PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=190020}
7,1 90 tys. ocen
7,1 10 1 89564
5,0 15 krytyków
Hannibal. Po drugiej stronie maski
powrót do forum filmu Hannibal. Po drugiej stronie maski

Co oni zrobili z ta postcia!!!!!???????? Z szalenie intrygujacego potwora zrobil sie nam jeszcze jeden morderca po przejsciach!!!!!!!!!!DLACZEGO ONI TO ZROBILI!!!!!!!!!!!!!!????????????????? :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

frog18

lepszy morderca po przejściach niz jakiś seksualny maniak

ocenił(a) film na 7
frog18

jak dla mnie zrobili to w bardzo dobry sposób

ocenił(a) film na 8
frog18

Przed chwilą wróciłem z kina i jestem zadowolony. Może nie jest to film wybitny, ale na pewno nie jest również beznadziejny. Jak dla mnie postać jest przedstawiona nieźle choć do mistrzostwa Hopkinsa daleko. Jeśli Lecter nie był mordercą po przejściach to kim był? Jeżeli są lepsze powody na to by zabijać (jeśli takie wogóle istnieją) to niech ktoś je wskaże. Według mnie solidna robota 7,5/10

frog18

a mi się bardzo podobał. może dlatego, że nie widziałam żadnych wcześniejszych części hannibala i nie czuję jak to zmienili. ale szybko braki nadrobię i wtedy się wypowiem. bo rzeczywiście jest tak, że osobą, które hannibala widziały 'po drugiej stronie maski' się strasznie nie podoba. myślisz, że lepiej by było żeby został intrygującym potworem, za którym widz nie przepada? w sumie fajnie poznać jego wcześniejsze losy, jak to się zaczęło.

ocenił(a) film na 10
frog18

po pierwsze hannibal jest morderca po przejsciach! po drugie przeczytaj hannibala to zrozumiesz dlaczego tak jest przedstawiony. film ukazuje w calości jego zycie. chyba po to był nakrecony prawda? to samo sie wie juz z tytułu tego filmu. ja do niego nie mam zadnych zastrzezen!

frog18

Piszesz : "Co oni zrobili z ta postcia!!!!!???????? Z szalenie intrygujacego potwora zrobil sie nam jeszcze jeden morderca po przejsciach!!!!!!!!!!"

A jaki morderca nie jest po przejściach? A myślisz że jak stał się tym potworem? Nie ma w naszym świecie osób które od tak z dnia na dzień mówią sobie "Popadne se w obłęd i będę zabijał" albo osób które rodzą się obłąkane. Nie. Obłędy tego typu wynikają z ciężkich przeżyć. Takie biografie wyjaśniające prztczyne szaleństwa czynią postać jeszcze ciekawszą i pełniejszą.
Filmu nie widziałem ale zapowiada sie ciekawie...

ocenił(a) film na 1
frog18

Właśnie wróciłam z kina (nocny maraton) i stwierdzam, że film był żenujący, przewidywalny, fabularnie nieudolny i schematyczny. Dostaliśmy kolejną opowieść jak to skrzywdzony w młodości bohater po latach mści się na swoich prześladowcach. Koniec przewidywalny do bólu. Odradzam pójście do kina, jeżeli nie chcecie zasnąć w fotelu.

ocenił(a) film na 9
dhomochevsky

gdyby koniec nie był przewidywalny to nie byłoby "MILCZENIA OWIEC" tak ??? czy się mylę ???? haaa haaa

ocenił(a) film na 10
frog18

Wartka, dynamiczna, szybko rozwijająca się akcja filmu, świetne kreacje aktorskie i jego mocne osadzenie w kontekście psychologicznym, dobrze uplastycznione frenetyczne sceny, epatujące brutalnością, dzikim szaleństwem to niewątpliwie zdecydowane atuty tego filmu. Wg mnie jest to genialny film. Jestem bardzo zadowolony z powodu powstania filmu, tłumaczącego motywy brutalnych i orgiastycznych aktów morderczych, dokonywanych przez Hannibala. Wszelkie teorie socjologiczne i psychologiczne, wskazują, że często motywem popełniania zbrodni są traumatyczne wydarzenia, zarejestrowane w okresie dzieciństwa; dawniej powszechnie sądzono, że jednostka, już na mocy biologicznego naznaczenia, naturalistycznej stygmatyzacji jest zdeterminowana do pewnych aktów behawioralnych, zachowań. Wg mnie ukazanie Hannibala, jako mordercy po przejściach jest wiarygodniejsze, a przede wszystkim bardziej rzeczywiste niż owianie go nierealną, wręcz naiwną atmosferą tajemniczości.. Takie urzeczywistnienie, urealnienie dramatu ludzkiego jest możliwe poprzez wskazania genezy jego postępowania- nikt nie rodzi się złym, dlatego dobrze się stało (wbrew opinii większości kinomanów), że powstała część filmu dogłębnie analizującą sferę psychiczną emocjonalną przeżyć bohatera. Każdy psychopata, wbrew powszechnym opiniom społecznym, działa w sposób racjonalny, np. dokładnie selekcjonuje swoje ofiary, a także prognozuje ich każdy krok. Poza tym, słowa wypowiedziane przez Hannibala- Kocham Cię, skierowane do jego azjatyckiej miłości, demaskują jego dualną, dwoistą naturę- jest nie tylko mordercą, ale również zasługuje na miano człowieka inteligentnego, obeznanego ze sztuką, wrażliwego, zdolnego do wyższych uczuć. Film jest naprawdę wart obejrzenia!

gonzalo187

Wbrew opinii osób które ewidentnie nie są obeznane z tematem, a konieczne chcą za takie uchodzić - kompletną bzdurą jest, że każdy psychopata działa w sposób racjonalny, jest wrażliwy i zdolny do wyższych uczuć - psychopata ludzi traktuje instrumentalnie.Nie jest w stanie przewidzieć skutków swego działania i na pewno nie jset zdolny do konsekwentnego planowania rozciągającej się na przestrzeni lat zemsty.To odnośnie kwestii medycznych. Co do filmu - nieprzekonywujący i nie podobał mi się.

gonzalo187

hehe sorry kolego ale śmieszny jesteś chyba pomyliły ci się filmy albo jak wolisz seriale:) wartka akcja?,dynamiczna?? hahaha o czym ty gadasz ? gdzie w tym filmie widzisz WARTKA AKCJE ,rozumiem każdy ma prawo do swojej opinii i nikomu nie można tego bronić ,ale masz zerowe pojęcie tak naprawde o filmach ,prostolinijny scenariusz,wiesz ile mi zajmie jego napisanie ? patrz 3 sekundy : "zabijają facetowi rodzine więc zaczyna się mścić",wiesz kto pisze takie scenariusze? facet na kolanie w autobusie który na kacu jedzie spóźniony do roboty , kolejne twoje zresztą słowa (świetne kreacje aktorskie) ten tekst mnie zabił :) nie chce mi się pisać dlaczego,przestań bawić się w psychologa ,nie zagladaj tyle do słownika tylko otwórz oczy i zacznij analizować CAŁOŚĆ bo film nie składa się z jednej postaci.

frog18

Dobrze niech wam bedzie....tak, tak...ale wlasnie za sprawa tej jego nie odgadnionej tajemniczosci tak fascunuje...no nic film moze i dobry ale nie potrzebnie probowali go usprawiedliwiac

ocenił(a) film na 9
frog18

Fajny film :) Wróciłem przedchwilą z kina i mi się podobał :D Pzdr.

frog18

Wiadomo,że film nie doścignie "Milczenia owiec".
Gdzieś czytałam,że każdy psychopata ma w swoim dzieciństwie jakieś traumatyczne przejścia. Nikt nie rodzi się potworem.

frog18

A ja oglądałem już dwa razy w kinie a teraz odpalam w domu.
Jak dla mnie rewelacja, nie ma co. Po prostu na ten film należy spojrzeć inaczej, niż na dzieło Hopkinsa, to wszystko

sharpq

a mi sie srednio podobał.troche nudnawy.jedynie pasował mi ten aktor do postaci hannibala.