7,1 24 tys. ocen
7,1 10 1 23936
6,8 15 krytyków
Harry Brown
powrót do forum filmu Harry Brown

Nie jest to film dla ludzi podniecających się takimi "produkcjami" jak "Szybcy i wściekli" czy "Transformers" :)
Poruszająca historia, na mnie film zrobił duże wrażenie choć nie jest łatwy. Genialny, mroczny klimat i oczywiście nieśmiertelny Michael Caine jako człowiek, którego "nagle" otoczyły slumsy z całą ich brutalnością, głupotą i bezsensem. Warto zobaczyć 8/10.

sauress

Dokładnie ja też uważam, że film jest niezły Caine jak zwykle pokazał co potrafi zrobić ze swoją rolą.

sauress

Jutro się wybieram na ten film i ciekawa jestem jak wypadł Michael Caine, ogólnie lubię tego aktora i głównie z jego względu idę na ten film, ale czy mi się film spodoba zobaczymy.

ocenił(a) film na 8
sauress

dokladnie, nie dla idiotow. na dodatek nie jest przerysowany. kto byl w jakims wiekszym angielskim miescie i spedzil tam troche czasu (a w dzisiejszych czasach wiele osob pewnie mialo takie doswiadczenia emigracyjne), no i nie mieszkal w luksusowym centrum, a troche dalej od 'cywilizacji', ten wie jak bardzo prawdziwie przedstawiono mlode angielskie spoleczenstwo...strach sie bac po prostu

ocenił(a) film na 9
kpreiss6

jesli tak wygladaja obrzeza UK to ja dziekuje pojechania tam...
nie zle sie zestrachałam lepszy niz Piła i trzymajacy w napieciu

ocenił(a) film na 7
kasiula_9

Cieżko o coś gorszego od Piły. " ja dziekuje pojechania tam..." W jakim to jest języku? :)

ocenił(a) film na 8
kasiula_9

Film jest jednak przejaskrawiony - w UK nie jest tak bezpiecznie jak choćby w .. Polsce (23 miejsce w rankingu bezpieczeństwa GPI vs 47 Wielkiej Brytanii) , ale nie tak źle jak to przedstawia film - dużo gorzej jest choćby w USA (101 miejsce) . W sumie w wielu krajach Afryki jest bezpieczniej niż w USA ;-]

ocenił(a) film na 8
sauress

Mnie też podoba się tematyka tego filmu. Prawdziwa, obrazująca świat. Zasłużone 8/10.

ocenił(a) film na 9
sauress

Podpisuje się pod wszystkie ww posty, choć wg mnie główną zaletą filmu jest wspaniały montaż i(w efekcie czego)klimat. Wszystko jest tu doskonale stonowane, nienachalne, gustowne i to już od samych napisów początkowych. Historia rodem z "Życzenia śmierci" została tu ukazana na niebywale wysokim poziomie. Caine - po prostu genialny, reszta aktorów doskonale dobrana. Całokształt porównałbym do profesjonalnego tuningu kiepskiego samochodu - superbryka z tego nie powstanie, ale na pewno przykuje niejedno spojrzenie na drodze.

Osobiście uznaję go za wysepkę geniuszu na morzu prymitywnego szlamu wyciekającego ostatnimi czasy wielkimi strumieniami z "fabryki marzeń".

ocenił(a) film na 8
sauress

Przestań tak szufladkować widzów.

ocenił(a) film na 5
sauress

Szufladkowanie widzów kompletnie niepotrzebne. Można doceniac różne gatunki filmowe i dobrze spędzic czas zarówno przy kinie komercyjnym ale dobrym jak i nieco ambitniejszym.

ocenił(a) film na 8
armarange

Otóż to. Trzeba spuścić z tonu. Kino jest tylko i wyłącznie rozrywką. Raz dla mimiki twarzy, a innym razem dla mimiki serca i umysłu.

ocenił(a) film na 5
deeper_darkside

Właśnie. Emocjonalne i niedojrzałe wypowiedzi na filmweb to normalka i trzeba reagowac :-P
Kino to rozrywka tak jak teatr czy pójście na koncert symfoniczny. A że coś jest ambitniejsze niż inne dzieła to po prostu dostarcza nieco innych przeżyc.