5 część Halloweenu naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyła. O ile w czwórce jak dla mnie poziom spadł gwałtownie, to jednak w piątce, co bywa rzadko, znacząco się podwyższył. Oczywiście wciąż są jakieś mankamenty, kilka niepotrzebnych elementów w fabule i trochę głupich scen (np. przesadzenie podczas akcji w stodole z robieniem sobie halloweenowych żartów) wraz z naiwnością bohaterów i schematycznością filmu. Nie jest to jednak w slasherach nic nowego, więc ja to częściowo daruję. Przede wszystkim mamy naprawdę świetny, mroczny klimat mniej więcej od połowy filmu, mimo, że Michael pojawia się już na samym początku. Jednak od akcji w stodole po późniejsze znakomite sceny w domu Myersów zdecydowanie mogą się podobać. Mamy tu dużo emocji i napięcia, niczym w końcówce klasycznej już jedynki. Sama postać Michaela Myersa jest chyba nawet lepiej scharakteryzowana niż w czwórce, lepiej się porusza. Muzyka i gra aktorska to wciąż dobre elementy tej serii. Moja ocena: 7/10.
Również mi ta część przypadła do gustu mimo zupełnie innej ciągłości splotu wydarzeń z części 4 (no ale jakoś musieli to zrobić aby Michael mógł powrócić) lecz zrobiono to w taki sposób aby było połączeniem poprzedniej części. Spodobało mi się te emocjonalne czy też duchowe połączenie Jamie z Michaelem po tym jak go dotknęła w cz. 4. Świetny klimat, sporo dramatyzmu i tajemniczy ktoś w butach z wielkim czubem :) Dziś zaliczam cz. 6.
Pamiętaj tylko, że widziałeś niepełne wersje Halloween 4 i 5,
a wersjach Unrated zyskują te filmy kilkanaście minut.
Halloween 4: Powrot.. - prawie każdy widział wersje 88 minut.
A to jest niepełna wersja. Brakuje 14 minut.
Film w pełnej wersji 102 minuty zawiera o wiele więcej okrucieństwa niż poprzednie części,
ale większość scen jest dopiero w wersji UNRATED - 102 minutki.
Jest to pierwsza część jaka ogladalem na VHS. W wersji 88 minut jest tak pocięty,
ze na początku myślałem ze to sensacja. Do dziś nie wydali LEGALNIE pełnej wersji.
To samo dotyczy 5 części. Wszędzie wersja 96 minut, a wersji Unrated trwa 108 minut.
Brakuje więc 12 minut. Film jest o wiele mocniejszy w tej wersji podobnie jak 4 część.
I w wersji Unrated mocniej łączy się fabuła 5 i 6 części (znak Thorne)
Halloween 6 w wersji producenckiej zyskuje natomiast 8 minut.
Zwykła wersja trwa 87 min oraz 95 min (producer's cut)
Do tego filmu łatwo znaleźć tą najdłuższą wersję.
Sceny ktorych nie ma w masowce Halloween 5 96min:
1.Pierwsza scena jest jak Michael trafia do rybaka do budki (po tym jak dostal serie od policji i poplynal rzeka w dol) - wowczas sni o tym jak nadano mu znak Thorne'a.
2. Dluzsza scena jak Michael zabija tego rybaka - widac ze zgniata mu kark i go podnosi i nim rzuca przed siebie i go dobija.
3. Jamie ma wizje jak jej matka Laurie Strode (na szczescie nie grana przez Jamie Lee Curtis) mowi ze Michael jeszcze nie skonczyl.
4. Chodzacego po miescie goscia w czerni zaczepia policjat i pyta co on robi pod domem Myersa. Po paru chwilach znajduja tylko cialo policjata.
5. DluĹźsza scena jak gosc w stodole "ustami rozbiera panienke" - zaraz przed tym jak Michael zabija chlopaka widlami...
6. ...oraz widac jak panience odpada glowa po tym jak Michael ja kosa odcial.
7. Scena jak policjanci graja w karty - Myers widlami rozbija szybe i zabjia gliniarzy
8. Dluzsza scena jak Myers zabija Eddiego (policjanta kontaktuaecego sie poprzez krotkofalĂłwke z szeryfem) - widac jak rozbija szybe i lapiac go za wlosy wali go 3 razy o stluczone szklo okna, przez co jego twarz nabija sie na odlamki szkla. Potem juz to co znamy: wali jego glowa o kierownice - chociaz i tu jest dodane pare szczegolow.
9. Scena kiedy Jamie lezy w trumnie i mowi "Wujku, pokaz mi sie". Michael zdejmuje maske i WIDAc jego twarz. W zasadzie normalna tylko strasznie brudna i na prawym policzku ma znak Thorne'a.
10. smierc dr. Loomisa - umiera niby na zawal (jest mowa o tym w koncowej czesci filmu).
11. Stranger ratuje Michaela. Wchodzi na posterunek, podchodzi do niego gliniarz i pyta o co chodzi, a ten mowi ze chce sie widziec z Myersem.... Oni go, o dziwo, wpuszczaja w strone gdzie jego cel i on detonuje ladunek i serie z guna zabija ich wszystkich.