Mam takie pytanie co do czystości krwi w HP. Czarodzieje pochodzący z rodziny mugoli to
szlamy tak jak np. Lily czy Hermiona. Jeżeli rodzice czarodzieja jedno było czarodziejem , a
drugie nie to jest półkrwi tak jak Snape czy Voldemort. Jeżeli w danej rodzinie czarodzieje
czystej krwi brali slub tylko z czarodziejami czystej krwi to ich dzieci były czystej krwi tak jak
Malfoy czy Marvolo. Ale jeżeli czarodziej czystej krwi (James) ożenił się ze szlamom ( Lily) to
Harry był czystej krwi czy półkrwi czy co ? Albo jeżeli Harry ożenił się z Ginny czystej krwi to
ich dzieci są czystej krwi czy nie ? Może mi to ktoś wyjaśnić bo dalej to ja się już gubię ?
Chodzi tutaj o rodziców. Jeśli Harry jest półkrwi, ale posiada czarodziejskie moce i Ginny też ma te moce to niezależnie od dziadków ich dzieci są czystej krwi. Tak przynajmniej ja uważam.
Czarodziej "czystej krwi" to taki, który ma tylko i wyłącznie przodków czystej krwi, czyli żadnego przodka mugola (a więc dzieci Harrego i Ginny raczej nie są "czystej krwi").
"Półkrwi" czarodziej to taki, który ma jednego rodzica mugola albo dziadków mugoli. Np. Harry jest "półkrwi", ponieważ jego dziadkowie ze strony matki byli mugolami (zresztą to jest wspomniane gdzieś w książce).
Co do nazewnictwa, wydaje mi się, że bardziej prawidłowe byłyby określenia "czystej krwi" i "nieczystej krwi".
"Półkrwi" jest trochę mylące. Nie pasuje do czarodzieja który ma np. pra-pra-pra-dziadka mugola, a z drugiej strony nie można tego czarodzieja określić jako "czystej krwi" (bo to jednak przodek mugol).
Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
Status krwi:
http://www.hp-lexicon.org/wizworld/blood-status-names.html