PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=396969}

Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
2010
7,5 331 tys. ocen
7,5 10 1 331279
6,5 54 krytyków
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I
powrót do forum filmu Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I

voldemort w niebo wystrzelil zaklecie ktore mialo ukazac znak trupiej czaszki... tak mi sie wydaje

dawidek13

...to zaklęcie, o którym mówisz dawidek13 to Morsmorde. Ale nie, to nie było to zaklęcie. Voldemort po prostu strzelił snopem iskier w niebo, by zademonstrować Czarną Różdżkę - napawać się nią, pokazać jej moc.

dawidek13

podejrzewam, że różdżka tak zareagowała na przejęcie przez nowego właściciela.

ocenił(a) film na 10
Czekoladowa

ale Voldemort nigdy nie był właścicielem tej różdżki :) więc to raczej demonstracja jej mocy

Czekoladowa

SPOJLER! Czekoladowa, a czytałaś książkę?
Bo nie jestem pewna, już nie pamietam, ale właściciel rózdżki żyje i Voldemort nie bedzie mógł jej użyć dopóki tamten żyje... Czyż nie?

Hoax

Wszyscy sie mylicie, rozdzki nie zdobywalo sie zabijajac poprzedniego wlasciciela (dlatego przechodzila tak z rak do rak, bo nowy wlasciciel chcial byc poprostu pewny ze stary mu jej nie odbierze. Do tego jeszcze dochodzil mit na temat powstania tej rozdzki).
Zeby zdobyc czarna rozdzke wystarczy uzyc zaklecia wytracajacego rozdzke np. "Expelliarmus".
A co do sceny z Voldemortem to wydaje mi sie ze chcieli pokazac ucieche Lorda ze zdobycia najpotezniejszej rozdzki na swiecie, nie wiedzial jednak ze nie bedzie mu sluzyla tak jakby tego chcial!!!

Hoax

Hoax - Voldemort będzie mógł użyć Czarnej Różdżki. Każdy czarodziej może używać do materializowania swych umiejętności dowolnej różdżki, chodzi tu jednak o to, że różdżka, która wybierze danego czarodzieja, będzie mu służyć najlepiej. Różdżki wybierają tych czarodziejów, którzy do nich pasują, one jakby czują, który jest odpowiedni dla niej i dla którego najodpowiedniejsza jest ona. Tak to było wytłumaczone w cyklu. Voldemort więc będzie mógł używać Czarnej Różdżki, ale pełnię mocy otrzyma, gdy pokona (co nie znaczy, że zabije! ) jej prawowitego właściciela, któremu ta różdżka jest gotowa dobrze służyć.

Hoax

ale w książke nie było żadnego pokazu mocy przez Voldemorta gdy posiadł tą różdżkę, wiec, moim zdaniem, w filmie po prostu planowali podkreślić to, że Voldemort przejął tą różdżkę.Chociaż oczywiście, pokaz siły mógł to być :)

Czekoladowa

Było pokazane w książce, że z różdżki trysnął snop iskier, kiedy Voldemort ją powziął z grobowca. W filmie trochę ten snop rozwinęli do czegoś w rodzaju błyskawicy.

ocenił(a) film na 10
Peeves

Jak dla mnie to rzuca Avada Kedava żeby pokazać jaki to on jest potężny. Raczej to nie jest Morsmorde bo inaczej to wyglądało. Macie zdjęcie jakby chciał ktoś to dalej drążyć

http://images1.wikia.nocookie.net/__cb20100629115422/harrypotter/images/thumb/a/ a8/Dheldervold.jpg/800px-Dheldervold.jpg

ocenił(a) film na 9
chowder

Nie da się rzucić "Avada Kedavra" na niebo -.-

ocenił(a) film na 10
Mauretania

No raczej się nie da. Poza tym to zaklęcie "oślepia zielenią". Nie są to pioruny.

ocenił(a) film na 7
Shinai_Iaido

Da się, Avada Kedavra z tego co mi się zdaje wystrzeliwuje zielone światło które NIE MUSI trafić, więc można ją wystrzelić w powietrze. Ciekawe czy można jednym zaklęciem uśmiercić kilka stworzeń, czy zaklęcie skupia się na pierwszym z którym się zetknie.

ocenił(a) film na 10
Mauretania

@Mauretania Niby czemu się nie da? Jeśli pistoletem mogę zabić to już nie mogę strzelić z niego w powietrze?

@Shinai_Iaido Tak wiem ale w filmie zrobili to jako zielony piorun

chowder

Ad. Tego tematu to nie wiem jak dla Was ale dla mnie zakończenie filmu jest beznadziejne... I nie mówie tutaj o wyborze momentu tylko może o ostatnich 3 sekundach filmu... Dla mnie cudownie by było gdyby wykorzystali końcówkę jednego ze zwiastunów gdzie z tej różdżki wystrzela złoty promień i przechodzi do napisu HARRY POTTER I INSYGNIA ŚMIERCI PART ONE i mogliby jeszcze dodać TO BE CONTINUED . Co o tym sądzicie?

ocenił(a) film na 7
hu3i

Wolę takie jakie było w filmie. XD

ocenił(a) film na 6
Nezumi

Mnie się wydaje, że ten snop światła dali tylko dlatego aby jakoś ciekawie zakończyć film, bo jeśli dobrze pamiętam to na końcu mamy rozbłysk tego zielonego światła na cały ekran i napisany końcowe.

dawidek13

Ale bzdury piszecie, zdobył różdżkę cieszył się strzelił zaklęciem z radości na dodatek fajnie pasowało do zakończenie i ot co cała filozofia, różdżka normalnie działa tylko nie ma takiej mocy jak by się ją odebrało prawowitemu właścicielowi.

ocenił(a) film na 7
dawidek13

Podejrzewam ze to mogło w ogóle nie być żadne zaklęcie tylko po prostu "magiczna moc" wystrzelona w powietrze. Albo jakieś bezużyteczne zaklęcie na efektowne pioruny. Albo zaklęcie na ładowanie komórki wystrzelone w powietrze..

Nezumi

Lol, w ogóle dobija mnie tu durność interpretacji niektórych osób. Jaka Avada Kedavra?! Gdyby to była Avada, promień byłby ZIE-LO-NY i nie wyglądałby jak błyskawica. To jest zwykły snop iskier wystrzelony w niebo - w książce było podobnie, tyle, że on był mniejszy i opadł na grobowiec Dumbledore'a. Jak dla mnie nie ma nad czym tu rozmyślać.