminowana, odważna, waleczna Rey jak również Adam Driver jako butny, arogancki, napawający lękiem Kylo Ren ( poczucie humoru widać zachował po tatusiu hehe)...łezka w oku się kręci gdy widzi się także postacie z poprzednich części np Carrie Fisher jako księżniczka Leila ,czy Chewbacca jako jedyny bohater się nie postarzał lol. Scenariusz całkiem niezły ale na pewno wrażenie robią efekty specjalne w 3 d, strzelaniny w przestrzeni kosmicznej i nie tylko oraz wszelkie wybuchy, wystrzały, zapadnięcia się powierzchni. Dawno nie widziałam tak dobrych efektów, dawno też się tak nie bawiłam i nie przeżywałam losu bohaterów. Polubiłam także Finn'a jako dzielnego i wiernego przyjaciela Rey. Film trzyma poziom, dostałam to czego oczekiwałam : Harrisona Forda
Emotikon grin
, fajnych efektów, ciekawych zwrotów akcji i dobrze wykreowanych postaci. Niech moc będzie z wami, gdybym mogła dałabym 7 i pół, ale dać mogę 7

No czyli bardzo fajnie :D

użytkownik usunięty
sentia

teraz mogę się z tobą w pełni zgodzić :) to co zobaczyłem wbiło mnie w fotel, generalnie wszystkie obawy poszły w las Rey skradła moje serce, muzyka Williamsa majstersztyk <3 motyw Vadera choć zmieniony idealny. OMG nie spodziewałem się tak mocnego powrotu, i planuję powtórkę tym razem w 3D w środę przed świętami :)

Jak ci się podobał KYLO?

użytkownik usunięty
sentia

no Kylo świetny, wprowadził coś świeżego coś czego w Star Wars jeszcze nie było. Jak dla mnie jest super :)

http://naekranie.pl/aktualnosci/box-office-gwiezdne-wojny-oficjalnie-bija-rekord -pierwszego-dnia-765747

Bank rozbity;P nie moge się doczekać oficjalnych danych...

użytkownik usunięty
sentia

wiedziałem że Gwiezdne Wojny zmiażdżą system a to nie koniec :D

To dopiero początek

użytkownik usunięty
sentia

no ba :)

użytkownik usunięty
sentia

najbardziej podobało mi się

śmierć Hana Solo popłakałem się ;( wzruszająca scena, wywołująca emocję :( jedna z ważniejszych w sadze
spotkanie Hana z Leią piękna scena

oraz Pojedynek Finn/Rey-Ren jeden z moich ulubionych w całej sadze :)

użytkownik usunięty
sentia

Damianowi też się podobało?

Obczaj se na fb cwaniaku

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem