...moim zdaniem zbytnio przesadzona nieudolnosc policji, jakby tak bylo naprawde to nikt by nie mogl wyjsc na ulice. Mieszkalem jakis czas w Anglii (rzeczywiscie tamtejsza mlodzien pozwala sobie na wiele i wydaje sie ze sa bezkarni, ale bez przesady), duzo slyszalem takze o Irl.Pln i IRA i o tym co sie tam dzialo i nadal dzieje, ale wydaje mi sie, ze tego typu sytuacje, gdzie mlode gnojki kontroluja pol miasta to prostu fikcja. Wracajac do oceny filmu to dalem 9/10, gdyz M.Caine naprawde dal rade w tym filmie. Mi osobiscie film bardzo dobrze sie ogladalo..., ale to tylko moje skromne zdanie...
Mój brat mieszkał 2 lata w Irlandii. W takim jednym mieście, nazwy nie pamiętam. Było pełno gangów, Policja nic im nie robiła przez to, że nie miała prawa używać broni. Może i jest to jednak przesadzone, ale nieudolność policji jest ogromna na tamtych terenach. Tamtejsza policja jest jak nasza straż miejska, albo i gorzej...
Trudno sie z tym nie zgodzic, w Irlandii nie ma tak naprawdę policji, tylko tzw. Garda czyli rzeczywiscie tak jak u nas straż miejska. Moi znajomi nazywali ich harcerzami. Wracając do filmu to i tak uważam,że jeśli ktoś używa broni lub obraża w twarz i wyzywa funkcjonariusza a co gorsza detektywa, komisarza itp to napewno nie ujdzie im to na sucho...W sumie jest to temat woda, więc szkoda czasu debatować.pozdro...
Zapraszam kiedys na komisariat w Polsce zobaczysz jak dzialaja "funkcjonariusze" przy odrobinie szczescia xD 

A co do sceny z policja to rzeczywiscie najgorsza czesc filmu.
Bylem w sumie 3 razy (mam nadzieje, ze na tym sie skonczy ), dlatego tym bardziej rozbawily mnie te sceny...
Malo wiesz i malo widziales. Tutaj tak jest naprawde. Tutaj rodzi sie za duzo psycholi zeby psy mogli sobie pozwolic na to co w Polsce. Poprostu za duzo by im glow spadalo miesiecznie. Pozatym jak cos jest nieudowodnione policja nie ma prawa cie ruszyc nie to co w chorej Polsce gdzie na przesluchanie dostaniesz za to ze worek ziemiakow ukradles. Polska to jeszcze niestety Rosja i musialoby troche glow spac zeby sie cos zmienilo ale niestety ludzie sa za miekcy zeby na to sie odwazyc.
Ja w tym przypadku nie neguje polskiej policji, choc nie przepadam za nimi, bo w wiekszosci są tępakami, ktrórym prace zalatwila rodzinka lub dobrzy znajomi. Wiekszoćś to neandertale bez mózgu nie umiejący sie porządnie wysłowić, ale trzeba im przyznać,że sie nie pierd... z polską patologią...Z tego co zrozumiałem to chciałbys, aby polska policja zachowywala sie jak ta w filmie?!!Mam nadzieje,że źle Cię zrozumiałem...Przecież wtedy w 90% rejonów PL nie mógłbyś wyjść na ulice późną porą i nie tylko.