W trzeciej części Anakin został przyjęty do rady jedi, ale nie dostał miana mistrza! A tu jest mistrzem Ashoki, czy jak jej tam...
Obejrzyj serial Wojny Klonów, który leciał na Cartoon Network, tam jest to wyjaśnione.
I tak tez jest w rzeczywistości. Kazdy Padawan zwraca sie do rycerza jedi ktory go szkoli tytulem Mistrza, nawet jesli ten nie ma oficjlanie takiego tytulu.
Anakin był rycerzem Jedi, więc mógł szkolić padawana. Więc nie ma on tytułu mistrza. Zreszta Obi wan, też szkolił Anakina, nie będąc jeszcze mistrzem.
Po prostu istnieje różnica pomiędzy tytułem mistrza Jedi, a byciem mistrzem jakiegoś padawana (do tego wystarczyło być rycerzem).
Ogolnie rzecz biorąc to Anakin i tak nie bylo pierwszym Rycerzem Jedi zasiadajacym w Radzie i nie majacym tytulu Mistrza. Ki-Adi Mundi nie byl Mistrzem Jedi , a zasiadal w radzie wiec nie wiem o co pruł sie do Mace Windu??
Ale Anakin w misji z padawanem pod opieką ? Dziwne żeby mu ktoś przydzielił młodego ucznia tuż po tym jak został Rycerzem Jedi.
A co do Ki-Adi Mundi to kwestia że został przyjęty do Rady bez tytułu mistrza to już kwestia Expanded Universe. Jeśli są jakieś drobne nieścisłości to dla mnie korzyść idzie na stronę Sagi (Nowej i Starej). Zresztą jestem ortodoksem i Expanded Universe generalnie nie uznaję :)
Jedi mógł szkolić padawana, gdy miał stopień: Jedi Advisor!
Nie trzeba było być mistrzem, żeby szkolić padawana!
Przecież z braku możliwości po bitwie o Yavin ten kto zdobył jakiekolwiek umiejętności z zakresu władania mocą i mieczem świetlnym mógł już szkolić kolejnego pretendenta do bycia Jedi :) Reszty trzeba było nauczyć się samemu i jakoś nikt na tym nie ucierpiał, wręcz przeciwnie sami uberaśni Jedi powstali.. ;)
tak swoją drogą to mam nowy dylemat
W odcinku "Pojedynek robotów" Asoka rozkazywała klonom. Jakim cudem młody padawan miał jakiś konkretny stopień wojskowy ? I jak się wogóle mają stopnie wojskowe do bycia Jedi ? (bo z tego co wiem taki Obi-Wan był generałem, ale to akurat nie dziwne)
Mi się wydaje Każdy Jedi jest wyższy stopień od Klona. A Ashoka mimo że jest Padawanem, to posiada miecz świetlny co symbolizuje rycerza Jedi, tym samym pozwala jej dowodzić Klonami. Po za tym nie zapominajmy że Ashoka dowodziła klonami które ją znały i widziały jak walczy, to też mogło mieć jakiś skutek.
To wszystko jest jakieś poplątane, pamiętam, że w jednym odcinku NARRATOR powiedział coś w stylu: Rada Jedi wysyła mistrza Skywalkera... to mnie kompletnie zdezorientowało...
film kiepski, ale serial to co innego. tutaj koles fajnie opisal wady i zalety -> http://uotewa.com/2009/06/03/183/