PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6059}

Harry Angel

Angel Heart
1987
7,6 50 tys. ocen
7,6 10 1 49606
7,3 44 krytyków
Harry Angel
powrót do forum filmu Harry Angel

mocny

ocenił(a) film na 9

Gęsty mroczny ciężki,przypomina mi drugi podobny film Adwokat diabła,co ciekawe w obu mistrzowie gatunku kryminalnego-mafijnego ,chyba nie muszę przedstawiać, można by rzec i szczerze w osobistym mniemaniu Harry angel podobał mi się bardziej.

ocenił(a) film na 10
falco333

Film łączy wątek Księcia Ciemności, oraz naprawdę wysoki poziom artystyczny.

ocenił(a) film na 10
falco333

Jestem wielką fanką tego filmu od czasu, kiedy wszedł na ekrany polskich kin w bodajże 1990 roku. Bardzo stylowy evergreen, który nigdy się nie zestarzeje. Obejrzany niedawno na dvd nadal trzyma klasę: fantastyczne aktorstwo, lokacje, muzyka, zdjęcia, kostiumy, poza tym świetnie ukazany koloryt Ameryki z 1955 r. Mądry przekaz gdzieś między wierszami i stara prawda, nawet bardziej aktualna dziś niż kiedykolwiek: są ludzie - wielkie mnóstwo, którzy pójdą nawet do piekła za odrobinę glorii i sławy... Alan Parker twierdził, że w Hollywood film ten "uwierał" i nie chodziło wyłącznie o odważne sceny seksu i gołe pośladki Mickeya, ale być może odnośniki do rzeczywistych postaci i zdarzeń w nieco ironicznej formie. Alan Parker to reżyser z wyczuciem detalu i niuansu. Angel Heart to jeden z jego najlepszych filmów i jeden z moich absolutnie ulubionych filmów wszechczasów.