Harry Angel

Angel Heart
1987
7,6 51 tys. ocen
7,6 10 1 50961
7,7 42 krytyków
Harry Angel
powrót do forum filmu Harry Angel

Angel Heart hmmmm cóż by tu o nim napisać? Jest to jeden z najlepszych horrorów jakie miałem przyjemność oglądać. Ciekawy scenariusz przekładający się na wciągająca fabułę, aktorstwo, muzyka - Wszystko jest tu genialne. Specyficzna kolorystyka, wysmakowane zdjęcia- nadają filmowi niepowtarzalny klimat, który wywołuje uczucie niepokoju i strachu. Niewątpliwym plusem są ukryte w filmie smaczki. Wplecione w filmie metafory czy aluzje nierzadko odnoszą się do określonej symboliki. I właśnie o owych smaczkach chce podyskutować.
MOTYW WIATRAKÓW, przewijających się przez cały film. Co może oznaczać? co symbolizuje? CO chce przekazać nam Alan Parker i do czego się odnosi?

Moim skromnym zdaniem wiatraki oznaczają tzw: "Błędne koło" w którym utknął bohater, sytuację bez wyjścia, przegraną przed którą nie ma ucieczki, ani odwrotu. Wszystko co wydarzyło się bądź wydarzy w życiu bohatera doprowadzi, go w konsekwencji do chwili kulminacyjnej, przed którą chciałby uciec, ale nie może, gdyż nie ma ucieczki przed przeznaczeniem. Jego los jest już przesądzony. Jakakolwiek próba ucieczki i tak nakręci splot wydarzeń, które doprowadzą do właściwego finału.
Tak poniekąd interpretuje ten motyw, a jakie są wasze pomysły na interpretację?
Czekam ochoczo na propozycje i zapraszam do wymiany poglądów w formie dyskusji na forum tego wątku. pozdro

ocenił(a) film na 10
moviesfan_2

ciekawe, choć może i ciut daleko idące. wg mnie jest to mniej metaforyczne, a zwiastować ma po prostu zjazd do piekła. jakby nie było, wiatraki mogą się kojarzyć z turbiną finałowej windy.

ocenił(a) film na 9
jammer

w dodatkach w wydania qdvd Alan Parker wyjaśnia, że wiatraki zwiastują nadchodzącą śmierć.
A film chyba jeden z moich ulubionych. Podobają mi się zwłaszcza te ostatnie sceny kiedy Harry dowiaduje sie kim jest i ostatnie zdanie "Spłoniesz za to Angel.., Wiem w piekle" i potem ta muzyczka powodująca ciarki na plecach i Harry jadący windą..wiadomo gdzie.

ocenił(a) film na 10
moviesfan_2

Parker mówi w dodatkach, ze wiatraki stały się "mieczami, scinajacymi ludziom głowy". Rzeczywiscie, takie jest i moje odczucie, chociaz ich kształt jest blizszy raczej ostrzu maszynki do miesa.

ocenił(a) film na 8
moviesfan_2

Może to głupie, ale mi się te wiatraki kojarzą z potrzebą ochłodzenia się przed "upałem" piekielnym. Póki się kręcą, wszystko jest w miarę w porządku, choć pojawiają się już jakieś niepokojące wizję. Zwróciłam przy tym uwagę na to, że wyjazd na gorące Południe nie był przypadkowy, chyba też miał symbolizować zbliżanie się do wypełnienia swojego przeznaczenia.

moviesfan_2

Wiatraki sugerują, że za chwile stanie się coś złego. Ponadto krecą się w odwrotną stronę i o wiele szybciej, jak gdyby symbolizowały, że Harry spowrotem odzyskuje swoją mroczną stronę z poprzedniego życia i zabija.Zmienia się jego osobowość/dusza. Można to też odebrać, że wtedy Szatan kieruje Harrym i steruje nim jak chce, kręci go jak taki wiatrak. A może jedynie ma to nadać efekt grozy i nadchodzący motyw śmierci, jak stwierdził sam reżyser.

moviesfan_2

Don Kichot - walka z olbrzymami, a tak naprawdę z wiatrakami.

ocenił(a) film na 7
oskar0577

Jakich k... wiatraków? Żałosne.

ocenił(a) film na 7
michnik6666

Kiedyś się dowiesz.