PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=190020}
7,1 90 tys. ocen
7,1 10 1 89564
5,0 15 krytyków
Hannibal. Po drugiej stronie maski
powrót do forum filmu Hannibal. Po drugiej stronie maski

nie bardzo

ocenił(a) film na 5

uwazam, ze to najgorsza część Hanibali, był naprawde ompletnie nie w tym klimacie, dzięki bogu, ze nie poszłam na to do kina bo bym sie poprostu wkurzyła. Po za fantastyczną gą głownego bohatera i jego cudowym głębokim głosem nic nie było ani szokujące, ani interesujace. jak dla mnie bardzo słaby film.

balerina

no niestety tez się nie podobał. Wiem, że teraz jest moda na kontynuacje przebojów kinowy z dopiskiem "Początek" ale naprawdę ten film wydał mi się niepotrzebny.Po pierwsze nie chciałem znać przyczyn szaleństwa Hannibala!!! Moc tej postaci tkwiła właśnie w tajemniczości. W tym, że nie wiemy dlaczego jest szalony a zarazem geniuszem. Niestety tajemniczość już nam zabrano i to w taki sposób, który kompletnie mi nie pasował. Znowu winną wszystkiego były trudne wydarzenia z dziecinstwa :/ Postać ta jest za bardzo rozbudowana i przyczynę szaleństwa pokazano zbyt banalnie....zbyt standardowo. Miałem wrażenie że oglądam znowu film z dopiskiem "Początek" o seryjnym mordercy, który biega z tasakiem i morduje ludzi. Hannibal nie był zwykłym serujnym zabójcą. Także spodziewałem się innej biografi niź tą Hoolywoodzką, którą widzimy dosyć często.
Do mnie nie trafił chodź ma pare plusów. Np. nie postawili na efekty:) Nie zrobili zwykłego Slashera. Także napewno niektórym będzie się podobał.

alterego_3

Wiesz myślę ,że znajduję dużo racji w twoich argumętach .. Zgadzam się ,że klimat jest inny .. jednak posiada cechy wspólne .. główną z nich jest maska która tak naprawdę jednoczy wszystkie części .. Ale znów nie dało by się zrobić tego samego klimatu ponieważ akcja dzieje się w innych czasach .Ja sam myślę ,że film ma klimat tylko ,że poprostu inny niż pozostałe części ale równie dobry .. Wiesz to wszystko kwestia gustu .Jak zobaczyłem pierwsze screeny z filmu i okładki odrazu wiedziałem ,ze to będzie całkowicie inny film niż reszta z serii . Jednak film bardzo mi się podobał pomimo pewnych uogólnień które zaoferował ..Ponieważ faktycznie przedstawili hanibala jako poniekąd maszynę do zabijania ale on taki właśnie był .. Myślę ,że warto sięgnąc po książkę. Również myslę ,że pokazanie i wyjaśnienie przyczyn jego choroby jest dość realnie pokazane ponieważ znam się na tym temacie i wiele osób w taki osób stawało się kanibalami lecz on jako jedyny stał się nim troche innaczej .Ponieważ zjadł własną siostrę i był prowadzony chęcią zemsty co napełniło beczkę złości a jego inteligęcja była jego prawdziwą bronią. Ogólnie jeśli chodzi o całą serię to najgorszy według mnie był czerwony smok który tak naprawdę osłabił całą serię .Lecz myślę ,że gdyby seria filmów z hanibalem była stworzona w kolejności .. Po drugiej stronie maski ,Milczenie owiec , Hanibal 2 , Czerwony Smok .. TO była by idealna seria ponieważ . Hanibal The Rising pokazuje powstanie potwora ..A czerwony smok narodziny nowego który jednak nie umiał dorównać swojemy mistrzowi. Wiadomo również ,że w całej serii zabrakło Antonego .H A prawda taka ,że to on właśnie podkręcał i dawał temu filmowi max klimatu dlatego utwierdza mnie to w przekonaniu ,że Po drugiej stronie maski powinien być nakręcony jako pierwszy a czerwony smok powinien był być ostatni i bardziej dopracowany. JEdnak wyszło jak wyszło ze względu na budżet itp. ogólnie myślę ,że najlepszym odzwierciedleniem serii jest tak naprawdę książka ,a film jest tylko godnym jej dodatkiem. Ogólnie wystawiłem filmowi 9/10 jest wart uwagi i myślę ,że zasługuje na miano ostatniej części sserii jako jej godne dopełnienie. Ponieważ prawda taka ,że wiele osób właśnie czekało na ten film ,a poprostu innaczej go się nakręcić nie dało. Myślę również ,że gdyby znowu pokazali starego hanibala pomagającego policji to film wtedy był by dopiero kiepską adaptacją i kontyuacją serii która osłabiła by wielką chwałę całej serii .. Przepraszam za gramatykę narazie