PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107882}
8,0 85  ocen
8,0 10 1 85
Hannibal the Conqueror
powrót do forum filmu Hannibal the Conqueror

Zbliża się koniec 2006, premiera zaplanowana jest na 2008, nie ma żadnych informacji o kręceniu zdjęć a przede wszystkim nie pojawiło się żadne info nt. obsady. Czy ten film aby nie podzielił losu filmu o Aleksandrze Wielkim (z planowanymi rolami np. Nicole Kidman). Szkoda bo chętnie obejrzałbym dobre kino nt. jednej z moich ulubionych postaci historycznych, mimo że już samo obsadzenie w tytułowej roli Diesela wydaje się dosyć dziwne, skoro Hannibal pochodzący z Kartaginy, kolonii Fenicjan, był przedstawicielem ludności semickiej a nie murzynem.

Remig

Dowiedziałem się że Diesel wybiera plenery i udziela się w pracach nad dialogami. Docelowo dialogi w filmie mają być w grece, łacinie i języku Fenicjan. Ta ostatnia informacja pozwala wierzyć że ekipa podchodzi do projektu bardzo bardzo ambicjonalnie i obejrzymy dobry film zamiast komercyjnego gniota do której to kategorii zalicza się ogromna wiekszość filmów historycznych.

Remig

Jeszcze garść innych nowin. Budżet filmu to około 51 mln, jak sądzicie można za tyle zrobić tego typu supeprodukcję? Jedno ze studiów filmowych pierwotnie szacowało koszt produkcji filmu na 217 mln.
Zdjęcia ruszyć miały w listopadzie.
Dotarłem też do przecieków wg. których powstać ma zamiast/także film animowany gdzie Hannibalowi głosu udzieli Diesel.

Remig

"Vin Diesel rozpoczął już poszukiwania lokacji zdjęciowych, jak również pobiera intensywne lekcje łaciny. Niestety, wciąż nie wiadomo kiedy miałyby się rozpocząć prace na planie."

Mam nadzieję że fakt, iż Diesel pobiera lekcje łaciny nie oznacza że zdaniem amerykańskich historyków Hannibal był Rzymianinem.

Remig

Poza Dieselem odgrywającym Hannibala moje dalsze obawy wiążą się z pozostałą częścią obsady, bo jakoś nie jestem przekonany że ktoś kto dotychczas wcielał się w role między innymi GT Commando, Egzekutora czy kierowcy autobusu, w sposób przekonujący odtworzy postać Hasdrubala.