PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599716}
6,7 1,9 tys. ocen
6,7 10 1 1922
5,8 4 krytyków
Harakiri: Śmierć samuraja
powrót do forum filmu Harakiri: Śmierć samuraja

Nowe "Harakiri" to bardzo nędzne popłuczyny po "Seppuku"* Kobayashiego z '62 r.!
Trudno byłoby w historii kina znaleźć przykład lepszego/gorszego remake'u.

* specjalnie używam innych tytułów, bo "harakiri" to w Japonii wulgarna odmiana terminu "seppuku"

jak45

Nie odpowiedziałeś na zagadkę. Ponawiam wezwanie do odpowiedzi na zagadkę. Pomyśl: Jak nazywa się syn bezpańskiego samuraja, który popełnił harakiri jeszcze w łonie matki?

Shadow_dawnego_ggggggg

jAKU, no jAK, jAK, jAK, jAK? Tylko nie pisz mi, że jAK. Sam nie wiesz jAK się taki ktoś nazywa (tylko wstydzisz się przyznać).

jak45

jAKU, jAK nazywa się syn bezpańskiego samuraja, który popełnił harakiri jeszcze w łonie matki?

ocenił(a) film na 3
jak45

poRONIN głuptasku, poRONIN głuptasku, po RO NI N (przeliterowałem ci żebys wiedział na przyszłość). EJ, EJ, ŻEBY NA ŻADNĄ ZAGADKĘ NIE ODPOWIEDZIEĆ.

ocenił(a) film na 3
Shadow_dawnego_ggggggg

Aleś wymyślił!!! Dzieło życia, jak sądzę...
A tak szczerze: skąd to zerżnąłeś?

jak45

Skąd to zerżnąłem? Otóż był taki ,,Sierota z Poronina". W rzeczywistości był półsierotą. Miał matkę, ale nie miał ojca. Czyli był bez pana (ojca). I stąd wzięło się słowo RONIN, tylko pominęli przedrostek: PO. Ty pewnie nie widziałeś tego obrazu, więc wysyłam. Obejżyj sobie to ,,dzieło życia":
http://cyfrowe.mnw.art.pl/dmuseion/docmetadata?id=4615
Jakbym widział jaka na tym obazie. A jest

Shadow_dawnego_ggggggg

... ,,sierota". Oj jaku, jaku, sieroto, tak mi ciebie żal.

ocenił(a) film na 3
ocenił(a) film na 3
jak45

Obejrzałeś sobie tego ,,Sierotę" (to dzieło życia). Tak jakbym widział jaka w dzieciństwie. Ten sierota nazywała się Ludwik Kościelniak.

ocenił(a) film na 3
Shadow_dawnego_ggggggg

Tej "Shadow..." już wszystko się plącze...

jak45

tobie się język poplątał

ocenił(a) film na 3
Shadow_dawnego_ggggggg

O, znowu jesteś chybaty...

jak45

znowu jesteś jakowaty. To dobrze

ocenił(a) film na 3
Shadow_dawnego_ggggggg

Jesteś chybaty już do kwadratu. Niedługo pobijesz rekord... już zapomniałem, jak się ten przygłup nazywał, co na forum "Idy" się usiłował prezentować.

jak45

Kościelak, to ty...

ocenił(a) film na 3
jak45

ty, drogi jaku, pewnie nigdy nie pominąłbyś przedrostka po. Ty w ogóle jesteś tak zajadle antypisowski, że aż się ciebie boję. Za to mnie pewnie będziesz wyzywał do ,,pisiorów parchatych". Nie, drogi jaku, nie jestem zwolennikiem pisu, co nie znaczy, że czasem działają całkiem z sensem i wstyd ich nie popierać.

ocenił(a) film na 3
jak45

ty pewnie myślałeś że jakoRONIN

ocenił(a) film na 3
Shadow_dawnego_ggggggg

Wcale nie myślałem; jeszcze czego, żebym zajmował się takimi głupotami!

jak45

Masz rację jaku, ty wcale nie myślisz. Przynajmniej raz się zgadzamy.

ocenił(a) film na 3
Shadow_dawnego_ggggggg

To jedna z tych rzeczy, które "potrafisz": wyciągać nieuprawnione wnioski.
Może byś tak choć raz coś samodzielnie zrobił? Wrzucasz rzeczy, które podkradłeś z i-netu (te dowcipasy z harakiri - może wypadałoby podać źródło a nie udawać, że to twoje pomysły?). Awatar też zerżnąłeś jakiemuś zakapiorowi i potem się cieszysz, że cię cytują!
"Dyskutuję" z tobą tylko dlatego, że nie chcę ci dać, jak to się mówi, ostatniego słowa - a do tego myślenia nie trzeba włączać, wystarczy ręka biegająca po klawiaturze...

jak45

Twoja ręka najczęściej nie biega po klawiaturze, tylko ląduje w nocniku. Jak się budzisz, to dopiero wyciągasz

ocenił(a) film na 3
Shadow_dawnego_ggggggg

Ale kóltóra! Ty tak z domu, czy sam do tego doszedłeś?...

jak45

obserwowałem jaka, czyli sam na to wpadłem

ocenił(a) film na 3
Shadow_dawnego_ggggggg

Matołku, chodzi o twoją "kóltórę" - wyniesiona z domu rodzinnego czy kreowana samodzielnie.

jak45

,,Awatar też zerżnąłeś jakiemuś zakapiorowi". Co ty jaku bredzisz? Nikomu nic nie ukradłem. Nikomu nic nie zerżnąłem. Jestem członkiem znanej rodziny. Nie pamiętasz? Zobacz:
https://pikio.pl/marta-kaczynska-drzewo-genealogiczne/

ocenił(a) film na 3
Shadow_dawnego_ggggggg

Nie podsyłaj mi linków - daremny wysiłek. Wiesz przecież, że nie otworzę.

jak45

jaku otwieraj, to rozkaz

ocenił(a) film na 3
jak45

Gdybyś ty jaku myślał, to nie pisałbyś takich głupot. Gdybyś myślał cokolwiek to ... Myslałeś że napiszę, iż popełniłbyś harakiri. Nnnnniiiiiiiieeeeeeeeeeeeeee, wystarczyłoby abyś się puknął w główkę.

Shadow_dawnego_ggggggg

A także puknął w pierś i powiedział: o ja głupi, biada mi.

Shadow_dawnego_ggggggg

jaku powtarzaj: MEA CUPLA, MEA CULPA, MEA CULPA...

ocenił(a) film na 3
ocenił(a) film na 3
ocenił(a) film na 3
ocenił(a) film na 3