PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671051}

Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 259 tys. ocen
7,2 10 1 258777
7,3 82 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

pierwszy miecz świetlny Anakina/Vadera a potem Luke'a Skywalkera runął do szybu wraz z dłonią Luke'a w Imperium Kontratakuje podczas pojedynku z Vaderem. Jak go niby znaleziono?

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

Jak jako tako? Jest powiedziane dokladnie w filmie że Anakin był świetnym pilotem, zaraz później był nim Luke.. Tak samo może być z Rey ;) chociaż fakt, mogli zrobić że wcześniej latała sokołem ;)

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

Wiesz, wymijająco omijasz sendo problemu, jego źródło czyli fatalny scenariusz, twórcy po prostu byli przekonani, że słaby scenariusz nie popsuje filmu! Że "ciemna masa go łyknie, bo to w końcu star warsy". Sorry, ale taka jest prawda. Proste scenariusze są najlepsze, tutaj nie był prosty, tutaj był absurdalnie skopany prosty scenariusz. Przesiąknięty głupotą i nieporozumieniami.

Wyobraź sobie sytuację. Grasz 10 lat jako amator w tenisa ziemnego, jesteś Rey. Nagle stajesz przeciwko Djokovicowi, numer jeden w rankingu. Zróbmy Andiemu Murreyowi, numer dwa! Bo to Snoke jest bad assem numer jeden, a Ren dwa w całej galaktyce. I grasz z Murreyem jak równy z równym i go pokonujesz. 10 lat !! Rozumiesz? 10 lat trzymasz rakietę, grasz kilka razy w tygodniu, idziesz na siłkę, aby zrobić sobie troche siły. A Ty nagle stajesz na przeciwko światowej (galaktycznej) klasy zawodnikowi, tak jak Rey przeciwko Renowi. Rey trzymała miecz po raz pierwszy w ręku. Nawet jakby grał na 5% swoich możlwiosci to by wygrał z palcem w ... w tym do czego światło nie dochodzi. Twoje 10 lat "doświadczenia" nie ma tu nic do rzeczy. A Rey o "MOCY" przypomniałą sobie w końcówce walki, więc jej nie używała przez większość czasu. Przedstawiłem przykład tenisa, bo jest to drugi najbliższy mi sercu sport, który też uprawiam (a raczej przestałem w tym roku).

ocenił(a) film na 4
LukeuszLFC

A duch dziadka to pies? Chyba wypadałoby wnuczce podpowiadać z łaski swojej?

ocenił(a) film na 4
WhiteDemon

że co?

ocenił(a) film na 4
LukeuszLFC

Anakin, dziadek Rey. Taki jeden z tych niebieskich. Obok Yody i Kenobiego, co szczerzy gębę. To że się grzeje dupsko w starwarsowym niebie nie znaczy że można leżeć do góry tą dupą i potomkini nue pomagać gdy ta jej potrzebuje.

ocenił(a) film na 4
WhiteDemon

yyyyy, a skąd pewność, że to dziadek Rey? Częściej na zagranicznych forach mówi się, że to wnuczka Obi-Wana, albo w ogóle niepowiązana postać. NADINTERPRETACJA. A nawet jak to jej dziadek, to nauczył ją latać w 20 sekund? Nauczył ją walczyć mieczem? Sorry, ale to głupota. Na metacritics widzowie to widzą, opinia 7,2 i maleje. Tutaj każdy łyka każde prawdopodobieństwo. Scenariusz jest kiepski (pełny absurdów i niedociągnieć) i nic z tym się nie zrobi! Wszystko co próbuje się tu interpretować nie było intencją autorów scenariusza!

ocenił(a) film na 4
LukeuszLFC

Ale Obi nigdy nie miał dzieci, plunięciem na postać jest podobna insynuacja. W dodatku skille Ray są stricte Anakinowe, on takie rzeczy potrafił nikt inny. Rey będzie wiarygodną postacią tylko jeśli jest Anakinową wnuczką. I nie radzę wierzyć w zagraniczne fora bo tam nie mniejsza ilość debilizmów . Córka Obiego, ideała Jedi.w dodatku niezbyt potężnego w Moc...kpiny i nieznajomość uniwersum Lucasa.

ocenił(a) film na 4
WhiteDemon

Skąd wiesz, ze nie miał dzieci? Han i Leia też nie mieli syna Bena. Nadal nadinterpretacja. Obi Wan w jakieś bajce darzył jakąs kobietę uczuciem.

ocenił(a) film na 4
LukeuszLFC

Bo nie miał. Ale masz rację że Obi był zakochany w księżnej Satine jednak nigdy nie przekroczyli dozwolonej granicy. I nie w "jakiejś" bajce, a Lucasowym autorskim serialu animowanym Wojny Klonów, uzupełniającym lukę pomiędzy Atakiem Klonów a Zemstą Sithów. Imo zajebisty i wyjaśniający mnóstwo spraw które Lucas z konieczności ominął w kinówkach.

ocenił(a) film na 4
WhiteDemon

Han i Leia nie mieli syna Bena, jak to wytłumaczysz?

ocenił(a) film na 4
LukeuszLFC

A to to już czysty funfic. Do przyjęcia, bo niby czemu nie mogliby mieć syna? Przykre że synek ni chooo. . się za nimi nie wydał bo to i zero charyzmy i siły wewnętrznej tylko zabidolony płaczek któremu się w dupie poprzewracało no ale cóż. Zdarza się w najlepszej rodzinie.

ocenił(a) film na 4
WhiteDemon

RLY?! Ty naprawdę serio? Tak bardzo trzymasz się uniwersum ksiązkowego (np z Obi-Wanem), że nie wiesz, że nie mieli syna BENA?! Ben to był syn Luke'a w książkach. Jacen i Anakin to synowie Hana i Lei oraz córka Jaina.

ocenił(a) film na 4
LukeuszLFC

Wiem że mieli, ale ja mam gdzieś te bzdety po które napisały funboje po "Powrocie Jedi". To wymysły, może i przyjemne ale tylko wymysły.

ocenił(a) film na 4
LukeuszLFC

Zresztą nic nie robienie nigdy nie leżało w naturze dziadusia. Dlaczego po wniebiwstąpieniu miałoby się coś zmienićxd

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

Czyli jak wchodzimy w szczegóły i tak nas pochłania ten świat, to dlaczego Kylo Ren skoro jest taki dobry nie pokonał Rey? :) no proszę ?

DerdziuV2

te wygrane (czy też ledwie przgrane) pojedynki na miecze zaburzaja w pewnym sensie ideę wieloletniego szkolenia Rycerzy Jedi czy to w szkółce Jedi czy też jako Padawan. Chodzi o to, że nawet Luke "przerżnął z kretesem" z Tatą który na dobrą sprawę w Imperium się z nim Bawił i dawał "podpuchę"....

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

Nielogicznego scenariusza nie da się wytłumaczyć w logiczny sposób.

Pytanie powinno brzmieć, "dlaczego twórcy z kogoś kto przeszedł szkolenie u Luke'a i wybił mu całą akademię przegrał z kimś kto walczył po raz pierwszy mieczem i walczył jak równy z równym z Finnem, który nie dostał baty od szturmowca" :)

http://www.filmweb.pl/film/Gwiezdne+wojny%3A+Przebudzenie+Mocy-2015-671051/discu ssion/%22Przebudzenie+mocy%22%2C+ja+go+nie+poczu%C5%82em+%3A%28+cho%C4%87+bardzo +chcia%C5%82em+-+krytyczna+opinia+na+temat+filmu,2718818#topic_2718818

więcej nie-logiki scenariusza tutaj :)

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

Ale słuchaj, ja rozumiem że są nieścisłości. Ale wszystko da rady wytłumaczyć! W mniej lub bardziej logiczny sposób ;) nie odbieraj sobie zabawy z tego świata ;) tak jak większość tu osób

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

czyli mam odbierać ten film "gwiezdne wojny to świetość, nietykalny tytuł i nie wypada krytykować"? Nie masz pojęcia jak rozczarowany wyszedłem z kina, a ta "piątka", to i tak z sentymentu. Nie mam zamiaru oceniać czegoś wyżej, bo za tym tęskniłem i czułem nostalgię wchodząc do kina. Film jest filmem. Nie mam zamiaru oceniać na wysokie oceny "z przywileju", "dla zasady". Mam też prawo do krytyki.

Wytłumacz mi jak Luke walczył w Imperium Kontratakuje z Vaderem? przedstaw mi tą scenę. Pozwolę sobie zrobić to za Ciebie. Vader się z nim bawił, upokarzał go, przegrał z kretesem, przysłowiową "lewą ręką" go załatwił. A Luke był po szkoleniu u Obi Wana i u Yody. Yoda (drugi najpotezniejszy Jedi w uniwersum) powiedział, że jest gotowy skonfrontować się z Vaderem. I jak to się skonczyło? Tutaj nie bylo zadnego treningu, a Ren miał kilkanascie lat doświadczenia, być może ponad 20. Widzisz nielogiczność scenariusza? Byk na byku, powtarzany przez cały film, zrobili z dwójki głównych bohaterów Avengersów, nietykalnych.

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

No masz rację, ale zobacz jaka technika była u Rey, czy ty widziałeś tam jakąś technikę? Walka walką, ale Rey ostatecznie pokonała Kylo gdy ten "siłował" się z nią. Nie pamiętasz? Mogliśmy zobaczyć wtedy jaka moc w niej tkwi. No ale masz racje, masz prawo do krytyki, a ja mam prawo do własnego zdania :D

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

No nie miała techniki... sam to widzisz, to dlaczego jej nie pochlastał po 20 sekundach walki? I to "mocy!!" kurde!!! zapomniała, że ją ma!! No daj spokój, nawet dialogi w tej walce żałosne, na poziomie Transformersrów... No i zanim sobie o mocy przypomniała to trochę się posiłowali na te miecze, facet baby nie przepchał... Sorry, ale to nie Ellen Ripley :D

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

Ale ta przepychanka to chyba nie konfrontacja mięśni (?)

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

A czego, skoro ona sobie przypomniała o mocy dopiero jak on jej o tym powiedział? Dopiero wtedy przechyliła szalę na swoją stronę. Wcześniej walczyli jak równy z równym.

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

Bo użyła mocy, proste. Wcześniej moc także była z nią lecz oba była tego nieświadoma ;) dopiero później moc miała większy wpływ na walkę

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

Kurna! To jakby jej uzyła wcześniej to dopiero byłyby hejty, że pokonała go kichnięciem, albo oparła się o drzewo łokciem -luz blues, Ren atakuje, ta sparowała cios i go pocięła na plasterki szyneczki i zafoliowała i zapiekła i oznaczyła logiem Sokołów i wysłala do marketów w całej Polsce, wysłała by też do Rosji, ale jest embargo eksportowe :(

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

A i nadal jest to nadinterpretacja, twórcy filmu nie mieli takiego zamiaru, po prostu było to nieprzemyślane. Myśleli, że ludzie to łykną... no i jak widać im się udało. Skoro ten film jest taki "głęboki" tyle trzeba się doszukiwać analogii, szukać wątków pobocznych, gagów i skoro jest taki oryginalny, bo nie było nic podobnego wcześniej spotykane w tym uniwersum, to czemu ten film nie ma nominacji do Złotych Globów? Został kompletnie pominięty! O czymś to świadczy.

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

Pytanie poza :D udzielałeś się kiedyś na forum Hobbita ? :)

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

Ale fejm mam :D

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

Ja też, yebac kamila ;) wiesz chyba o co chodzi ;*

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

hahahahahah!!! xD myślałem, że mnie pociśniesz, za to że tam cisnąłem, hahahahaha!! "Nigdy tak w życiu się nie myliłem" słowa Thorina! Hahahahaha! tlenu!

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

"Ty trollu" - kamilxxxxxxxxxxxxxxx

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

"kłamiesz" - btw, Ten Którego Imienia Nie Można Wymawiać! jak uzyjesz tego imienia to płacisz dżizję, podatek od innowierców, którzy nie popierają Hobbita jako rzecz świętą!

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

Weź, mi ciągle przychodzą powiadomienia, że jakiś człowieczek dodał temat na forum hobbita. Przecież ta 3 cz była taka chuyowaXDDDD a oni tam dalej cisną hhaahaah

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

Przecież wiem :P byłem tam aktywny w bojach z krzyżowcami TKINMW.

ocenił(a) film na 7
DerdziuV2

Nie heheszkuj, tylko płać! XD

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

Przyjmij te oto moje zaproszenie do znajomych, gdyż jak średniowieczne przysłowie głosić raczyło "wróg mojego wroga, jest moim przyjacielem". Wpiszę Cię na listę templariuszy!

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

Dodaj do znajoXD

LukeuszLFC

chydy Gość był...

LukeuszLFC

chudy sorry..

LukeuszLFC

chyba faktycznie ciut za szybko nabywali umiejętności....

ocenił(a) film na 4
LukeuszLFC

Przecież Rey to 100 procent wnuczka Anakina, nawet wygląda jak 20 letnia Shmi, co w tym dziwnego że tak wymiata skoro ma geny Wybrańca, hm? Czy wszystkie najlepsze geny głowy rodu miały pójść w chooo...razem z Kylo - pozerem ?

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

Czepianie się... Przegrał i tyle, koniec.

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

Czyli od tak sobie pominiemy kwestie słabego scenariusza? I nie bierzemy tego jako kryterium oceniania?

ocenił(a) film na 9
ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

nie :) Nie można oceniać przez pryzmat nostalgii za ulubioną serią, czyli Gwiezdnymi Wojnami. To tak jak ocenic szybkich i wściekłych wysoko, bo Paul Walker zginął i "nie wypada mi nisko ocenić, bo go szkoda".

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

Ale skoro tak lubisz świat Gwiezdnych Wojen, to dlaczego tak tego filmu się czepiasz?;/

ocenił(a) film na 4
DerdziuV2

Bo jest absurdalny, już to pisałem. Poczułem się jakbym dostał strzała w pysk od twórców filmu, jakby uważali mnie za głupka i idiotę, że łyknę i nie zauważę błędów scenariusza i nielogicznych scen i zachowań bohaterów. Ta sama sytuacja co z Hobbitem, ale tam nie jestem fanem śródziemia i Tolkiena.

ocenił(a) film na 9
LukeuszLFC

Z Hobbitem to już wgl masakra, co 1 cz. filmu była utrzymana w klimacie Władcy Pierścieni to 2 i 3 część wszystko zrujnowała. Ale o Władcy Pierścieni złego słowa powiedzieć nie pozwolę, film ma wszystko, dosłownie wszystko ,czego można po kinie oczekiwać

ocenił(a) film na 7
matrix7545

Przecież Anakin przeszedł na Jasną Stroną, nawrócił się. Czemu miałby pomagać złemu?

ocenił(a) film na 6
DerdziuV2

Pewnie z tego samego powodu co Luke się nie rozwalił na miazgę spadając do szybu ;)